Ηράκλειο: 26oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Ο Δήμος Αποκορώνου για την Επιτροπή Περιβάλλοντος Κρήτης και την γραμμή υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα

21.06.2024, 20:30

Κοινή ανακοίνωση του Δημάρχου και των τριών επικεφαλής των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο

Την διαμαρτυρία του Δήμου Αποκορώνου προκάλεσε η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Κρήτης αναφορικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την γραμμή υψηλής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος Χανιά – Δαμάστα.

Σύμφωνα με το Flashnews.gr, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για το έργο θέτοντας όμως συγκεκριμένους όρους προς τον φορέα του έργου, όπως «να τεκμηριώσει τη σκοπιμότητα υλοποίησης της γραμμής μεταφοράς, να εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης των εναλλακτικών λύσεων που έχουν προταθεί και να μας υποβάλει τεκμηρίωση με τεχνικούς όρους, για κάθε λύση υλοποίησης του έργου (εναέρια, υπόγεια, υποθαλάσσια). Βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι η υπογειοποίηση της γραμμής πλησίον δομημένων περιοχών.»

Σε κοινή ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Ανδρέας Κουκλινός, Κωνσταντίνος Γύπαρης και Νικήτας Μελισσάκης, αναφέρονται τα εξής:

«Γεννάται το ερώτημα για το ποιος είναι ο ρόλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς μετά την από 20/6/2024 συνεδρίασή της σχετικά με τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ 150 KV ΧΑΝΙΑ – ΔΑΜΑΣΤΑ», δεν διαφάνηκε ότι ο πρωταρχικός της στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η Επιτροπή αποφάσισε υπέρ της μελέτης με τις εξής επισημάνσεις: 1) ότι το έργο είναι αναγκαίο (σημειωτέον, βέβαια, ότι όλοι συμφωνούμε με την αναγκαιότητα του έργου), 2) να μην γίνει η εγκατάσταση πλησίον δομημένων οικισμών, 3) να εξετασθούν οι προτάσεις της υπογειοποίησης ή της μέσω θαλάσσης όδευσης του καλωδίου.

Κατά την άποψή μας, η θέση της επιτροπής θα έπρεπε να είναι ρητή, απερίφραστη, χωρίς ασάφειες και περιθώρια παρερμηνείας: Αρνητική γνωμοδότηση για τη συγκεκριμένη μελέτη. Όχι στο εναέριο – υπέργειο καλώδιο υψηλής τάσης. Οι λύσεις που μπορούν να γίνουν αποδεκτές είναι η υπόγεια ή διά θαλάσσης όδευση του καλωδίου. Διαφορετικά, αφήνονται περιθώρια, ώστε να καταλήξουμε στο εναέριο – υπέργειο καλώδιο. Αυτή η θέση της Επιτροπής ενισχύει την αυταρχική στάση του Προέδρου του ΑΔΜΗΕ, κυρίου Μανουσάκη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το έργο θα γίνει (εννοώντας με τον συγκεκριμένο τρόπο, ήτοι εναέρια – υπέργεια), χαρακτηρίζοντας την αντίθεση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας η οποία εκφράστηκε μέσω ομόφωνων αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων Χανίων και Αποκορώνου, ως «εμπόδιο» και ως «ορισμένες μεμονωμένες ενέργειες παρενόχλησης από μικρή μερίδα της τοπικής κοινωνίας». Είχε, μάλιστα, τονίσει ότι αυτό το “εμπόδιο” θα αντιμετωπιστεί «με τη συνδρομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Αξιοσημείωτο ποσοστό των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης α) δεν έλαβε υπόψη τις εκθέσεις του ΓΕΩΤΕΕ, του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, β) δεν υπολόγισε το γεγονός ότι η εξεταζόμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία συνετάγη για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ, βασίστηκε σε εκθέσεις οι οποίες αναφέρουν ρητά ότι δεν έχουν γίνει αυτοψίες από ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου σχεδιαζόμενου τρόπου υλοποίησης του έργου, γ) δεν έλαβε υπόψη τον σοβαρότατο και αναμφισβήτητα υπαρκτό κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών εξαιτίας των εναέριων – υπέργειων καλωδίων υψηλής τάσης, ιδιαίτερα υπό τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, όπως αυτές διαμορφώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, την οποία, αν μη τι άλλο, μια επιτροπή περιβάλλοντος όφειλε να μην αγνοεί. Πρόσφατο ενδεικτικό παράδειγμα του συσχετισμού των πυρκαγιών με τα εναέρια καλώδια υψηλής τάσης ήταν η χθεσινή πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε στα Σφακιά εξαιτίας καλωδίου υψηλής τάσης, η οποία προκάλεσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της περιοχής και ευτυχώς αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από την πυροσβεστική.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να βασιζόμαστε στην τύχη. Χτες στα Σφακιά έτυχε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και επιτυχώς η πυρκαγιά. Σε μια περιοχή όπως ο Αποκόρωνας όπου το είδος της βλάστησης και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής ευνοούν τις συνθήκες πρόκλησης πυρκαγιάς σε μεγάλη κλίμακα, η εγκατάσταση του σχεδιαζόμενου εναέριου – υπέργειου καλωδίου υψηλής τάσης ναρκοθετεί την περιοχή, όχι προσωρινά αλλά για πάντα. Στον βωμό της γρήγορης υλοποίησης του έργου και για να μην χαθούν οι πρόσκαιροι οικονομικοί στόχοι, η εγκατάσταση του εναέριου – υπέργειου καλωδίου θέτει σε μόνιμο και διαρκή κίνδυνο την περιοχή μας. Μόνο αλαζονική και επιπόλαια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση αυτή απέναντι στις επόμενες γενιές, οι οποίες θα επωμιστούν τις επιπτώσεις της.

Παραδόξως, τέσσερα μέλη της επιτροπής, κατά την τοποθέτησή τους στη συνεδρίαση, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο εναέριο – υπέργειο καλώδιο ενώ, εν τέλει, ψήφισαν υπέρ της μελέτης. Περαιτέρω, απογοητευτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση των τριών μελών της Επιτροπής οι οποίοι εκπροσώπησαν την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, οι οποίοι θεωρητικά θα έπρεπε να υπερασπιστούν τις θέσεις των πολιτών, τους οποίους εκπροσωπούσαν και οι οποίοι τους έχουν εκλέξει, οι οποίοι μέσω των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στον σχεδιαζόμενο τρόπο υλοποίησης του έργου: Ο κύριος Ιωάννης Μανούσακας ψήφισε υπέρ της συγκεκριμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων υπό τις προαναφερθείσες επισημάνσεις, η κυρία Χρύσα Χαριτάκη και ο κύριος Εμμανουήλ Φραγκάκης απείχαν, ενώ καταψήφισαν την Μ.Π.Ε. οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Χανίων κύριος Χαιρετάκης Μιχαήλ και κύριος Μαρινάκης Αλέκος, οι οποίος ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το θεσμικό ρόλο τον οποίο υπηρετεί, υποχρεούται να πράττει ό,τι είναι αναγκαίο για την προστασία του περιβάλλοντος με κάθε κόστος. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες που θα επακολουθήσουν και έχουν ήδη τονιστεί; Όσοι δεν αφουγκράζονται αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε τις συνθήκες της περιοχής, δηλαδή, τις τοπικές κοινωνίες, η επιδεικτική παραγκώνιση των οποίων οδηγεί στην οργή και αγανάκτησή τους.

Αρνητική εντύπωση έκανε η στάση του προέδρου της επιτροπής κου Ξυλούρη με την επιμονή του να γίνει αποδεκτή η Μ.Π.Ε. με κάθε τρόπο, παρά τις εισηγήσεις των μελών της επιτροπής.

Αναλογιζόμαστε πώς είναι δυνατόν η αυτονόητη θέση, την οποία έχει ήδη εκφράσει η τοπική κοινωνία, να αντιμετωπίζεται ως κατ’ εξαίρεση περίπτωση;

Μένουμε πιστοί στις αρχές και τις πεποιθήσεις μας, με γνώμονα την προστασία και τον σεβασμό στο περιβάλλον του Αποκόρωνα.

Ο αγώνας συνεχίζεται.»

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα