Ηράκλειο: 34oC

Μπισκότα µε καραµέλα γάλακτος και σοκολάτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

18.01.2024, 2:04

Δείτε αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής

Όλοι έχουμε δοκιμάσει τις σοκολάτες που μέσα τους έχουν και μπισκότο και παχιά στρώση καραμέλας, τα εγγλέζικα millionair shortbread.

Υλικά

  • Για τα μπισκότα

  • 200γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 120 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
  • 60 γρ. καστανή ζάχαρη
  • Για την καραμέλα γάλακτος

  • 60 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη
  • 600 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 150 γρ. κουβερτούρα γάλακτος για την επικάλυψη

Για τα μπισκότα

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Προσθέτουμε τα κομμάτια βουτύρου και ψιχουλιάζουμε το μείγμα  με τα δάκτυλα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Βουτυρώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα κέικ 30x12cm και στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στον πάτο της.
  • Απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα και την πατάμε όπως τη βάση του τσιζκέικ, να γίνει μία λεία βάση μπισκότου.
  • Με πιρούνι τρυπάμε καλά τη ζύμη.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 20΄, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για την καραμέλα γάλακτος

  • Βάζουμε σε αντικολλητική μικρή κατσαρόλα το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ζαχαρούχο γάλα.
  • Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε έως ότου πάρει βράση.
  • Μόλις πάρει βράση, βράζουμε για 4΄- 5΄ ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, μέχρι η καραμέλα γάλακτος να πυκνώσει και να ξεκολλάει σαν κρέμα από την κατσαρόλα.
  • Περιχύνουμε το κρύο μπισκότο με την καραμέλα.
  • Όταν η καραμέλα γάλακτος σταθεροποιηθεί λιώνουμε την κομματιασμένη σοκολάτα σε μπεν μαρί και περιχύνουμε το ταψί.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Βάζουμε στο ψυγείο για 15΄.
  • Κόβουμε τα μπισκότα µε καραμέλα μ’ ένα μαχαίρι, σε τετράγωνα μπισκότα ή σε μακρόστενα, όπως τα γκοφρετίνια.