Τα πέντε βασικά πράγματα που χρειάζεσαι για να επιβιώσεις
Μια μέρα χωρίς ρεύμα; Για τους περισσότερους από εμάς μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Όμως, τη Δευτέρα, εκατομμύρια πολίτες στην Ισπανία και την Πορτογαλία το έζησαν – και όχι σαν άσκηση προετοιμασίας, αλλά στην πιο ωμή του μορφή. Το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην ιστορία των δύο χωρών βύθισε ολόκληρες πόλεις στο σκοτάδι και άφησε τους κατοίκους να παλέψουν με το απροσδόκητο.
Το BBC κατέγραψε τα πέντε βασικά πράγματα που χρειάζεσαι για να επιβιώσεις όταν ο πολιτισμός –και η παροχή ρεύματος– σταματούν απότομα.
1. Μετρητά – Όταν τα ψηφιακά πορτοφόλια σωπαίνουν
Σε μια εποχή όπου οι κάρτες και τα κινητά έχουν αντικαταστήσει το χρήμα, οι ουρές στα ATM –εκείνα που λειτουργούσαν ακόμα– έγιναν εικόνα πανικού. Τα καταστήματα αρνούνταν κάρτες, τα POS είχαν «σιγήσει» και ο κόσμος έψαχνε απεγνωσμένα για μετρητά.
«Όλα τα εστιατόρια δεχόντουσαν μόνο μετρητά», λέει ο 26χρονος Ed Rowe από τη Μαδρίτη.
Η Grace O’Leary, 32 ετών, αφηγείται πώς εκείνη και η μητέρα της άρχισαν να μετρούν τα κέρματα που είχαν πάνω τους για να αγοράσουν λίγα τρόφιμα από το μπακάλικο.
Το μάθημα; Τα μετρητά δεν είναι ξεπερασμένα – στις κρίσεις, είναι σωτήρια.
2. Ραδιόφωνο – Όταν η σιωπή γίνεται απειλητική
Το μπλακ άουτ δεν άφησε μόνο τα σπίτια χωρίς φως. Άφησε και τους ανθρώπους χωρίς πληροφορία. Ίντερνετ, WhatsApp και τηλεόραση εξαφανίστηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη.
«Η πλήρης απώλεια επικοινωνίας ήταν το πιο τρομακτικό κομμάτι», λέει ο Daniel Clegg από τη Βαρκελώνη. «Κοιτούσα τον ουρανό για να δω αν πετούσαν ακόμη αεροπλάνα».
Το μόνο που τους κράτησε συνδεδεμένους με τον έξω κόσμο ήταν ένα παλιό ραδιόφωνο. Ο Siegfried και η Christine Buschschlüter άνοιξαν το τρανζίστορ τους και άκουγαν τους τοπικούς σταθμούς να περιγράφουν τι συμβαίνει.
3. Κονσερβοποιημένα τρόφιμα – Η απάντηση στην πείνα χωρίς ρεύμα
Χωρίς φούρνους, φούρνους μικροκυμάτων ή κουζίνες, η ανάγκη για τροφή μετατράπηκε σε επιβίωση. Οι εικόνες στα σούπερ μάρκετ θύμισαν έντονα τις πρώτες ημέρες της πανδημίας: ράφια να αδειάζουν, ουρές, και αγωνία στα μάτια των πελατών.
4. Κεριά και φακοί – Ο μόνος σύμμαχος στο σκοτάδι
Όταν έπεσε η νύχτα, οι πόλεις βυθίστηκαν στο απόλυτο σκοτάδι. Οι φακοί έγιναν ο μόνος τρόπος να κινηθείς με ασφάλεια.
Η Sarah Baxter από τη Βαρκελώνη ζέστανε φαγητό με τη φλόγα ενός κεριού.
5. Powerbanks – Για να κρατήσεις τον κόσμο σου ζωντανό
Καθώς οι μπαταρίες των κινητών εξαντλούνταν, άνθρωποι συνωστίζονταν έξω από καταστήματα ηλεκτρονικών για ένα powerbank. Η ανάγκη να επικοινωνήσουν –να ενημερωθούν, να δουν αν οι αγαπημένοι τους είναι καλά– έγινε επιτακτική.
Ωστόσο, κάποιοι βρήκαν και κάτι απροσδόκητα λυτρωτικό στην αποσύνδεση.
«Ήταν μια υπενθύμιση ότι δεν χρειάζεται να είσαι συνδεδεμένος όλη την ώρα», λέει η 23χρονη Hannah Steiner.
Η Sara Francisco από την Πορτογαλία το είπε απλά: «Αυτό που συνέβη μας ανάγκασε να δούμε πόσο εξαρτημένοι είμαστε – και ίσως, να αλλάξουμε».
Πηγή: moneyreview
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα