Ηράκλειο: 15oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Μπαγκλαντές: 1.000 νεκροί από την επιδημία του δάγκειου πυρετού

02.10.2023, 14:59

Πάνω από 1.000 θάνατοι από δάγκειο πυρετό έχουν παρατηρηθεί μέσα στο 2023 στο Μπαγκλαντές εξαιτίας της επιδημίας που έχει ξεσπάσει από την νόσο των κουνουπιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε εχθές η γενική διεύθυνση των υπηρεσιών υγείας της χώρας, 1.006 άνθρωποι έχουν πεθάνει ενώ επιβεβαιώθηκε ότι 200.000 από αυτούς προσβλήθηκαν από δάγκειο πυρετό στην αρχή του χρόνου.

Ο πρώην διευθυντή των υπηρεσιών Υγείας Μπε-Νάζιρ Άχμεντ ανέφερε ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων από την αρχή της χρονιάς είναι μεγαλύτερος από αυτόν όλων των προηγούμενων ετών μαζί από το 2000, τη χρονιά που το Μπαγκλαντές κατέγραψε την πρώτη του επιδημία δάγκειου πυρετού.

Πίεση στο σύστημα υγείας

Όπως προειδοποίησε ο ΠΟΥ, Ο δάγκειος πυρετός και άλλες ασθένειες που προκαλούν ιοί που μεταδίδονται από τα κουνούπια εξαπλώνονται πιο γρήγορα και περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης δάγκειου πυρετού των βασικών νοσοκομείων της Ντάκα είναι σήμερα γεμάτες με ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλίνες με κουνουπιέρες.

Δάγκειος Πυρετός

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια μόλυνση που προκαλείται από τον δάγκειο ιό. Είναι εξαιρετικά μεταδιδόμενος και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο χωρίς την σωστή θεραπεία και χορήγηση φαρμάκων. Τα πιο βασικά συμπτώματα του φαίνεται να είναι ο υψηλός πυρετός, ο έντονος πονοκέφαλος, εξανθήματα και πόνος στην περιοχή των ματιών και των αρθρώσεων. Ωστόσο, τα συμπτώματα του ιού αυτού είναι όμοια με πολλών λοιμώξεων με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η γρήγορη αναγνώριση και καταπολέμηση του. Οι πιο σύνηθες τρόποι διάγνωσης είναι οι αιματολογικές εξετάσεις και το test tourniquet. . Το test tourniquet διενεργείται με το τύλιγμα του βραχίονα του ασθενούς από μια μανσέτα πιεσόμετρου για διάστημα 5 λεπτών.  Η θεραπεία η οποία εφαρμόζεται είναι ένας συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής που περιλαμβάνει αναλγητικά σκευάσματα με ακεταμινοφαίνη, κατανάλωσης πολλών υγρών και ξεκούρασης.