Ηράκλειο: 16oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Ο Γ. Γεραπετρίτης στη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας

13.02.2024, 10:16

Συνεχίζει τις επαφές στις ΗΠΑ ο υπουργός

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σήμερα σε Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα μιλήσει με αφορμή το θέματα της ειδικής αυτής συνεδρίασης, ήτοι την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική κρίση. Τα εν λόγω θέματα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το διεθνή οργανισμό, ως προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλές περιοχές του κόσμου, αλλά και εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τη δυνατότητα να προβάλει στη Νέα Υόρκη την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026, αλλά και τη διοργάνωση της 9ης Διάσκεψης των Ωκεανών (Our Ocean Conference) στην Αθήνα, στις 15-17 Απριλίου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των χωρών της Καραϊβικής Κοινότητας (CARICOM) και στη συνέχεια γεύμα με τους εκπροσώπους των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών της Ασίας και του Ειρηνικού (Pacific SIDS). Οι συγκεκριμένες επαφές εντάσσονται στην εκστρατεία που έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει η ελληνική διπλωματία, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο εκλογής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των νησιωτικών κρατών, λέγοντας τους ότι «η Ελλάδα ως νησιωτικό κράτος είναι σε θέση να καταλάβει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα νησιωτικών κρατών, όπως είναι οι χώρες σας». Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι η χώρα μας είναι διατεθειμένη να εργαστεί με όλες τις δυνάμεις της, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή στην πράξη του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα ακολουθεί μία εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών, η οποία δεν είναι συναλλακτική. Οι προτεραιότητές μας, οι οποίες ανταποκρίνονται στις αρχές και τις αξίες αυτές, περιλαμβάνουν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την ενίσχυση της διεθνούς δικαιοσύνης, αλλά και τη συνεπή εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), το οποίο αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις χώρες σας και την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τα εργαλεία, με τα οποία η Ελλάδα θα επιδιώξει τους στόχους αυτούς, κωδικοποιούνται σε τρεις λέξεις που συνοδεύουν την ελληνική υποψηφιότητα: «Διάλογος-Διπλωματία-Δημοκρατία». Αναλύοντας τις έννοιες αυτές, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και ιδιαίτερα της ενεργού ανάμειξης των νέων.

Όπως τόνισε, «ο υπερεθνικός χαρακτήρας των κρίσεων καθιστά απολύτως απαραίτητη την ενίσχυση των μηχανισμών διαβούλευσης, αλλά και των δομών και διαδικασιών της παγκόσμιας διακυβέρνησης». Η Ελλάδα προτίθεται μάλιστα να συμβάλλει ενεργά στην συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των διεθνών θεσμών διακυβέρνησης και στη διαμόρφωση διεθνών μηχανισμών απόδοσης ευθύνης και λογοδοσίας.

Ο κ. Γεραπετρίτης έδωσε έμφαση στην ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σε συνδυασμό με την καταδίκη κάθε απειλής χρήσης βίας και αναφέρθηκε εκτενώς και στην εντατικοποίηση του διαλόγου για την απάντηση του ΟΗΕ στους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Άλλωστε η κλιματική κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με κρίσεις και αποσταθεροποιητικές καταστάσεις, με την περιοχή του Σαχέλ, αλλά και την κρίση στην Αϊτή να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Όπως είναι αναμενόμενο, το συγκεκριμένο θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις χώρες της CARICOM, όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι συνεχείς καταστροφές έχουν προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις και αποδυναμώσει τους κρατικούς θεσμούς. «Το τρίπτυχο κλίμα-ειρήνη και ασφάλεια θα βρίσκεται στον πυρήνα της δράσης μας», συνόψισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης επέμεινε πως θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση των διεθνών ανισοτήτων, αλλά και για την αντιμετώπιση των συνεπειών που έχουν οι παγκόσμιες κρίσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες και η επιθετικότητα ορισμένων κρατών. «Εκτός από τη διεθνή ειρήνη, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευημερία. Γιατί η έλλειψη ευημερίας και η απουσία αναπτυξιακής προοπτικής αποτελούν παράγοντες που υπονομεύουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.