Ηράκλειο: 22oC

Μπούτια κοτόπουλου κονφί με πλούσιο πιλάφι

31.01.2025, 22:00

Αναλυτικά η συνταγή

Μπούτια κοτόπουλου κονφί με πλούσιο πιλάφι: Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό και εξαιρετική ιδέα για μια ιδιαίτερη περίσταση, αν δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε με ένα μεγάλο, ολόκληρο πουλί.

Άσε που θα σας διευκολύνει και στο σερβίρισμα, καθώς είναι έτοιμο, μεριδοποιημένο.

20′ προετοιμασία
3 ώρες και 35′ ψήσιμο
13 ώρες αναμονή
Σύνολο: 16 ώρες και 55′

Υλικά
Μερίδες: 6

Για το κοτόπουλο
6 μπούτια από κοτόπουλο αλάτι χοντρό
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες + 4 ολόκληρες, με τη φλούδα
2 φύλλα δάφνης
20 κόκκοι από μαύρο πιπέρι ελαιόλαδο (θα χρειαστούμε αρκετό)
φλούδα από 1 λεμόνι
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

Για το πιλάφι
500 γρ. ρύζι νυχάκι
1,5 λίτρο ζωμός κότας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100 γρ. σταφίδες μαύρες
100 γρ. κουκουνάρι
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Κοτόπουλο
Για τα μπούτια κοτόπουλου κονφί με χριστουγεννιάτικο πιλάφι, ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ λίγο χοντρό αλάτι, τις 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, τις δάφνες και τους μισούς κόκκους πιπεριού.
Τρίβουμε με αυτό το μείγμα τα μπούτια του κοτόπουλου και τα βάζουμε σε ένα δοχείο καλυμμένα με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
Ξεπλένουμε τα μπούτια, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ίσα να πάρουν χρώμα, χωρίς όμως να τα ψήσουμε.
Τα μεταφέρουμε σε μια γάστρα που να τα χωράει ακριβώς ή σε ένα βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να τα καλύψει (πρέπει να είναι βυθισμένα στο λάδι). Ρίχνουμε τη φλούδα λεμονιού, τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα τους, το δεντρολίβανο, και τους υπόλοιπους κόκκους πιπεριού.
Ψήνουμε για 3 ώρες. Αφού βγάλουμε τα μπούτια από τον φούρνο, τα αφήνουμε μέσα στο λάδι για 1 ώρα να ξεκουραστούν.
Πιλάφι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε το ρύζι σε ένα ψιλό σουρωτό και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Το αφήνουμε λίγο να στραγγίξει και το αδειάζουμε σε βαθύ ταψί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Δεν ανακατεύουμε καθόλου. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, το βγάζουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15-20 λεπτά.
Σερβίρισμα
Λίγο πριν σερβίρουμε, βγάζουμε τα μπούτια από το λάδι και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε δυνατό φούρνο για να ροδίσουν ελαφρώς. Σερβίρουμε σε πιάτα και συνοδεύουμε με το πιλάφι.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Μεσαρά: Γέμισε με αλεξίπτωτα πλαγιάς ο ουρανός της Πόμπιας! (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Οικονομία

Ο χρυσός των ρεκόρ: Πού μπορεί να φτάσει η τιμή του πολύτιμου μετάλλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Ελαιόλαδο: Πού θα κυμανθεί φέτος η παραγωγή και η τιμή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά στο “κύτταρο” του ΧΥΤΑ Σύρου – Επιχειρούν επί τόπου πυροσβεστικές δυνάμεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Υγεία

Η 25η Οκτωβρίου είναι ημέρα σύμβολο για τις γυναίκες που στάθηκαν απέναντι στον καρκίνο του μαστού και τον κοίταξαν κατάματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Style

Συγκλονίζει ο Σταύρος Σβήγκος για τον γιο του: «Δεν μας έλεγαν οι γιατροί αν θα τα καταφέρει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κόσμος

Η Κάμαλα Χάρις αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητας για την προεδρία των ΗΠΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Κρήτη: Αίθριος ο καιρός για αύριο 26/10 – Τους 28 βαθμούς θα αγγίξει η θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη φυλακή οδηγείται ο κατηγορούμενος που είχε συναλλαγές με τον φερόμενο ως αρχηγό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ελλάδα

ΠΑΣΟΚ: Παραιτήθηκε ο Γιώργος Παπαβασιλείου μία ημέρα μετά τον διορισμό του στο γραφείο Ανδρουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →