Ηράκλειο: 10oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

03.03.2025, 20:36

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Η κυρία Ελένη Φίλη-Νιότη, αρχόντισσα Πολίτισσα, παλαιάς κοπής, μας δίνει τη συνταγή σύμβολο της ρωμαίικης κουζίνας, τα ένδοξα ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Υλικά

Τεμάχια: 60

  • 500 -600 γρ. αμπελόφυλλα (από βάζο)
  • 1 κιλό ξερά κρεμμύδια, σε καρέ
  • 5 – 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο +1 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 80 ml χυμός λεμονιού
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, ξεκινάμε μουλιάζοντας το ρύζι σε κρύο νερό για περίπου 1 ώρα. Το στραγγίζουμε.
  2. Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει για 1/2 – 1 λεπτό, ώστε να απομακρύνουμε τη γεύση της άρμης, και τα στραγγίζουμε.
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με τη ζάχαρη και αλατοπίπερο για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 20 – 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.
  5. Ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανακατεύουμε με μια κουτάλα και προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειαστεί.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το δυόσμο και τον άνηθο, 50 ml χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  7. Ξεδιαλέγουμε τα πιο μεγάλα και σκληρά αμπελόφυλλα (περίπου 15) και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα και βάζουμε στο κέντρο τους 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση.
  8. Διπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολάκι. Επειδή το ρύζι με το μαγείρεμα θα φουσκώσει, προσέχουμε να μην τυλίξουμε πάρα πολύ σφιχτά το ντολμαδάκι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Αν περισσέψει γέμιση, τη μαγειρεύουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, και έτσι έχουμε ένα νόστιμο πιλάφι.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 20 λεπτά
Style

Λαχανοσαλάτα με ρόδια και καρύδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Εξαφανίστηκε 13χρονος στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έρχονται νέες προσλήψεις – Δείτε τις ειδικότητες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Σοκ στη Λάρισα: Νεκρή ξαφνικά 28χρονη από ανακοπή καρδιάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Οικονομία

Αλλαγές στη χρήση της υπηρεσίας IRIS έρχονται από τις 15 Ιανουαρίου 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Τραμπ: Δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου με τη Βενεζουέλα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Συνελήφθη 41χρονος στον Νέο Κόσμο για ναρκωτικά και ληστείες στην Τουρκία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Σεισμός ανοιχτά της Κάσου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Γιώργος Μαζωνάκης: Τον κατήγγειλε για ασέλγεια αλλά γιόρτασε τα γενέθλιά του με φωτογραφία του Μαζώ στην τούρτα του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Αθλητικά

Ο Κώστας Παπανικολάου αποχώρησε με αίματα στο πρόσωπο από το Ολυμπιακός – Βιλερμπάν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →