Ηράκλειο: 17oC

Μοσχάρι γιουβέτσι, κλασικό και μελωμένο

24.02.2024, 20:30

Η συνταγή είναι απλή

Διαολεμένα μελωμένο και πεντανόστιμο γιουβέτσι με μοσχαράκι. Η συνταγή είναι απλή, αλλά, αν πέσουν στα χέρια μας καλές πρώτες ύλες, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικά νόστιμο.

Υλικά
Μερίδες: 6

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο τρανς, χωρίς κόκαλο, σε μέτρια κομμάτια
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 1/2 κεφαλάκι μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 6 μεγάλες και ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να ετοιμάσουμε το μοσχάρι γιουβέτσι σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος με μονή στρώση (σε δύο δόσεις, αν δεν χωράνε όλα μαζί), για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
  • Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε βαθύ μπολ.
  • Χαμηλώνουμε ελαφρά τη φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
  • Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα το κρέας μαζί με τα ζουμάκια που άφησε στο μπολ, και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να «πιάσει» ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, ξύνοντας τα καμένα υπολείμματα από τον πάτο της κατσαρόλας για να διαλυθούν.
  • Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και 250 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση και χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά.
  • Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 1 – 1/2 ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και να μείνει αρκετή, δεμένη σάλτσα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  • Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ευρύχωρη γάστρα και σκορπίζουμε το κριθαράκι ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος.
  • Περιχύνουμε με 600-700 ml ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  • Κλείνουμε καλά τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για άλλα 10-12 λεπτά, ώστε το κριθαράκι να αποκτήσει μια λεπτή, σχεδόν διάφανη κρούστα και να είναι μελωμένο, αλλά και να έχει μείνει και λίγο ζουμί στο ταψί, γιατί το κριθαράκι θα συνεχίζει να ψήνεται και να απορροφά υγρά ακόμα και μετά από μερικά λεπτά αφότου το ξεφουρνίσουμε.
  • Σερβίρουμε αμέσως και, αν θέλουμε, συνοδεύουμε με τυρί φέτα ή τρίβουμε ένα παλαιωμένο κίτρινο τυρί πάνω σε κάθε μερίδα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 6 λεπτά
Κρήτη

Σοκ στα Χανιά: Σορός γυναίκας εντοπίστηκε από επιβατηγό πλοίο ανοιχτά της Γαύδου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ηράκλειο

Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης… στη Meta και την Google – Το συναρπαστικό «ταξίδι» της Epignosis

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

23 συλλήψεις μελών του Ρουβίκωνα μετά το πανό στον Άγνωστο Στρατιώτη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στην Κόρινθο: Νεκρός 43χρονος πάνω στο τιμόνι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κόσμος

Αργεντινή: Τρομακτικά ισχυρή έκρηξη σε βιομηχανικό πάρκο (βίντεο-φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Προγράμματα άθλησης σε υποδομές του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ: Απήγαγαν και ξυλοκόπησαν άγρια ανήλικο γιατί τους χρεωστούσε λεφτά από πώληση ναρκωτικών (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Αθλητικά

ΝΟΧ: Αυλαία του α’ γύρου κόντρα στην Βουλιαγμένη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Style

Γιατί όσοι στολίζουν νωρίς το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πιο ευτυχισμένοι;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Ελλάδα

Ειδικός εξηγεί γιατί οι νέοι είναι τόσο επιρρεπείς στα διαδικτυακά challenges

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →