Πώς μας ωφελεί το μήλο;
Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου και του χειμώνα για τους περισσότερους είναι το μήλο. Στην Ελλάδα οι γνωστότερες ποικιλίες είναι τα φιρίκια, τα ντελίσια, τα γκόλντεν, και τα ξινόμηλα. Τα καταναλώνουμε ολόκληρα, σε μορφή χυμού, τα βάζουμε σε γκουρμέ σαλάτες, τα κάνουμε κομπόστα και πολλά άλλα.
Πέρα όμως από τη γεύση του ένα μήλο έχει υψηλή θρεπτική αξία και για αυτό ο λαός λέει «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Η γνωστή αυτή λαϊκή ρύση επιβεβαιώνεται ολοένα και περισσότερο από σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, που δείχνουν ότι το μήλο αποτελεί ένα εξαιρετικής θρεπτικής αξίας τρόφιμο.
Πώς μας ωφελεί το μήλο;
Αποτελεί μια πηγή ενέργειας, λόγω των υδατανθράκων που περιέχει και για αυτό μπορεί να είναι ένα ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο.
Παράλληλα εμπεριέχει σημαντικά ποσό φυτικών ινών που συμβάλλουν στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μας χορταίνουν καλύτερα.
Οι ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία σχετίζονται με τα μέταλλα που περιέχει, εκ των οποίων πολύ σημαντικό είναι το κάλιο. Αποτελεί βασικό ηλεκτρολύτη του οργανισμού μας και είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος.
Παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία μια διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης.
Γεμάτο αντιοξειδωτικά
Το πιο σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα ενός μήλου είναι οι πολλές αντιοξειδωτικές του ουσίες. Περιέχει σημαντικά ποσά πολυφαινολών, ουσιών που έχουν συσχετιστεί με ποικίλα και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Μια από τις πιο σημαντικές που βρίσκουμε κυρίως στη φλούδα του μήλου είναι η κερκετίνη. Μελέτες δείχνουν ότι είναι το πιο ενεργό από τα φλαβονοειδή και πολλά από τα φαρμακευτικά φυτά οφείλουν τις ιδιότητές τους στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κερκετίνη.
Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ανστέλλοντας την παραγωγή αλλά και την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων αλλεργικών-φλεγμονωδών παραγόντων.
Παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη καρκίνου, στη βέλτιστη καρδιαγγειακή μας υγεία και στην πρόληψη και ανακούφιση αναπνευστικών παθήσεων όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα.
Προσθέστε λοιπόν στο διαιτολόγιο σας το μήλο. Συνιστάται, να το καταναλώνετε ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα του, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά.
Αγοράζετε όσα έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος, χωρίς εμφανή χτυπήματα και αλλοιώσεις, με καθαρή μυρωδιά.
Τέλος, προτιμήστε τα κόκκινα μήλα καθώς είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Όσον αφορά τη συντήρησή τους διατηρούνται για πολλές ημέρες εκτός ψυγείου, όταν δεν έχουν κοπεί και είναι ολόκληρα μαζί με τη φλούδα τους. Επιλέγετε να τα έχετε σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος.
Πηγή: in.gr

Δημοφιλή
Ηράκλειο: Σοβαρό τροχαίο με τραυματισμό στο Γάζι
Κρήτη: Αγοραστής με 1.300.000 ευρώ για το παραθαλάσσιο πρώην ξενοδοχείο που στέγαζε τον...ΕΟΜΜΕΧ!
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πόση είναι η προκαταβολή του τσεκ, ποιους πληρώνει και ποιους δεν πληρώνει και πως πριμοδοτούν τους έντιμους αγρότες
Χανιά: Ένοχος ο ιδιοκτήτης της κατοικίας στη Λάρισα για τον θάνατο του φοιτητή Νίκου Μπιτσάκη
Σήμερα στους λογαριασμούς των αγροτών οι επιδοτήσεις - 363 εκατ. ευρώ θα πάρουν 471.833 δικαιούχοι
Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες Κρητικούς για να....σώσουν τα οικόπεδα τους!
Ο Κρητικός που παράτησε την πόλη και ζει 40 χρόνια μόνος στο βουνό
Κρήτη: Έβαλαν φωτιά για να κάψουν χόρτα και κατέληξαν με χειροπέδες
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 28 Νοεμβρίου