Ηράκλειο: 33oC

Μιχάλης Βλατάκης: «Δεν χρειαζόμαστε πόλεμο από μέσα, μας αρκεί των ανταγωνιστών από έξω»

24.09.2024, 15:59

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης

Με πλήρη ειλικρίνεια μίλησε ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο money-tourism.gr.

Και όχι μόνο γιατί ο ευπατρίδης αυτός του Τουρισμού, συνέβαλλε καθοριστικά στην επιτυχή αντιμετώπιση του κορονοϊού, οργανώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους και προσφέροντας λύσεις στην κυβέρνηση, αλλά και γιατί παραμένει αθεράπευτα ρομαντικός, προτάσσοντας την μοναδική ελληνική φιλοξενία, την οποία ΠΡΕΠΕΙ να απολαμβάνουν όλοι οι φιλοξενούμενοί μας.

Ο Μιχάλης Βλατάκης, που δεν «μασάει τα λόγια» του, απαντά με το αφοπλιστικό «Ουδέν σχόλιον» στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση ακούει τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, συστήνει στους καθηγητές να «…δείξουν την αγάπη τους για την χώρα με άλλο τρόπο και ας μας αφήσουν να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πατρίδα μας. Αρκεί ο πόλεμος των έξωθεν ανταγωνιστών, δεν χρειαζόμαστε εκ των ΕΣΩ» και  απονέμοντας τα εύσημα στους εργαζόμενους στον κλάδο, υπογραμμίζει ότι «ο Τουρισμός δεν είναι τα «ντουβάρια», αλλά οι εργαζόμενοι».

Και βέβαια ζητά την ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ τονίζει εμφατικά ότι είναι αρνητικός ο εφησυχασμός της Πολιτείας και μεγάλου αριθμού επαγγελματιών του Τουρισμού για το μέλλον του κλάδου. Και όπως λέει χαρακτηριστικά, «Ο αυτόματος πιλότος του Ελληνικού Τουρισμού φοβάμαι πολύ ότι θα μας ρίξει στα βράχια».

Κλείνοντας δε την συνέντευξη στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο Μιχάλης Βλατάκης λέει με συγκίνηση: «Θα χρειαζόμουν 10 ζωές για να μπορέσω να επιστρέψω στον Τουρισμό, όλα αυτά που μου έχει απλόχερα δώσει».

Η συνέντευξη

Η συνέντευξη του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλη Βλατάκη, στον Κωνσταντίνο Στ. Δεριζιώτη, έχει ως ακολούθως:

-Πως φαίνεται να εξελίσσεται η εφετινή τουριστική περίοδος; Είναι τόσο θετικές οι προοπτικές όσο ακούγονται; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας μεσοπρόθεσμα;

Η σαιζόν στην Κρήτη τουλάχιστον μέχρι τέλος Αυγούστου, εξελίχθηκε όπως είχαμε προβλέψει από τον περασμένο Ιανουάριο, δηλαδή 5% περίπου αριθμητική αύξηση, όσο και η αύξηση των αεροπορικών θέσεων που είχαν προγραμματιστεί για την τρέχουσα σαιζόν από τους ΤΟ. Όπως με γνωρίζετε τόσα χρόνια, οι προοπτικές θετικές ή αρνητικές έχουν να κάνουν με το «ταμείο» που για μας τους παλιούς, πάντα γίνεται στο τέλος…

Οι εκτιμήσεις μου, παρά το γεγονός ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της αριθμητικής αύξησης δεν αναφέρονται και στα κέρδη…

-Τελικά ο Τουρισμός νίκησε τον Κορονοϊό; Είναι τόσο σημαντικές οι διακοπές για τον σύγχρονο άνθρωπο που κάθε απειλή θα αποδεικνύεται «μικρή»;

Είναι γεγονός ότι η ανάγκη για διακοπές νίκησε ακόμη και τον Κορονοϊό, ειδικά δε στην Κρήτη που ο κλάδος ενώθηκε και πέρασε παντού την εικόνα του ασφαλούς προορισμού, με αποτέλεσμα το 2020 να έχουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες, όσο είχαν όλοι οι υπόλοιποι προορισμοί μαζί, το 2021 καταφέραμε να είμαστε στο 80% των προηγούμενων ετών και το 2022 να το ξεπεράσουμε.

-Είναι πολύ σημαντικό τελικά το πρόβλημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη με την έλλειψη εργαζόμενων στον Τουρισμό;

Δυστυχώς ένα από τα σοβαρότερα επακόλουθα της πανδημίας είναι ότι ο κλάδος παντού έχασε ένα τεράστιο αριθμό εργαζομένων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση επισκεπτών ή για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, εάν δεν εξασφαλίσουμε την επιστροφή των εργαζομένων. Το έχω πει πολλές φορές ότι ο Τουρισμός δεν είναι τα «ντουβάρια», αλλά οι εργαζόμενοι.

