Ηράκλειο: 33oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Νεκτάριος Ταβερναράκης: Ο Κρητικός επιστήμονας που ξεχώρισε για την έρευνα των μηχανισμών γήρανσης και των ανίατων ασθενειών

11.07.2024, 15:17

Ο κ. Ταβερναράκης τιμήθηκε πριν από λίγες ημέρες με το Αριστείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης έχει αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών γήρανσης και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNEWS, μιλά για την έρευνα του εργαστηρίου του πάνω στην κυτταρική γήρανση αλλά και τις ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια. Ο κ. Ταβερναράκης τιμήθηκε πριν από λίγες ημέρες με το Αριστείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που δίδεται κάθε δύο χρόνια σε Έλληνες επιστήμονες που διακρίνονται για το σύνολο του ερευνητικού τους έργου.
Ρομποτική χειρουργική: Ευρύ φάσμα εφαρμογών

Η ρομποτική χειρουργική είναι μια πραγματικότητα στην ιατρική πρακτική για περισσότερο από 2 δεκαετίες. Είναι μία ελάχιστα τραυματική μέθοδος και με μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, σε σχέση με το κλασσικό χειρουργείο. Έχει ευρεία εφαρμογή στην ογκολογία, την ουρολογία, την καρδιολογία, την ορθοπεδική ενώ ενσωματώνεται και σε άλλες χειρουργικές ειδικότητες. Στο ένθετο για την ΥΓΕΙΑ του ΕΡΤNEWS βλέπουμε τις βασικές εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής.

Που δωρίζουμε τα φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις διακοπές, καλό είναι να ελέγξουμε τα φάρμακα που ήδη έχουμε στο ντουλάπι μας, για να βρούμε όσα δεν μας χρειάζονται και δεν έχουν λήξει και να κρατήσουμε αυτά που έχουμε ανάγκη. Όσα δεν μας χρειάζονται καλό είναι να μην τα πετάξουμε αλλά να τα δωρίσουμε. Υπολογίζεται ότι πάνω από 40 εκατομμύρια κουτιά φαρμάκων και προϊόντων υγείας λήγουν αχρησιμοποίητα και πετιούνται, ετησίως, από όλους εμάς. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση GIVMED, που στοχεύει στην άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται, καλεί όλους μας, στη νέα της καμπάνια, να δωρίσουμε τα μη ληγμένα και αχρησιμοποίητα φάρμακά μας. Μπείτε στο site givmed.org και βρείτε το πιο κοντινό από τα 143 σημεία δωρεάς σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Πως να προστατευτείτε από τη θερμοπληξία

Eurostat: Το 2022 η ΕΕ είχε 516 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 άτομα και η Ελλάδα περίπου 440 κλίνες ανά 100.000 άτομα


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα