Ηράκλειο: 34oC

Νερό: Η ώρα της …κρίσης για τις τιμές που θα πληρώνουμε

06.02.2025, 16:23

Εκδικάζεται στο Συμβούλιο Επικρατείας η προσφυγή κατά της ΚΥΑ για τη τιμολόγηση του νερού 

Η ώρα της …κρίσης για τις τιμές που θα πληρώνουμε για το νερό καθώς αύριο θα δοθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας  η κρίσιμη δικαστική μάχη σε σχέση με την τιμολόγηση του υπέρτατου δημόσιου αγαθού…

Αύριο είναι να εκδικαστεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η  αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ) και απλοί πολίτες  από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, για το θέμα της τιμολόγησης του νερού.

Μάλιστα αυτή είναι η δεύτερη φορά που θα ασχοληθεί το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με το συγκεκριμένο θέμα που αναμφίβολα «καίει» τον κόσμο κι εδώ στην Κρήτη αλλά και σε όλη τη χώρα μιας και αφορά στην τσέπη μας.

Την πρώτη φορά,  το Συμβούλιο Επικρατείας  είχε ακυρώσει την κοινή υπουργική απόφαση του 2017 για την τιμολόγηση του νερού, ως αντίθετη στην εθνική νομοθεσία και σε ευρωπαϊκή οδηγία.

Αύριο λοιπόν έχουμε μια 2η εκδίκαση, μια 2η δικαστική μάχη . Η  Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Μιχάλη Πικραμένο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Όλγα Ζύγουρα θα εξετάσει τα επιχειρήματα των προσφευγόντων με τα οποία ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η από 26.9.2024 ΚΥΑ για τον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».

Σε θέσεις μάχης περνά ωστόσο και η άλλη πλευρά, καθώς παρέμβαση, υπέρ της προσβαλλόμενης ΚΥΑ έχουν ασκήσει στο ΣτΕ η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Διακοπή νερού

Οι προσφεύγοντες, ομοσπονδία, σωματεία εργαζομένων στις ΔΕΥΑ  και απλοί πολίτες έχουν καταθέσει την προσφυγή στο ΣτΕ, επιχειρώντας, όπως λένε, να αποτρέψουν να γίνει το νερό πανάκριβο σαν το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην προσφυγή, η επίμαχη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση του νερού  θα επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού, στα ίδια…χνάρια όπως συνέβη με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι προσφεύγοντες χαρακτηρίζουν την ΚΥΑ ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και ζητούν από το Συμβούλιο Επικρατείας να την ακυρώσει ως τέτοια.
Οι προσφεύγοντες φορείς επισημαίνουν ότι στη νέα ΚΥΑ, υιοθετείται μια αμιγώς λογιστικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική, που αφορά αδιακρίτως όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε λεκάνης απορροής ποταμού «με συνέπεια να παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις, να αποδυναμώνεται ο συνταγματικά επιβεβλημένος δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης και να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής νερού υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή».  Μάλιστα χρεώνουν στην κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να στήσει έναν ανεξέλεγκτο, από το δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης – τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευση – άρδευση – αποχέτευση). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζεται ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος».

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η νέα ΚΥΑ, όπως και ο νόμος για την υπαγωγή στη ΡΑΑΕΥ των φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης αντιμετωπίζουν το νερό ως ένα εμπορικό προϊόν, κάτι που αναμένεται, σταδιακά -όπως λένε- να επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια ενώ, επίσης, δημιουργείται και αβεβαιότητα για τη συνέχιση παροχής ποιοτικού και επαρκούς πόσιμου νερού στους πολίτες. Μάλιστα  εκφράζουν τη βεβαιότητα τους, ότι «σε μερικά χρόνια το νερό θα γίνει ακριβό σαν το ηλεκτρικό ρεύμα».
Συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ

Όπως έχει προαναγγελθεί εδώ και μέρες,  έξω από το ΣτΕ θα συγκεντρωθούν αύριο για να υπεραμυνθούν υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και «να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό», οι εργαζόμενοι σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις αρμόδιες για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεων: Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, ΓΣΕΕ και ΠΟΔΜΥΔΑΣ.

Advertisment