-Πως βρίσκετε τους όρους και τις συνθήκες χρηματοδότησης και ενίσχυσης των τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα;

Εξαιρετικά αρνητικούς. Η Πολιτεία δυστυχώς, εάν αφαιρέσουμε την περίοδο της Πανδημίας, αντιμετωπίζει τον Τουρισμό μονόπλευρα. Στον τελευταίο αναπτυξιακό προγραμμάτισαν για την Κρήτη 13,5 εκατ. €, ενώ κατατέθηκαν ώριμες αιτήσεις για περίπου 150 εκατ. €. Προβλέπω ότι με αυτή την φιλοσοφία και ενόψει του νέου αεροδρομίου και του προγραμματισμού για διπλασιασμό τουλάχιστον των αφίξεων, δεν θα υπάρχουν αρκετά καταλύματα, αλλά και όσα έχουμε, θα είναι γερασμένα.

-Τι γίνεται με το Airbnb και τις ρυθμίσεις που προωθούνται;

Δεν δέχτηκα ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δαιμονομοποίηση κάποιου τουριστικού προϊόντος, όταν αυτό υπόκειται στον ανταγωνισμό (βλέπε all inclusive στο παρελθόν) ούτε γι’  αυτό της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην παρούσα φάση. Πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση όσον αφορά στην φορολόγηση και τον έλεγχο, για να έχουμε υγιή ανταγωνισμό και ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες μας.

-Πολλούς τουρίστες ή καλούς τουρίστες; Υπάρχει αυτό το δίλημμα; Η δική σας απάντηση ποια είναι;

Καλοί είναι και αυτοί που έρχονται ακόμη και εάν δεν «ξοδεύουν». Ας είμαστε ευγνώμονες που μας επιλέγουν και ας τους εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο. Η Κρήτη πρέπει να έχει «καλούς» επαγγελματίες στον κλάδο που να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες, βασισμένες στην παραδοσιακή Κρητική Φιλοξενία. Έτσι θα συνεχίσει να έχει πολλούς που θα ξοδεύουν.

-Η Ευρώπη θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τον Τουρισμό στη Μεσόγειο ή θα πρέπει να αναζητηθούν νέες αγορές;

Είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να τροφοδοτεί τον Τουρισμό της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Κρήτης.

Ελπίζουμε όμως και ευχόμαστε το νέο αεροδρόμιο να μας φέρει και νέες αγορές, τις οποίες όμως θα πρέπει να αναζητήσουμε από τώρα, διότι η πείρα μας έχει διδάξει ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για να αναπτυχθεί μια νέα αγορά.

-Έχετε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση «ακούει» τους επιχειρηματίες του Τουρισμού;

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ.

-Ποια είναι κατά την άποψή σας τα θετικά στοιχεία αλλά και τα αρνητικά του ελληνικού τουριστικού μοντέλου, το οποίο έχει προοδεύσει εντυπωσιακά.

Θεωρώ ως θετικό στοιχείο την ύπαρξη καλών επαγγελματιών στον κλάδο μας, με όραμα και αγάπη για τον τόπο και τον Τουρισμό. Αρνητικό θεωρώ τον εφησυχασμό δυστυχώς από την Πολιτεία και μεγάλου αριθμού συναδέλφων. Ο αυτόματος πιλότος του Ελληνικού Τουρισμού φοβάμαι πολύ ότι θα μας ρίξει στα βράχια.

-Σας ανησυχούν όσα συμβαίνουν στον διεθνή περίγυρο; Ειδικά η οικονομική κρίση και οι πολεμικές εστίες; Βλέπετε κόπωση στις κρατήσεις το τελευταίο διάστημα; Ανησυχείτε με «φαινόμενα» τύπου Thomas Cook και FTI;

Μετά από 47 χρόνια στον κλάδο, έχω περάσει οικονομικές κρίσεις, πολέμους, πανδημίες και πολλές μα πάρα πολλές πτωχεύσεις. Εξ αυτού είμαι πάντα φειδωλός στις προβλέψεις μου και συνεχώς ανήσυχος, πολύ μα πάρα πολύ ανήσυχος, για όσα συμβαίνουν ή όσα μπορούν ανά πάσα στιγμή να συμβούν.

-Ο κλάδος των τουριστικών γραφείων έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Ποιο είναι το σχόλιό σας; Ποιο είναι το μέλλον του κλάδου;

Τα Τουριστικά γραφεία είναι αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Η χαμηλή οικονομική δυνατότητα των πελατών/επισκεπτών μας, από όπου προέρχονται κυρίως τα έσοδα, καθώς και οι διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες που μας αντικαθιστούν, δυσκολεύουν την αγορά στην οποία τα τουριστικά γραφεία κινούνται.

-Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας βασίζεται ιδιαίτερα στον Τουρισμό. Χρειάζεται κάποια αλλαγή κατά την άποψή σας; Θεωρείτε ότι ο Τουρισμός έχει στηριχθεί με ειδικά μέτρα όλα αυτά τα χρόνια; Πρόσφατα είχαμε και μια παρέμβαση καθηγητών, μεταξύ των οποίων και βραβευθέντα με το βραβείο Nobel που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει την έκθεσή της στον Τουρισμό, ο οποίος είναι «αντιπαραγωγικός». Το σχόλιό σας;

Είναι δεδομένο ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας βασίζεται στον Τουρισμό και δεν στηρίζεται δυστυχώς ανάλογα, όπως γίνεται σε άλλες χώρες που βασίζονται στον Τουρισμό. Οι σεβαστοί καθηγητές, οι οποίοι αμείβονται και επιβιώνουν από τον «αντιπαραγωγικό» Τουρισμό, ας δείξουν την αγάπη τους για την χώρα με άλλο τρόπο και ας μας αφήσουν να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πατρίδα μας. Αρκεί ο πόλεμος των έξωθεν ανταγωνιστών, δεν χρειαζόμαστε εκ των ΕΣΩ.

-Η λειτουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι έρχεται ολοένα πιο κοντά. Τι περιμένετε από την λειτουργία του; Συμμερίζεστε τα σχόλια για την μικρή αύξηση της δυναμικότητας σε σχέση με το αεροδρόμιο Ηρακλείου;

Εάν η λειτουργία του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου συνεχίσει να είναι για ένα 4μηνο με ίσως περισσότερες πτήσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το τωρινό, θα είναι μια «τρύπα στο νερό». Είναι κάτι που το έχουμε μεταφέρει στην διεύθυνσή του. Το αεροδρόμιο αυτό πρέπει να λειτουργήσει όλο τον χρόνο, με την ανάλογη επισκεψιμότητα. Η Πολιτεία έχει κάνει μια μεγάλη επένδυσή με τα χρήματα του Ελληνικού λαού και πρέπει να στηρίξει έστω πιλοτικά για την Κρήτη τις τουριστικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον για μία 5ετία, σε συνδυασμό με την επένδυση αυτή προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να λειτουργήσουμε όλο τον χρόνο.

-Είναι γεγονός ότι ο Σύλλογος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, για τον ελληνικό Τουρισμό. Ποιος είναι ο προγραμματισμός δράσης σας;

Ο Σύνδεσμός μας διακινεί μέσω των Μελών του το σύνολο σχεδόν του Τουρισμού της Κρήτης, της Ναυαρχίδας όπως πολλοί μας αποκαλούν. Στηρίζουμε το αεροδρόμιο και όλες τις υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετούνται οι Τουρίστες μας κατά τον καλύτερο τρόπο, στηρίζουμε την κοινωνία και είμαστε παρόντες σε όλες τις δράσεις που προωθούν το Τουριστικό μας προϊόν, με φιλοξενίες δημοσιογράφων και κρατικών αποστολών από το εξωτερικό. Ο προγραμματισμός μας είναι να συνεχίσουμε τις δράσεις μας αυτές όσο μπορούμε περισσότερο.

-Ποιος είναι ο μεγάλος προσωπικός σας στόχος; Είστε σε ένα σημείο που «απολαμβάνετε» την εκτίμηση του κλάδου και όχι μόνο, με ένα σπουδαίο έργο. Τι θέλετε να «αφήσετε πίσω σας» όταν αποσυρθείτε;

Είμαι από μικρό παιδί στον Τουρισμό και θέλω να πιστεύω ότι είμαι από αυτούς τους «ρομαντικούς» του κλάδου, που αγαπούν το «λειτούργημα» αυτό. Θα χρειαζόμουν 10 ζωές για να μπορέσω να επιστρέψω στον Τουρισμό, όλα αυτά που μου έχει απλόχερα δώσει. Κάποια στιγμή παρόλο που κάποιος θέλει δεν μπορεί να προσφέρει, ελπίζω να αργήσει αυτό, μέχρι τότε όμως θέλω να έχουμε πολλούς μα πάρα πολλούς «ρομαντικούς», που να αγαπούν τον κλάδο και τους Τουρίστες μας.

Πηγή: money-tourism.gr

Advertisment