Ηράκλειο: 23oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Μιλάτε στον ύπνο σας; Πότε είναι επικίνδυνο – Πώς να απαλλαχτείτε

17.05.2024, 1:40

Διαβάστε πώς θα  διαχειριστείτε την ομιλία στον ύπνο 

Η παραϋπνία είναι ένας όρος «ομπρέλα», ο οποίος συμπεριλαμβάνει πολλές ενοχλητικές συμπεριφορές που διακόπτουν τόσο τον ύπνο του ατόμου όσο και αυτών που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου. Μάλιστα από έρευνα στις ΗΠΑ, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου έχει συσχετιστεί με χρόνιες ασθένειες που κυμαίνονται από την κατάθλιψη μέχρι το διαβήτη τύπου 2. Ανάμεσα στις διαταραχές αυτές, η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου υπογραμμίζει ότι το 65% του πληθυσμού σε κάποια στιγμή της ζωή του θα μιλήσει στον ύπνο του.

Αν και οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν, τα άτομα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να κρύβεται κάποιο άλλο ζήτημα, όπως δήλωσε ο Δρ. Carlos Schenck, καθηγητής και ανώτατος ψυχίατρος στο Hennepin County Medical Center του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Συμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου, η ομιλία στον ύπνο είναι ακίνδυνη, αλλά μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας άλλης πιο επιβλαβούς διαταραχής του ύπνου.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Ακαδημίας, όταν τα επεισόδια ομιλίας στον ύπνο γίνονται συχνότερα, εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία, ή όταν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως κινήσεις των άκρων, υπνηλία την ημέρα, είναι επιτακτική ανάγκη να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται πάντα θεραπεία. Εάν η ομιλία στον ύπνο είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης διαταραχής ύπνου, ο ιατρός σας θα αντιμετωπίσει την υποκείμενη πάθηση.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής του ύπνου, ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, Jennifer Mundt δήλωσε ότι για να αντιμετωπιστεί η απώλεια του ύπνου, λόγω της ομιλίας, μια συσκευή που παράγει λευκό θόρυβο, όπως ένας ανεμιστήρας, μπορεί να δώσει τη λύση.

«Οι ωτοασπίδες ή τα άνετα ακουστικά που ακυρώνουν τον θόρυβο μπορεί επίσης να βοηθήσουν», συμπλήρωσε. Μια άλλη συμβουλή που δίνει είναι να κοιμάστε νωρίτερα από το σύντροφό μας, έτσι ώστε να μετριάζονται τα επίπεδα ενόχλησης.

Αν και δεν υπάρχουν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς πότε ένα άτομο θα αναπτύξει διαταραχές ύπνου, παράγοντες που μπορούν να τις επιδεινώσουν είναι το αλκοόλ, το άγχος, η στέρηση ύπνου και ο ύπνος σε νέο περιβάλλον.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλος στις φήμες: Η Δέσποινα Βανδή απαντά για τον γάμο της με τον Μπισμπίκη 

Γάμος και χορός στη μέση του δρόμου, γαμπρός και νύφη «τα έδωσαν όλα» 

Ο Παντελής Τουτουντζής παντρεύεται με τον σύντροφό του και ψηφίζει… την Κρήτη!