Ηράκλειο: 25oC

Μπακαλιάρος tembura με σκορδαλιά καρότου

18.03.2025, 23:42

Δείτε πως να φτιάξετε τη συνταγή

Με την τεχνική της tembura ο παστός μπακαλιάρος γίνεται απίθανος και η σκορδαλιά καρότου, απαλή, βελούδινη, αποτελεί το καλύτερο συνοδευτικό.

20′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 50′

Υλικά

Μερίδες: 4
800 – 1.000 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο και κατά προτίμηση χωρίς την πέτσα του, κομμένο σε χοντρές λωρίδες (την πέτσα την αφαιρούμε εύκολα, αφού ξαλμυρίσουμε το ψάρι, τραβώντας τη με το χέρι μας)
100 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
100 ml νερό, παγωμένο ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

Για τη σκορδαλιά καρότου

500 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες
1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες ελάχιστο πιπέρι καγιέν
70 ml ελαιόλαδο
50 ml χυμός λεμόνι
50 ml σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση ιαπωνική και βιολογική
2 χοντρές φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένες και καλά στυμμένες
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σκορδαλιά καρότου

Για τον μπακαλιάρο τεμπούρα με σκορδαλιά καρότου, σε μια μικρή κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα με τη μία σκελίδα σκόρδο για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Ρίχνουμε 100 ml νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Αδειάζουμε τα καρότα στο μπλέντερ ή το μούλτι και προσθέτουμε το υπόλοιπο σκόρδο, το τζίντζερ, τα πιπέρια και τα πολτοποιούμε.
Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνουμε το ψωμί και χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, εναλλάξ με το λεμόνι και τη σόγια, χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία και πυκνή κρέμα. Την αδειάζουμε σε ένα μπολ, την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Μπακαλιάρος τεμπούρα

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το πιπέρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να προκύψει ένας πυκνός χυλός.
Βάζουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου μέσα στο χυλό και τα γυρίζουμε με ένα πιρούνι ώστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύπτει 4 εκ. από τον πυθμένα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 3 – 4 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσει.
Αφήνουμε τον μπακαλιάρο σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει από το λάδι και τον σερβίρουμε συνοδεία της σκορδαλιάς καρότου.

Πηγή: gastronomos.gr 

πριν από 42 λεπτά
Υγεία

Αυτές οι 6 τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Τροχαίο στην Πιερία με νεκρό 9χρονο κοριτσάκι: Μάχη να κρατηθεί στη ζωή η 11χρονη αδερφή της – Εκτός κινδύνου η μητέρα τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Γιατί έκανε «βουτιά» ο τζίρος στην εστίαση;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Ιωάννα Τούνη για τον γιο της: «Πόσο ευλογημένη είμαι που με έκανες μαμά» – To τρυφερό video

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Βόρεια Προάστια: Ληστής προσπαθεί να κάνει διάρρηξη αλλά αποτυγχάνει – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Ξεσπά η αδερφή της 36χρονης που δολοφονήθηκε στον Βόλο: «Είναι τέρας, θανατική ποινή πρέπει να πάρει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κόσμος

Αγγλία: Κρατούσε νεκρά μωρά στο σαλόνι και τα έβαζε να «δουν» κινούμενα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιδοτήσεις μέχρι και σε ΚΤΕΟ – Διπλασιασμοί επιδοτήσεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Υγεία

Γιατί ιδρώνουμε το βράδυ: Τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Φωτιά ξέσπασε στη Σαλαμίνα – Ήχησε το 112 (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα