Ηράκλειο: 33oC

Ν. Ανδρουλάκης από το Ηράκλειο: Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ η αναγέννηση του ΕΣΥ

29.11.2023, 21:08

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία με στόχο την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στην θεματική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο κινηματοθέατρο Αστόρια στο Ηράκλειο.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας για πάρα πολλά χρόνια ήταν βασικός μοχλός κοινωνικής δικαιοσύνης, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους μη προνομιούχους της εποχής. Δυστυχώς όμως τα χρόνια πέρασαν, τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα στη χώρα σήμερα να έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, που δεν μπορεί να παίξει το στρατηγικό του ρόλο, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, επαναλαμβάνοντας ότι πολλοί οδηγούνται σε ιδιωτικές δομές υγείας και πως η Ελλάδα «κονταροχτυπιέται» με την Βουλγαρία για το «ποιος λαός πληρώνει από την τσέπη του, τις περισσότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας».

Αναφερόμενος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΚ-ΚΙΝΑΛ, στο ταμείο ανάκαμψης και τη στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας, είπε ότι από τα 36 δις που έλαβε η χώρα, χρησιμοποιήθηκε για την υγεία μόλις 1,5 δις και τα μισά από αυτά αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών.

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι μερικούς μήνες στο «τιμόνι της χώρας». «Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι πρόκειται για χρονιές παθογένειες. Ναι αλλά ο Μητσοτάκης δεν είναι πρωθυπουργός μερικούς μήνες, είναι όσα χρόνια ήταν πρωθυπουργός και ο Τσίπρας, άρα σήμερα δεν είναι αντιμέτωπος μόνο με τις χρόνιες παθογένειες, είναι αντιμέτωπος και με την ιδεοληψία, την αδυναμία, ή την υπηρεσία σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που νέμονται τον χώρο της υγείας και δεν θέλει να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις για να θωρακίσει την κοινωνία σε αυτά τα μεγάλα θέματα. ‘Αρα αντιμέτωπος δεν είναι μόνο εμάς, είναι αντιμέτωπος με τα προβλήματα που δημιούργησε, ή τα προβλήματα που είναι χρόνια, αλλά δεν διαθέτει την εμπειρία, την δύναμη, το σθένος ή την αυτονομία για να τα λύσει» είπε χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναγέννηση του ΕΣΥ, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, στηρίζονται σε 8 θεμελιώδεις παρεμβάσεις:

1η παρέμβαση: Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Αναβάθμιση του ΕΟΔΔΥ ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές, να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους
επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.

2η παρέμβαση: Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.

  • Δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Με υπηρεσίες
  • Οικογενειακής Ιατρικής, που φθάνουν στο σπίτι μας, όταν τις έχουμε ανάγκη.Έμφαση στην πρόληψη. Με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό των παιδιών, τη
    σωστή διατροφή, με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και οδοντιατρική
    φροντίδα.
  • Δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του
    μαστού, όπως προτείνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
  • Ενίσχυση προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» μειώνοντας το υψηλό όριο ηλικίας. Οι
    κινητές μονάδες να μπορούν να βρεθούν και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της
    χώρας.
  • Ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

3η παρέμβαση: Η Υγεία στα Νησιά.

Τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο
Νοσοκομείο. Για τα πολύ μικρά νησιά, ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. Θέσπιση επιπλέον οικονομικών και θεσμικών κινήτρων:
-Μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε Νοσοκομεία επιλογής τους

  • Στεγαστικό επίδομα ή επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Χορήγηση στο ιατρικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους των εξόδων
    μετάβασης στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους, μία φορά τον μήνα.
  • Διπλασιασμός του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας.
  • Κάλυψη από το κράτος των εξόδων για τη συμμετοχή σε πανελλήνια επιστημονικά
    συνέδρια και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια .
  • Δικαίωμα στη συνυπηρέτηση και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

4η παρέμβαση: Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία.

Με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών, όχι διορισμοί αποτυχημένων πολιτευτών σε θέσεις διοικητών νοσοκομείων.
Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό.
Ένας νέος χάρτης Υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές. Ώστε να μην έχουμε 17 Νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας και να μην υπάρχει 1 Νοσοκομείο στην πολυπληθή πια Ανατολική Αττική.

5η παρέμβαση: Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων /Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας/ Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, που λειτουργούν με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με τους απαραίτητους επαγγελματίες υγείας και ενσωματωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

6η παρέμβαση: Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.

Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες.
Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που
εκκενώνονται.

Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η
προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων.
Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά.
Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις.

Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί:

● Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων.

● Αξιοποίηση νέων γιατρών που σήμερα δουλεύουν στο εξωτερικό, στις νέες μονάδες
οικογενειακής ιατρικής.

7η παρέμβαση: Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

8η παρέμβαση: Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.

Θέλουμε να καλύψουμε το χάσμα ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών.
Να κάνουμε πράξη τον ψηφιακό φάκελο υγείας, την ψηφιακή κάρτα, τα στοχευμένα
προληπτικά προγράμματα, τις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσης στην εκδήλωση μίλησαν: ο Άγις Τσουρός,πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Ευρωπαϊκού Γραφείου ΠΟΥ με θέμα τη Στρατηγική για ένα σύγχρονο ΕΣΥ, ο Νίκος Τσακουντάκης, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός, Διευθυντής του ΕΣΥ, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη, ο παθολόγος- ογκολόγος του Βενιζελείου Νοσοκομείου Νίκος Ανδρουλάκης για τη  Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα ισχυρά νοσοκομεία και τέλος η Κατερίνα Κουτσογιάννη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για τα προβλήματα του ΕΣΥ  από την πλευρά των ασθενών.

Σε δήλωση τους, στην κάμερα του  Cretaone.gr οι ομιλητές Νίκος Τσαγκουντάκης και Νίκος Ανδρουλάκης τόνισαν την αναγκαιότητα για την αναβάθμιση τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης:

 

 

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκος Παρασύρης, ο βουλευτής Ρεθύμνου Χνάρης Μανώλης, η βουλευτής Λασιθίου  Σπυριδάκη Κατέρινα, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκη, οι νεοεκλεγείς δήμαρχοι Βασίλης Κεγκέρογλου, Δοξαστάκης Ζαχαρίας και Μπαριτάκης Παύλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο Γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Λάμπρος Αντωνόπουλος, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς επίσης και δεκάδες αυτοδιοικητικά και κομματικά στελέχη.

Νωρίτερα σε δήλωση του στο Cretaone.gr, ο Γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Λάμπρος Αντωνόπουλος, κάλεσε τους πολίτες στην αυριανή παγκρήτια κινητοποίηση για την Υγεία που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας, για να ακουστεί η φωνή των πολιτών που ζητά μια Δημόσια Υγεία:

Δείτε τις φωτογραφίες από την εκδήλωση: