Τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω τα χειρότερα;
Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν όπου μερικά βενζινάδικα αραίωναν τα καύσιμα με νερό. Μάλιστα, και ορισμένες εταιρείες μεταφοράς καυσίμων έκαναν το ίδιο πράγμα, με σκοπό βέβαια να έχουν μεγαλύτερο οικονομικό κέρδος.
Αυτή η τακτική είχε σαν αντίκτυπο να προσελκύονται οι «καλόπιστοι» οδηγοί από την χαμηλότερη τιμή που βρίσκουν στην αντλία και να γεμίζουν το ρεζερβουάρ του αυτοκίνητου τους με αυτό το αμφιβόλου ποιότητος μίγμα. Και φυσικά, μετά από λίγα χιλιόμετρα εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα στο αυτοκίνητό τους.
Για να είμαστε όμως ακριβείς, το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι το μόνο στο οποίο μπορεί να οφείλεται η ύπαρξη νερού στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου. Και αυτό γιατί υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στη διείσδυση νερού στο καύσιμο. Για παράδειγμα, σε ορισμένα αυτοκίνητα, κυρίως παλαιότερα, η δεξαμενή καυσίμου μπορεί να διαβρωθεί και να εμφανίσει ρωγμές.
Πιο αναλυτικά, τα παλιά αυτοκίνητα μπορεί να έχουν διαρροή νερού στο ρεζερβουάρ εάν έχει αρχίσει και «σκουριάζει» ή εάν υπάρχουν ρωγμές στις σωληνώσεις καυσίμου. Πιο σπάνια περίπτωση είναι να υπάρχει πρόβλημα στην τάπα καυσίμου και να μπαίνει νερό από εκεί.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσει το νερό στον κινητήρα και να τον βλάψει ανεπανόρθωτα. Πως όμως θα το καταλάβω ότι έχει νερό το καύσιμο του αυτοκίνητου μου;
Όταν το καύσιμο του αυτοκινήτου μας είναι νερωμένο, το αυτοκίνητο μπορεί να έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Θα ανάψει η προειδοποιητική λυχνία που απεικονίζει τον κινητήρα στον πίνακα οργάνων
- Δεν θα εκκινεί ο κινητήρας ή θα το κάνει με δυσκολία
- Θα εκπέμπει ατμό από την εξάτμιση, περισσότερο από το συνηθισμένο
- Ο κινητήρας δεν θα προσφέρει τις ίδιες επιδόσεις
Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα και συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε νερό στο καύσιμο, απενεργοποιούμε αμέσως τον κινητήρα. Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε το αυτοκίνητό μας.
Στη συνέχεια, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός μηχανικού ή τη βοήθεια ενός συνεργείου αυτοκινήτων. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ειδικοί, η πιο ασφαλής κίνηση σε μια τέτοια κατάσταση, είναι να καλέσουμε την οδική βοήθεια για να πάμε το αυτοκίνητο στο συνεργείο, γιατί δεν ξέρουμε πόσο νερό υπάρχει στο ρεζερβουάρ και δεν πρέπει να καταστρέψουμε τον κινητήρα.
Δημοφιλή
Τραγωδία σε χωριό της Κρήτης: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο