Ηράκλειο: 28oC

Μοσχάρι λεμονάτο: Η κλασική συνταγή βήμα-βήμα

01.02.2025, 7:06

Δείτε πως να το φτιάξετε

Φαγητό απλό, λιτό, με διακριτές γεύσεις. Έτσι είναι το σωστό μοσχάρι λεμονάτο. Δείτε πως να το φτιάξετε: 

20′ προετοιμασία
2 ώρες και 20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40′

Υλικά
Μερίδες: 4
1 κιλό μοσχάρι, σε κύβους 4-5 εκ. (προτιμάμε ελιά που έχει περισσότερο ζελέ, ώστε να μελώσει η σάλτσα)
2 σκελίδες σκόρδου, ακαθάριστες
3 φύλλα δάφνης (ιδανικά, φρέσκα)
3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, ολόκληρα + 1 κλωνάρι, ψιλοκομμένο
100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
50 ml ξηρό, λευκό κρασί
300 ml ζωμός κρέατος ή κότας
40 ml ελαιόλαδο + 80 ml ωμό αγουρέλαιο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Για το μοσχάρι λεμονάτο, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 40 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το μοσχάρι – πρέπει να χωράει ακριβώς σε μονή στρώση.
Αλατίζουμε και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, να πιάσει κρούστα, να καραμελώσει.
Με μια λαβίδα γυρίζουμε το μοσχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ώστε να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε το μοσχάρι σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, να πάρει όλα τα καραμελωμένα ζουμιά.
Σβήνουμε με το κρασί και τώρα είναι που θα ξεκολλήσει η νόστιμη κρούστα από τον πάτο, οπότε τρίβουμε έντονα με την κουτάλα για 2-3 λεπτά.
Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το μοσχάρι μαζί με τα ζουμιά που έβγαλε στην πιατέλα, προσθέτουμε τον ζωμό, ίσα να το καλύπτει και ρίχνουμε τις δάφνες, τα ολόκληρα κλωνάρια θυμαριού, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
Βάζουμε τις σκελίδες ακαθάριστες και ολόκληρες, για να είναι πιο απαλή η γεύση του σκόρδου και για να μη διαλυθεί κατά το μαγείρεμα.
Φέρνουμε δίπλα μας ένα μπολάκι με νερό και κουτάλι και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε για όσο χρειαστεί, συνήθως περίπου 5 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και κλείνουμε το καπάκι, για να μην εξατμιστούν τα υγρά – δεν έχουμε βάλει πολλά άλλωστε. Γι’ αυτό έχουμε τον νου μας και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό.
Έτσι, με κλειστό καπάκι, θα μελώσει καλύτερα το μοσχάρι. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, θέλουμε το μοσχάρι να μαλακώσει καλά και στην κατσαρόλα να έχει ελάχιστη σάλτσα, δεν είναι κοκκινιστό.
Βγάζουμε το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι και προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού (ανάλογα με τα γούστα μας, το αυξομειώνουμε).
Τραβάμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε το ωμό αγουρόλαδο και το ψιλοκομμένο θυμάρι.
Σερβίρουμε το μοσχάρι με ρύζι ή πουρέ ή πατάτες τηγανητές ή φούρνου.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Φωτιά ΤΩΡΑ σε σπίτι στην Κοζάνη – Επί ποδός η πυροσβεστική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Style

Πανσέληνος Αυγούστου: Τα 4 ζώδια που ευνοούνται περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Style

Πανσέληνος Αυγούστου 2025: Φώτισε τον ουρανό απόψε το φεγγάρι του Οξύρρυγχου (Φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Τεχνολογία

Ένα SMS που έρχεται «αθόρυβα» στο κινητό σας και… σας παρακολουθούν!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ στην Πάτρα: Ανήλικοι επιτέθηκαν και λήστεψαν 80χρονη – Της προκάλεσαν κάταγμα στο ισχίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Τύρναβος: Κοπάδι αγριογούρουνων προκάλεσε τροχαίο ατύχημα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αυτή η μικρή παραλία του Μαλεβιζίου «κλέβει» τις εντυπώσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Style

Ποιοι κάνουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο σεξ – Οι παράγοντες που μας επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Κόσμος

Φρίκη στις ΗΠΑ: 38χρονος βίασε τη φίλη του επειδή αρνήθηκε να του δώσει το μητρικό γάλα για το νεογέννητό της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Τροχαίο ατύχημα στα Χανιά: Ηλικιωμένος παρασύρθηκε από ΙΧ – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα