Δείτε τη συνταγή
Μυδοπίλαφο πολίτικο… Ένα πλούσιο, αρωματικό, θαλασσινό πιλάφι, ωραιότατο ως γεύμα, ως μεζές ή πάνω σε έναν γιορτινό μπουφέ.
Από τα πιο φημισμένα πιλάφια της Πόλης, αξιοποιεί τα άφθονα μύδια της περιοχής, που μέχρι σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής γαστρονομίας. Εμείς το τιμούμε γιατί απλά είναι ακαταμάχητο.
Υλικά
Μερίδες: 6 – 8
- 1 κιλό μύδια με το κέλυφος
- 3 κούπες ρύζι νυχάκι (το πλένουμε καλά και το στεγνώνουμε σε πετσέτα)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 μέτρια κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα
- 5-6 κλωνάρια μαϊντανός (κρατάμε χωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα, τα οποία ψιλοκόβουμε)
- 100 ml κρασί λευκό, ξηρό
- 4 κρεμμύδια φρέσκα, σε λεπτές φέτες (ξεχωρίζουμε το λευκό από το πράσινο μέρος)
- 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
- 2 δαφνόφυλλα
- 2-3 μπαχάρια, ολόκληρα
- 1/4 από 1 φλούδα πορτοκάλι
- 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι, καβουρδισμένο για 3-4 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μυδοπίλαφο πολίτικο, πετάμε τα ανοιχτά μύδια. Πλένουμε καλά τα υπόλοιπα, τρίβουμε τα κελύφη τους (με συρματόβουρτσα, αν έχουμε), για να απομακρύνουμε τυχόν ακαθαρσίες, και τραβάμε με μια απότομη κίνηση τον βύσσο, το γένι που εξέχει. Τα πλένουμε ξανά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μισό σκόρδο για 10 δευτερόλεπτα, να βγάλει τα αρώματά του.
- Προσθέτουμε το 1 ξερό κρεμμύδι και τα κοτσάνια του μαϊντανού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τα μύδια, σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν όλα τα μύδια. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί.
- Πετάμε όσα μύδια έμειναν κλειστά, αφαιρούμε την ψίχα από τα ανοιχτά μύδια και κρατάμε και 5-6 μύδια ολόκληρα με το κέλυφός τους.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το υπόλοιπο σκόρδο, το υπόλοιπο ξερό κρεμμύδι και το λευκό μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, τα υγρά από τα μύδια, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, τη φλούδα πορτοκαλιού και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και 5 κούπες βραστό νερό. Ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα πιο πολλά υγρά.
- Ρίχνουμε την ψίχα από τα μύδια, το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε πολύ απαλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για λίγα λεπτά.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα ή στα πιάτα στρώνοντας από πάνω τα ολόκληρα μύδια και πασπαλίζοντας με τα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Και η οικογένεια Σεμερτζίδου είχε κερδίσει σε τυχερά παιχνίδια - Αλλά το... ξέχασε
Χανιά: Ένοχος ο ιδιοκτήτης της κατοικίας στη Λάρισα για τον θάνατο του φοιτητή Νίκου Μπιτσάκη
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Χανιά: Σοκάρει η κατάθεση του 19χρονου Γιάννη - «Ο πατέρας μου με έστελνε στο σπίτι του και εκείνος με βίαζε»
Νεκρός 19χρονος στρατιώτης μετά από έκρηξη χειροβομβίδας - Δίνει μάχη για την ζωή ακόμη ένας
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Γιατρός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του
Συγκλονίζει ο πατέρας του 19χρονου οπλίτη που σκοτώθηκε στη Ρόδο: «Επιστρέφω να πάρω το παιδί νεκρό»
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών
Ο Κρητικός που παράτησε την πόλη και ζει 40 χρόνια μόνος στο βουνό