Ηράκλειο: 10oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Κρήτη: Η απόλυτη διάλυση του ΕΣΥ – Δεν υπάρχει κρεβάτι ΜΕΘ

27.10.2023, 7:17

Στο Θριάσιο νοσοκομείο βρήκαν – τελικά – κρεβάτι εντατικής για τον 52χρονο ελαιοχρωματιστή

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χαλκιαδάκης

Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Θριάσιου Νοσοκομείου του Ηρακλείου νοσηλεύεται ο 52χρονος ελαιοχρωματιστής, ο οποίος κατά τη διάρκεια εργασιών, κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα και έπεσε από μεγάλο ύψος. Το ατύχημα, όπως σας έχει μεταφέρει από την πρώτη στιγμή το cretaone.gr, σημειώθηκε το μεσημέρι στη λεωφόρο Ιωνίας.

O τραυματίας φέρει εγκαύματα σε θώρακα και χέρια, αλλά και κρανιογκεφαλικές κακώσεις.

Από την πρώτη στιγμή της μεταφοράς του στο ΠΑΓΝΗ, ξεκίνησε το …γαϊτανάκι της εξεύρεσης κρεβατιού ΜΕΘ στα νοσοκομεία του νησιού.
Αφού στο Ηράκλειο – σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο – δεν υπήρχε θέση στις εντατικές, ξεκίνησε η διαδικασία να “εντοπισθεί” σε κάποιο άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού.

Κι ενώ τα Χανιά …φάνταζαν ως ο τελικός προορισμός για τον 52χρονο, τελικά βρέθηκε εκτός νησιού (!) με το Θριάσιο νοσοκομείο και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να δέχεται το τραυματία από το Ηράκλειο!

Οργισμένη αντίδραση από τους εργαζομένους στο ΠΑΓΝΗ

“Το περιστατικό με την μεταφορά βαρέως πάσχοντα στο Θριάσειο νοσοκομείο λόγω έλλειψης κρεβατιού ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ και συνολικά στο νησί επιβεβαιώνει αυτό που είχαμε τονίσει ότι η μείωση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ θα επιδεινώσει ακομα περισσότερο και θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα τόσο στη μείωση των τακτικών χειρουργείων καρδιοχειρουργικών, θωρακοχειρουργικών και άλλων σοβαρών περιστατικών, που συχνά χρήζουν μετεγχειρητικής εντατικής παρακολούθησης όσο και για τα έκτακτα περιστατικά που χρήζουν κρεββάτι ΜΕΘ”, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Βρύσαλης.

Και συνεχίζει:

“Οι κίνδυνοι της ανεπάρκειας και της υποστελέχωσης ΜΕΘ και χειρουργείων για την υγεία των ασθενών είναι τεράστιοι.το είχαμε ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ

Η νοσηρότητα και η θνητότητα θα αυξηθούν, αν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται σε κλινικές εκτός ΜΕΘ ή όταν καθυστερεί σημαντικά η χειρουργική αντιμετώπισή τους η η εντατική παρακολούθηση τους

Η υγεία όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις, αλλά η μείωση του κόστους.

Ήδη δύο κρεβάτια ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ είναι συνήθως κλειστά λόγω ανεπάρκειας (νοσηλευτικού κυρίως) προσωπικού. Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ υπηρετούν 60 περίπου νοσηλευτές, ενώ για να λειτουργεί με ασφάλεια χρειάζονται τουλάχιστον 100. Οι μισοί περίπου από τους υπηρετούντες νοσηλευτές είναι επικουρικοί και ειδικευόμενοι, δηλαδή συμβασιούχοι και εργαζόμενοι που ακόμη εκπαιδεύονται. Και το ιατρικό προσωπικό όμως έχει ελαττωθεί, καθώς, μετά από αρκετές αποχωρήσεις, έχουν μείνει 14 εντατικολόγοι (ενώ παλιότερα υπηρετούσαν 19). Ανεπαρκές είναι και το προσωπικό καθαριότητας καθώς και οι μεταφορείς που καλύπτουν τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.

Η πληρότητα της ΜΕΘ συνήθως υπερβαίνει το 70%, ενώ την τουριστική περίοδο φτάνει το 100%.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ,ΥΠΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΓΝΗ

Πού θα νοσηλεύονται ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης και μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής σε έκτακτα περιστατικά και σε μια περίοδο που αναμένεται έξαρση των ιογενών λοιμώξεων αναπνευστικού; Μήπως σε κοινούς θαλάμους και όχι μόνο υπό την εποπτεία γιατρών νοσηλευτών χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και εξειδίκευση (σύμφωνα με την εγκύκλιο του Φλεβάρη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας);

Πού θα νοσηλεύονται ασθενείς που διακομίζονται στο ΠΑΓΝΗ από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο; Σημειώνεται ότι και στο Βενιζέλειο τρία κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά και οι υποστελεχωμένες ΜΕΘ Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου έχουν μόνο 6-7 κλίνες η καθεμία.

Ο περιορισμός των τακτικών χειρουργείων του ΠΑΓΝΗ θα εκτοξεύσει επίσης περαιτέρω τις αναμονές (μηνών ακόμη και χρόνων) σε μια λίστα με περισσότερους από 3500 ασθενείς. Πόσο ακόμη θα αργούν να χειρουργηθούν ασθενείς, όταν τακτικά χειρουργεία δεν γίνονται ούτε στο Βενιζέλειο ούτε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου; Παράλληλα, λίγα είναι τα τακτικά χειρουργεία που γίνονται στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, ενώ έχει κλείσει η Β Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων μετά από 3 παραιτήσεις γιατρών.

Ένα αναγκαίο μέτρο, η απολύμανση και συντήρηση της ΜΕΘ, θα φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ και των τεράστιων αναμονών στις λίστες χειρουργείου. Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα των ελλιπέστατων (διαχρονικά) κρατικών προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Σκοπός είναι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το κράτος να περιοριστεί στο ελάχιστο και να στηρίζεται κυρίως στον ΕΟΠΥΥ και στις άμεσες πληρωμές των ασθενών.

Διεκδικούμε την αύξηση νέων κλινών ΜΕΘ και χειρουργείου και την πλήρη στελέχωσή τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται καθολικά οι ανάγκες των ασθενών σε εντατική θεραπεία και σε έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση”.