Ηράκλειο: 23oC

Μοσχάρι με κρέμα γραβιέρας

05.03.2025, 0:16

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Ένα υπέροχο, σαλτσάτο φαγητό. Το κρέας μαγειρεύεται για ώρα μέσα σε ζωμό κρέατος και η γεύση του είναι συγκλονιστική. Εκτός από τη σάλτσα του σερβίρεται και με μια αλμυρή κρέμα γραβιέρας, που του δίνει ένταση. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ψητά λαχανικά ή πουρέ.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 2 κιλά μοσχάρι από λαιμό, σε κομμάτια των 300-400 γρ.
  • 2 καρότα, σε ροδέλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
  • 2 λίτρα ζωμός κρέατος, ή νερό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 130 ml ξηρό κόκκινο κρασί ποικιλίας Ξινόμαυρο

Για την κρέμα γραβιέρας

  • 100 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες ή κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη λίγο λευκό πιπέρι
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια ή αμύγδαλα, καβουρδισμένα στο τηγάνι και χοντροσπασμένα, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για το μοσχάρι με κρέμα γραβιέρας, ξεκινάμε προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Παίρνουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα που να μπαίνει και στον φούρνο ή μια μαντεμένια γάστρα, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε πρώτα ως κατσαρόλα ακουμπώντας τη στη μεγάλη εστία της κουζίνας. Αν δεν έχουμε τέτοια σκεύη, ξεκινάμε τη διαδικασία σε κατσαρόλα και έπειτα, όταν θα χρειαστεί να ψήσουμε, θα μεταφέρουμε τα υλικά σε ταψί καλυμμένο καλά με αλουμινόχαρτο ή σε γάστρα.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  4. Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο για 2-3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε το κρέας και το γυρνάμε μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το θυμάρι και τον ζωμό. Αν το κρέας δεν έχει σκεπαστεί με το υγρό, συμπληρώνουμε με νερό.
  6. Σκεπάζουμε το σκεύος και το μεταφέρουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για 2-2 1⁄2 ώρες.
  7. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το κρέας και βράζουμε τη σάλτσα μόνη της (είτε στο ίδιο σκεύος, αν μας εξυπηρετεί, είτε σε μια κατσαρόλα) μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει.

Κρέμα γραβιέρας

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα, το τυρί και λίγο λευκό πιπέρι,σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει μια κρεμώδης σάλτσα.
  2. Σερβίρουμε το κρέας σε πιάτα, περιχύνουμε με λίγη από την κρέμα γραβιέρας και σκορπίζουμε από πάνω μερικά καβουρδισμένα φουντούκια ή αμύγδαλα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Οικονομία

Απασχόληση για πρόσφυγες και μετανάστες με ημερομίσθιο 39 ευρώ – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Παραλίγο τραγωδία στη Φθιώτιδα: Αυτοκίνητο κόντεψε να πέσει σε γκρεμό – Τραυματίστηκε 12χρονος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του άγριου φονικού στην Σκύδρα: Τον σκότωσε για λίγα ροδάκινα (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Οικονομία

Χωρίς ΦΠΑ και το 2026 τα νεόδμητα ακίνητα – «Παγώνουν» και οι αντικειμενικές αξίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Style

Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 27 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Οικονομία

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Τι ώρα θα δουν τα χρήματα τους οι συνταξιούχοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Κρήτη

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Τετάρτη (27/8) στην Κρήτη – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 58 λεπτά
Κρήτη

Ρέθυμνο: «Λαμπάδιασε» αυτοκίνητο στον Μυλοπόταμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Μονή Σινά: Νέος γύρος έντασης – Προσπάθησαν να μπουν ξανά στο μοναστήρι οι πραξικοπηματίες μοναχοί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πνευματικά

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 27 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα