Ηράκλειο: 25oC

Νέο περιστατικό δηλητηρίασης άγριας πανίδας στον Έβρο – 48 τα νεκρά ζώα

20.03.2025, 16:35

Νέο ρεκόρ θανάτων άγριας ζωής

Μια σοκαριστική οικολογική καταστροφή σημειώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου, καθώς εντοπίστηκαν 48 νεκρά άγρια ζώα, πιθανότατα από δηλητηριασμένα δολώματα. Το τραγικό περιστατικό έρχεται μόλις ένα χρόνο μετά από παρόμοια θανάτωση 47 ζώων στην περιοχή των Φερών Έβρου, προκαλώντας ανησυχία για την εξάπλωση της παράνομης πρακτικής.

Εντοπισμός των νεκρών ζώων

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου 2025, όταν η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου & Δαδιάς παρατήρησε ότι ένας ραδιοπομπός τηλεμετρίας, τοποθετημένος σε Καλαμόκιρκο (Circus aeruginosus), εξέπεμπε σταθερό σήμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την επόμενη ημέρα, κατά την αυτοψία στην περιοχή, εντοπίστηκαν δύο νεκροί Καλαμόκιρκοι, εκ των οποίων ο ένας έφερε τον πομπό. Αμέσως ειδοποιήθηκαν το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης και η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης (ΕΠΒΘ), που ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες.

Νέο ρεκόρ θανάτων άγριας ζωής

Στις έξι ημέρες περιπολιών (12-18 Μαρτίου), εντοπίστηκαν τα νεκρά ζώα σε κοντινή απόσταση από το αρχικό σημείο:

  • 16 Τσακάλια,
  • 13 Καλαμόκιρκοι,
  • 16 Γερακίνες,
  • 1 Κουρούνα,
  • 2 Κοράκια.

Οι δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι ανίχνευσης (Dalton και Bora) κάλυψαν 50 χιλιόμετρα, εντοπίζοντας και ένα ύποπτο δηλητηριασμένο δόλωμα, το οποίο ήταν το κουφάρι ενός κτηνοτροφικού ζώου.

Συνέπειες και μέτρα προστασίας

Όλα τα νεκρά ζώα περισυλλέχθηκαν από το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης και θάφτηκαν με τη συνδρομή του Δήμου Αλεξανδρούπολης για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του δηλητηρίου. Ταυτόχρονα, λήφθηκαν δείγματα για τοξικολογικές αναλύσεις από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Έβρου.

Παράνομη και καταστροφική πρακτική

Τα δηλητηριασμένα δολώματα απαγορεύονται από το 1993, όμως εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στην ελληνική ύπαιθρο, απειλώντας άγρια ζώα, οικόσιτα ζώα και ενδεχομένως ανθρώπους. Η δευτερογενής δηλητηρίαση επιτείνει το πρόβλημα, καθώς τα δηλητηριασμένα ζώα γίνονται τροφή για άλλα σαρκοφάγα, δημιουργώντας μια αλυσίδα θανάτου.

Για την καταπολέμηση του φαινομένου, ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει δημιουργήσει Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και Τοπικά Σχέδια Δράσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε:
https://antipoison.necca.gov.gr/

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα