Ηράκλειο: 28oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Δημήτρης Καιρίδης στο Cretaone για μεταναστευτικό: Διπλός σχεδιασμός για την Κρήτη

12.03.2024, 12:00

Ανησυχία από το Λιμενικό Σώμα να μην χαθεί ο έλεγχος 

Έντονη και διάχυτη είναι η ανησυχία στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, στο Λιμενικό Σώμα αλλά και στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την ραγδαία αύξηση των ροών προσφύγων και μεταναστών που εδώ και έξι μήνες παρατηρούνται στη νότια Κρήτη και τη Γαύδο. Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη από την αρχή του 2024, τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και έως τις 9 Μαρτίου που είχαμε τις δύο τελευταίες διασώσεις μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα σε Καπετανιανά και Γαύδο στο νησί έφτασαν με 21 βάρκες, 1169 μετανάστες.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, εκτός απροόπτου μετά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κύριος Δημήτρης Καιρίδης θα έρθει στο νησί, για να συναντηθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος της διαχείρισης του θέματος. Μάλιστα θα πραγματοποιηθεί και συνέντευξη Τύπου προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Συνεργασία με Αίγυπτο για το μεταναστευτικό

Το cretaone.gr επικοινώνησε για το θέμα με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη και ο οποίος ανέφερε: « Ο σχεδιασμός είναι διπλός, αφορά τόσο τη συνεργασία με την Αίγυπτο από όπου προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των αφιχθέντων, των παρανόμως αφιχθέντων μέσω της Ανατολικής Λιβύης. Εκεί γίνονται πάρα πολλά και σε δημερές επίπεδο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπάρξει το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άμεσα εκεί. Το δεύτερο έχει να κάνει με την συνεργασία με την τοπική κοινωνία στην Κρήτη, με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και τους Δήμους για την ασφαλή αντιμετώπιση του φαινομένου. Ασφαλή για την τοπική κοινωνία και για αυτό θα βρεθώ στην Κρήτη. Δύο είναι τα θέματα: Ένα είναι η συνεργασία με την Αίγυπτο και το δεύτερο η θωράκιση με ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας».

Μετανάστες

Μεταναστευτικό: 500% η αύξηση των ροών προς Κρήτη

Από την πλευρά του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με τον Γιώργο Σφακιανάκη, Πρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, το πρόβλημα της αύξησης των αθρόων μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2023.

«Την μεγάλη κινητικότητα μεταναστών προς τα παράλια της Κρήτης αρχίσαμε να την παρατηρούμε τον περασμένο Νοέμβριο. Η μεγάλη αύξηση όμως της τάξης του 500% ξεκίνησε από την αρχή της νέας χρονιάς. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία η αύξηση είναι τεράστια. Το 2023 ο αριθμός των συγκεκριμένων περιστατικών που αφορούν μετανάστες που έφτασαν στην Κρήτη και χρειάστηκε η παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος ήταν 21. Την ίδια ώρα ο αριθμός των ατόμων που ήρθαν καθόλη τη διάρκεια του έτους ήταν 798. Εκ των οποίων τα 500 άτομα καταγράφηκαν από το Σεπτέμβριο του 2023 και μετά. Σήμερα το 2024 ο αριθμός των περιστατικών είναι 21 και οι μετανάστες 1.169 σε ένα διάστημα μόλις 2,5 μηνών».

Γιώργος Σφακιανάκης Ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Σφακιανάκης.

Οι Λιμενικοί εκφράζουν την ανησυχία τους, πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του 2024, ο αριθμός των περιστατικών και των μεταναστών θα πολλαπλασιαστούν. Παράλληλα σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ίδιοι οι μετανάστες που έρχονται στην Κρήτη αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, όσοι αναμένουν να έρθει η σειρά τους για να μπουν σε βάρκες με προορισμό το νησί είναι χιλιάδες.Όπως τονίζεται τροχοπέδη για την περαιτέρω αύξηση των μεταναστευτικών ροών αποτελούσαν οι κακοκαιρίες της χειμερινής περιόδου. Όμως πλέον που οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αμέσως οι βάρκες που είναι γεμάτες με μικρούς και μεγάλους ξεκίνησαν να έρχονται η μία μετά την άλλη.

Ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ερωτηθείς μιλώντας στο cretaone.gr απάντησε και για την ανησυχία και τους προβληματισμούς των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που καλούνται επιχειρησιακά να διαχειριστούν το πρόβλημα και να σώσουν ανθρώπινες ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο: «Υπάρχει ζήτημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως εάν έχουμε πολύ πυκνή ροή, προς το παρόν δεν έχουμε αυτές είναι μικρά τα νούμερα στο σύνολο περίπου 1500 σε τρείς μήνες. Αλλά οπωσδήποτε υπάρχει ένας προβληματισμός και πρέπει να το δούμε με πολύ εγρήγορση και προσοχή. Έτσι είναι. Και το Λιμενικό τι να κάνει; Είναι απλωμένο σε όλη τη χώρα. Έχει το ανατολικό Αιγαίο, έχει την Κρήτη, έχει στο Ιόνιο την Πύλο, θυμάστε την τραγωδία με το ναυάγιο εκεί. Είναι σοβαρό ζήτημα και χρειάζονται κινήσεις και πέραν του Λιμενικού Σώματος με την Αίγυπτο εννοώ να υπάρξει συμφωνία».

Επιπροσθέτως ο Γιώργος Σφακιανάκης συμπληρώνει πως η ευθύνη των Λιμενικών και ο φόβος να πάει κάτι στραβά είναι μεγάλη : «Η νότια πλευρά της Κρήτης γεωγραφικά βλέπουμε ότι είναι διαφορετική με το ανατολικό Αιγαίο. Οι αποστάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες δεν υπάρχει κάποιο μνημόνιο συνεργασίας με το κράτος της Λιβύης και έτσι όταν έχεις να επιχειρήσεις σε ένα τόσο μεγάλο υδάτινο στοιχείο μεγαλύτερο απο 150 μίλια, δεν είναι τόσο εύκολη η διαχείριση και η επιχείρηση. Παρά ταύτα, το Λιμενικό όλο αυτό το διάστημα έχει φέρει εις πέρας όλο αυτό το τιτάνιο έργο και έχει διασώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά κινδυνεύουν με αυτά τα σκάφη που μετακινούνται. Να τονίσουμε πως ταξιδεύουν και δεν διαθέτουν σωστικά μέσα, κανένα σωσίβιο, με σαπιοκάραβα και θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο βάζουν σε κίνδυνο και τους Λιμενικούς που σπεύδουν να τους σώσουν από το θάνατο».

Μετανάστες πρόσφυγες

Το μεταναστευτικό και τα πλωτά μέσα του Λιμενικού

Να υπενθυμίσουμε πως η νότια Κρήτη, ενισχύθηκε με ένα ακόμη σκάφος για τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος, όμως όσοι βιώνουν από κοντά τις αφίξεις των μεταναστών αναφέρουν πως με όσα σκάφη και να ενισχυθεί το Λιμενικό αν η υπάρχουσα κατάσταση δεν αλλάξει δεν θα φτάνουν. Και αυτό συνεχίζουν γιατί η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Η Κρήτη τονίζεται πρέπει να θωρακιστεί όπως συμβαίνει και στο ανατολικό Αιγαίο και στον Έβρο με τα τείχη καθώς ουσιαστικά οι διακινητές προσπαθούν να βρουν άλλη πύλη εισόδου.

Στελέχη του λιμενικού που μίλησαν στο cretaone.gr κάνουν λόγο για μία κατάσταση που άν συνεχιστεί ίσως σε σύντομο χρονικό διάστημα και να πάψει να είναι διαχειρίσιμη. Οι συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος ζητούν την ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών νότια της Κρήτης με προσωπικό αλλά και μέσα καθώς όπως επαναλαμβάνουν το επόμενο διάστημα και το καλοκαίρι που θα έρθει η κατάσταση όπως εκτιμούν θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

μετανάστες Καλοί Λιμένες

Μεταναστευτικό: Δεν επαρκούν οι δομές φιλοξενίας

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το άλλο σοβαρό θέμα, αυτό της φιλοξενίας των μεταναστών. Μέχρι στιγμής υπάρχουν χώροι στους οποίους χωράνε, φιλοξενούνται και φεύγουν με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Όμως μεγάλο αγκάθι και ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει το καλοκαίρι, όταν οι μεταναστευτικές ροές θα αυξηθούν αλλά παράλληλα θα υπάρχει και αύξηση του τουρισμού. Όπως είναι γνωστό για τη μετακίνηση των μεταναστών με τα πλοία της γραμμής τηρούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα και το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει να γίνεται η μετακίνηση μεγάλου αριθμού μεταναστών προς το Λιμάνι του Πειραιά.

Πλέον το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστών, ο σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων αλλά και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν είναι πιο επιτακτικά από κάθε άλλη φορά που η Κρήτη κλήθηκε να σηκώσει το βάρος των μεταναστευτικών ροών .

Διαβάστε επίσης:

 Κρήτη: Μαζικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών

Κρήτη – Μεταναστευτικό: Κάθοδος Καιρίδη για τις ανεξέλεγκτες ροές


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα