Ηράκλειο: 25oC

Μπουγάτσα Χανίων από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

15.05.2024, 20:36

Ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της κρητικής κουζίνας

Η κλασική συνταγή της χανιώτικης μπουγάτσας με φύλλο κρούστας και πλούσια γέμιση από ανθότυρο και μυζήθρα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της κρητικής κουζίνας.

Η αρωματική και τραγανή κρούστα συνδυάζεται αρμονικά με την πλούσια γεύση της γέμισης, προσφέροντας μια απολαυστική εμπειρία γεύσης που ικανοποιεί τις αισθήσεις.

Ακολουθεί μια απλή και λαχταριστή συνταγή, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, για να απολαύσετε αυτή την παραδοσιακή κρητική λιχουδιά.

Υλικά

  • 150 γραμ. στακοβούτυρο Κρήτης λιωμένο (σε όλα τα κρητικά προϊόντα)
  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυττού
  • 500 γραμ. φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο
  • κρητικό τυρί μαλάκα ή κατσοχοίρι (σε όλα τα κρητικά προϊόντα)
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. φρυγανιά
  • 2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 100 γραμ. ψίχα φυστίκι Αιγίνης

Για το σιρόπι

  • 1/2 φλ. νερό
  • 1⅓ φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. θυμαρίσιο μέλι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • κανέλα και άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνουμε πρώτα ρηχό ταψί μακρόστενο.
  2. Στρώνουμε 7 φύλλα Βηρυτού βουτυρωμένα.
  3. Βάζουμε σε μπολ τα τυριά. Με πιρούνι τα λιώνουμε και τα ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Αδειάζουμε την γέμιση στα φύλλα.
  6. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα πολίτικα φύλλα βουτυρώνοντάς τα.
  7. Μπήγουμε τα περισσεύματα φύλλων από κάτω ή γυρίζουμε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων πάνω στο τυρί και κόβουμε με μαχαίρι τα περισσεύματα των πάνω φύλλων.
  8. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια την επιφάνεια των φύλλων.
  9. Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια.
  10. Ραντίζουμε πεταχτά λίγες σταγόνες νερό ώστε να μην ανασηκώνονται με το ψήσιμο.
  11. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC αέρα για περίπου 30′ ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το φύλλο.

Για το σιρόπι

  1. Όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  2. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε νερό και ζάχαρη και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
  3. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε για 2′.
  4. Τέλος, προσθέτουμε το θυμαρίσιο μέλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Περιχύνουμε το καυτό γλυκό αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο με το ζεστό σιρόπι.
  6. Περιχύνουμε το γλυκό σιγά σιγά.
  7. Αφήνουμε να σταθεί για 10′ και βγάζουμε κομμάτια.
  8. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένη ψίχα φιστίκι.
  9. Εναλλακτικά δεν σιροπιάζουμε, απλά αχνίζουμε με κανελοζάχαρη. Σερβίρεται ζεστή.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρητικά πατούδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Κέικ ζέβρα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου (βίντεο) 

πριν από 3 λεπτά
Κρήτη

Δίχως τέλος οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη: Νέα καραβιά στη Γαύδο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Κρήτη

Πλατανιάς Χανίων: Νέο περιστατικό κακοποίησης ζώων – Στα χέρια της αστυνομίας ένας 52χρονος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κρήτη

Αγανάκτηση Λαγουβάρδου για την καταστροφή του χιονομετρικού σταθμού στα Λευκά Όρη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ στην Πάτρα: 21χρονος κατέρρευσε ενώ βρισκόταν μπροστά από τον υπολογιστή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ηράκλειο

«Ενδέχεται να οδηγηθούμε σε lockdown» – Συναγερμός από τον Τσιάρα για την ευλογιά αιγοπροβάτων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Αθλητικά

«Χρυσός» Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ηράκλειο

«Άρνηση της πραγματικότητας» καταλογίζουν στο Δήμο Ηρακλείου οι εργαζόμενοι καθαριότητας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ηράκλειο

Επίθεση σε υπάλληλο καθαριότητας στην Κρήτη: «Με χτυπούσε στο κεφάλι και με έπιασε από τον λαιμό», λέει η ίδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 59 λεπτά
Αθλητικά

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ζητά αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Ιταλία: Γιατρός πετά κροτίδα σε νοσηλευτή που κοιμόταν (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →