Ηράκλειο: 11oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Μπούτια κοτόπουλου κονφί με πλούσιο πιλάφι

31.01.2025, 22:00

Αναλυτικά η συνταγή

Μπούτια κοτόπουλου κονφί με πλούσιο πιλάφι: Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό και εξαιρετική ιδέα για μια ιδιαίτερη περίσταση, αν δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε με ένα μεγάλο, ολόκληρο πουλί.

Άσε που θα σας διευκολύνει και στο σερβίρισμα, καθώς είναι έτοιμο, μεριδοποιημένο.

20′ προετοιμασία
3 ώρες και 35′ ψήσιμο
13 ώρες αναμονή
Σύνολο: 16 ώρες και 55′

Υλικά
Μερίδες: 6

Για το κοτόπουλο
6 μπούτια από κοτόπουλο αλάτι χοντρό
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες + 4 ολόκληρες, με τη φλούδα
2 φύλλα δάφνης
20 κόκκοι από μαύρο πιπέρι ελαιόλαδο (θα χρειαστούμε αρκετό)
φλούδα από 1 λεμόνι
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

Για το πιλάφι
500 γρ. ρύζι νυχάκι
1,5 λίτρο ζωμός κότας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100 γρ. σταφίδες μαύρες
100 γρ. κουκουνάρι
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Κοτόπουλο
Για τα μπούτια κοτόπουλου κονφί με χριστουγεννιάτικο πιλάφι, ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ λίγο χοντρό αλάτι, τις 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, τις δάφνες και τους μισούς κόκκους πιπεριού.
Τρίβουμε με αυτό το μείγμα τα μπούτια του κοτόπουλου και τα βάζουμε σε ένα δοχείο καλυμμένα με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
Ξεπλένουμε τα μπούτια, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ίσα να πάρουν χρώμα, χωρίς όμως να τα ψήσουμε.
Τα μεταφέρουμε σε μια γάστρα που να τα χωράει ακριβώς ή σε ένα βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να τα καλύψει (πρέπει να είναι βυθισμένα στο λάδι). Ρίχνουμε τη φλούδα λεμονιού, τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα τους, το δεντρολίβανο, και τους υπόλοιπους κόκκους πιπεριού.
Ψήνουμε για 3 ώρες. Αφού βγάλουμε τα μπούτια από τον φούρνο, τα αφήνουμε μέσα στο λάδι για 1 ώρα να ξεκουραστούν.
Πιλάφι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε το ρύζι σε ένα ψιλό σουρωτό και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Το αφήνουμε λίγο να στραγγίξει και το αδειάζουμε σε βαθύ ταψί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Δεν ανακατεύουμε καθόλου. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, το βγάζουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15-20 λεπτά.
Σερβίρισμα
Λίγο πριν σερβίρουμε, βγάζουμε τα μπούτια από το λάδι και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε δυνατό φούρνο για να ροδίσουν ελαφρώς. Σερβίρουμε σε πιάτα και συνοδεύουμε με το πιλάφι.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ στο Κολωνάκι: Δολοφονία και όχι ατύχημα ο θάνατος της 87χρονης Ελένης Παπαδοπούλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Εξάρχεια: «Μάχη» με μολότοφ μεταξύ ομάδας 60 ατόμων και διμοιρίας των ΜΑΤ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Αδιανόητο τροχαίο: ΙΧ τούμπαρε και προσγειώθηκε σε αυλή σπιτιού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ιπτάμενοι Άγιοι Βασίληδες σκόρπισαν χαμόγελα στους μικρούς ασθενείς του ΠΑΓΝΗ – Δείτε εικόνες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ στις Σέρρες: Καθηγητής παρενόχλησε σεξουαλικά μαθήτρια μέσα στην τάξη – Ακούμπησε το εσώρουχό της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Οικονομία

Χάρτης πληρωμών και ελαφρύνσεων για το 2026: Τι ισχύει για αγρότες, συνταξιούχους και μισθωτούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Το Ηράκλειο σε ρυθμούς «Park Run» με τον πρώτο γύρο των Ενετικών Τειχών 

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Επιμένουν στα μπλόκα οι αγρότες: Ανοίγουν διόδια και λωρίδες από σήμερα για τους ταξιδιώτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Οικονομία

«Αλμυρό» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Αναπλάσεις και υποδομές υπό χρηματοδοτική πίεση – Το Μαλεβίζι διεκδικεί το μερίδιο των Δήμων από το τέλος ανθεκτικότητας

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →