Δείτε πως να τα φτιάξετε βήμα-βήμα
Ένα παραδοσιακό πιάτο που μας θυμίζει τα ωραία κυριακάτικα τραπέζια της γιαγιάς.
Θα φτιάξουμε ντολμαδάκια με τα χεράκια μας, ακολουθώντας βήμα βήμα τη διαδικασία παρασκευής τους.
5′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5′
Υλικά
Μερίδες: 4
1/2 κιλό αμπελόφυλλα
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι δυόσμος φρέσκος ή 2 κουτ. σούπας ξερός
1½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
χυμός 1 λεμονιού
3 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι
2 λεμόνια και άνηθος για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, βράζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό τα αμπελόφυλλα για 3 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε αρχικά τα κρεμμύδια και τον άνηθο.
Προσθέτουμε μία κούπα νερό, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Παίρνουμε τα φύλλα με την γυαλιστερή πλευρά τους προς τα κάτω, αφού κόψουμε τα κοτσανάκια τους, και βάζουμε 1 κουτάλι γλυκού γέμιση.
Η γέμιση μπαίνει στη βάση του αμπελόφυλλου και τη σκεπάζουμε με τις πλευρές του φίλου που βρίσκονται αριστερά και δεξιά.
Διπλώνουμε κατόπιν πάνω από τη γέμιση και τις άλλες πλευρές του αμπελόφυλλό εναλλάξ, συνεχίζουμε μέχρι να γίνει ένα μικρό δεματάκι και τυλίγουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλα τα αμπελόφυλλα.
Τοποθετούμε στο βάθος μιας κατσαρόλας μερικά αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια και την γεμίζουμε κυκλικά.
Τα τοποθετούμε σε σειρές, με την ένωση του τυλίγματος προς τα κάτω, και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και λίγο λάδι.
Πάνω από τα ντολμαδάκια βάζουμε ένα βαρύ πιάτο για να μη διαλυθούν και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 50 λεπτά. Αφού σωθεί το νερό, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα βγάζουμε ένα-ένα με το χέρι για να μη διαλυθούν.
Μυστικά
Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μυρωδικά, όπως 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1/2 ματσάκι δυόσμο ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκι. Στην Κρήτη στη γέμιση προσθέτουν 1 καρότο, 1 κολοκύθι, 1 μελιτζάνα, 1 πατάτα και 2 ντομάτες, όλα περασμένα στον τρίφτη.
Αν θέλουμε να βάλουμε κιμά, απλώς τον προσθέτουμε στη γέμιση, χωρίς να τον τσιγαρίσουμε.
Τα σερβίρουμε σκέτα ή με γιαούρτι.
Για μια εύκολη σάλτσα, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1 κουταλιά λάδι και 1 ποτήρι νερού ζωμό από τα ντολμαδάκια (αφού κρυώσει), στον οποίο θα διαλύσουμε 2 κουταλιές κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε τη σάλτσα συνέχεια. Προσθέτουμε1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι, 1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι και χυμό 1 λεμονιού. Μόλις δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε. Ένα διαφορετικό πιάτο είναι ντολμαδάκια με φακόρυζο, όπου βάζουμε μισή ποσότητα ρύζι και μισή φακές-βρασμένες. Τολμήστε το!
Πηγή: gastronomos.gr
Σύνοψη άρθρου
- Ένα παραδοσιακό πιάτο που θυμίζει τα κυριακάτικα τραπέζια της γιαγιάς, φτιάχνεται εύκολα με απλά υλικά όπως ρύζι και αμπελόφυλλα.
- Η διαδικασία περιλαμβάνει προετοιμασία των αμπελόφυλλων και γέμιση με ρύζι και μυρωδικά, ενώ απαιτείται προσεκτικό τύλιγμα και βράσιμο.
- Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα μυρωδικά και λαχανικά στη γέμιση, ή ακόμα και κιμά για διαφορετική γεύση.
- Σερβίρονται ιδανικά με γιαούρτι ή μια εύκολη σάλτσα από ζωμό, λεμόνι και κορν φλάουρ.
Δημοφιλή
Θλίψη-Έφυγε από τη ζωή γνωστός γεωπόνος στην Κρήτη
Πένθος στο Λασίθι: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Λαζαράκης - Σήμερα η κηδεία του
Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για την οικογένεια Καμπουράκη - Έφυγε πρόωρα ο αγαπητός Στράτος
Πρόωρες εκλογές το 2026; Ο κυβερνητικός αιφνιδιασμός, τα νέα κόμματα και η επιστροφή... «βόμβα» στο ΠΑΣΟΚ
Nέα γυναικοκτονία στον Βόλο: Άνδρας σκότωσε τη σύζυγό του και τράπηκε σε φυγή
Πένθος στη Μεσαρά: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Στράτο Καμπουράκη
Γυναικοκτονία στον Βόλο: Αυτή είναι η 36χρονη που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της
Νέο τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Σφοδρή σύγκρουση δύο ΙΧ τα ξημερώματα
Συναγερμός στο Ηράκλειο: Φωτιά σε σπίτι - Έσπευσε άμεσα η Πυροσβεστική