Ηράκλειο: 25oC

«Ο κόσμος έγινε για να σε συναντήσουμε Μανώλη»

26.02.2025, 16:29

Έφυγε σε ηλικία 64 ετών ο σπουδαίος τραγουδιστής Μανώλης Λιδάκης

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο καθώς έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Λιδάκης, σε ηλικία 64 ετών, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στην Κρήτη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο σπουδαίος τραγουδιστής είχε ταλαιπωρηθεί λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ενώ νοσηλεύτηκε και στο νοσοκομείο.

Μετά το τελευταίο χειρουργείο στο οποίο είχε υποβληθεί, ο 64χρονος Μανώλης φιλοξενούνταν από φίλους του σε διαμέρισμα στην περιοχή του Ανισαρά στη Χερσόνησο.  Κατά τραγική ειρωνεία «έφυγε» λίγο πριν κλείσει τα 65 του, καθώς αυτή την Παρασκευή 28/02 θα είχε τα γενέθλια του.

Ο ιδιαίτερα αγαπητός σε όλη τη χώρα τραγουδιστής που άφησε τη δική του προσωπική σφραγίδα στο μουσικό και καλλιτεχνικό στερέωμα δεν είναι πια μαζί μας. Τα τραγούδια του, η μελωδική φωνή του θα είναι πάντα εδώ, να μας συντροφεύουν . Να μας συντροφεύουν στις πίκρες, στις χαρές, στους έρωτες, στην αγάπη, στη στεναχώρια.

Από το 1983 που ο Μανώλης Λιδάκης ξεκίνησε την δισκογραφική του καριέρα ο Ηρακλειώτης τραγουδιστής μας χάρισε όμορφα τραγούδια, μεγάλες επιτυχίες, μοναδικά ακούσματα. Μας χάρισε πολύ όμορφες βραδιές είτε σε συναυλίες, είτε σε νυχτερινά κέντρα, είτε σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις.

Η σπουδαία καλλιτεχνική του παρακαταθήκη μένει ανεξίτηλη. Ο Μανώλης Λιδάκης όμως «έφυγε». Πέταξε για τον ουρανό, σε μια θλιβερή είδηση που έπεσε βαριά από άκρη σε άκρη της Κρήτης. Μια επιλογή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, του ίδιου, που διάλεξε να αποτραβηχτεί λίγο απόμερα για να μπορέσει να ηρεμήσει σε καλούς φίλους, μετά τη σοβαρή περιπέτεια υγείας και την ταλαιπωρία που πέρασε τους προηγούμενους μήνες.

Μανώλης Λιδάκης

«Άστρα μην τον μαλώνετε»

Μανώλης Λιδάκης το 1997 τραγουδά “Άστρα μη με μαλώνετε”, ένα ερωτικό τραγούδι για τον πόνο της καρδιάς, που χτυπήθηκε από έρωτα. Το “Άστρα μη με μαλώνετε” είναι ένα Κρητικό τραγούδι, γραμμένο σαν μαντινάδα, με τυπικά χαρακτηριστικά του κρητικού τραγουδιού, όπως είναι η επανάληψη στίχων και λέξεων, η ιδιότυπη ρίμα και φυσικά το θέμα του πόνου και του έρωτα.

Η ιστορία όμως του τραγουδιού μας πάει πίσω στο χρόνο και στο χωριό Κρυονέριον ή Μισιργιού της Σητείας, απ’ όπου και ξεκίνησε  δημιουργία του.
Αυτό προκύπτει, από το βιβλίο του Σητειακού Γιάννη Κριτσωτάκη “Στση Στείας τα περίχωρα”.

Ανείπωτη θλίψη: Η Κρήτη και η Ελλάδα θρηνούν για τον Μανώλη Λιδάκη

Στις σελίδες 133-134 ο Γιάννης Κριτσωτάκης γράφει, στο σημείο, που αναφέρεται στο στειακό χωριό “Κρυονέριον ή Μισιργιού”:

«O συνταξιούχος δάσκαλος Στέλιος Τριντάκης και ο Νίκος Πηδητάκης, ηλικίας 97 ετών, μούπανε: στον οικισμό Μισιργιού Σητείας υπήρχε ένας νεαρός βοσκός ονόματι Μιχαλαντωνάκης ή Μιχαλογιαννάκης Νικόλαος του Ιωάννου (1895-1926), εγγεγραμμένος στα μητρώα αρρένων της Κοινότητας Παλαικάστρου και στο Δημοτικό Σχολείο Μητάτου, που έπαιζε πολύ καλό μαντολίνο.

Το 1925 είχε πάρει το πρώτο βραβείο σ’ έναν μουσικό διαγωνισμό στο Παρίσι. Επιστρέφοντας από τη Γαλλία έζησε ακόμη ένα χρόνο και πέθανε από όγκο στο στομάχι. Ο νέος αυτός αγαπούσε παράφορα μια όμορφη κοπέλα, αλλά οι γονείς της δεν τον ήθελαν για γαμπρό τους. Για να απαλύνει τον πόνο του έπαιζε κάθε βράδυ το μαντολίνο στα σοκάκια και τραγουδούσε, μεταξύ άλλων, τη μαντινάδα:

“Άστρα μη με μαλώνετε, πως τραγουδώ τη νύχτα / πόνο ‘χα μέσα στην καρδιά κι εβγήκα και τον είπα”.

Το 1938 ο Στρατής Καλογερίδης πήρε τη μελωδία, που λέγεται κοντυλιά τση νύχτας, πήρε και τη μαντινιάδα “Άστρα μη με μαλώνετε”, καλώπισε τη μελωδία, την έγραψε σε νότες, έβαλε και άλλα δίστιχα και τα έγραψε σε δισκάκι, στην εταιρεία «Οντεόν» με τον τίτλο «Κρητική νυχτωδία (καντάδα) σε Re maggiore. Κλασσική παραδοσιακή κοντυλιά με δυο γυρίσματα», με τραγουδίστριες τις αδελφές Παπαδάκη.

Στη συνέχεια πήραν τη μελωδία ο Λευτέρης Μανασάκης ή Γαλιανός (1921-1944), που έπαιζε βιολόλυρα και σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο, με τον Λευτέρη Καμπουράκη ή Καστελολευτέρη (1922-2003) από τον Ρουφά Ηρακλείου, που έπαιζε μαντολίνο και αργότερα λύρα, τροποποίησαν τη μελωδία, άφησαν τη μαντινάδα “Άστρα μη με μαλώνετε”, πρόσθεσαν άλλα δίστιχα και έβγαλαν το τραγούδι, που έγραψε ο Καστελολευτέρης το 1946.

Το 1982 αναβίωσαν το τραγούδι ο Μπάμπης Γαργανουράκης και ο Αλέκος Πολυχρονάκης κι αργότερα οι Γιώργης Φραγκιουδάκης, Βαγγέλης Πυθαρούλης, Στέλιος Μπικάκης, Μιχάλης Τζουγανάκης και Μανώλης Λιδάκης, με αποτέλεσμα να γίνει πασίγνωστη η μαντινάδα του Μιχαλογιαννάκη από το Μισιργιού Σητείας.

Η ιστορία του τραγουδιού «Για να σε συναντήσω»

Τραγούδια που αγαπήσαμε και σιγοτραγουδήσαμε αμέτρητες φορές στη ζωή μας, κρύβουν από πίσω μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία όπως συνέβη και με το «Για να σε συναντήσω», ένα τραγούδι που έγραψε το 1996 ο Κώστας Λειβαδάς, δανειζόμενος όμως μια φράση του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη.

Στίχοι

Κάθισε εδώ κοντά μου,
μου `λειψες ξαφνικά.
Έτσι όπως πέφτει ο ήλιος
χτυπάει η μοναξιά.
Μείνε λιγάκι ακόμα,
κάτι έχω να σου πω,
να πάρει ο αέρας χρώμα.

Αχ, για να γεννηθείς εσύ κι εγώ
γι’ αυτό, για να σε συναντήσω.
Γι’ αυτό έγινε ο κόσμος μάτια μου,
γι’ αυτό, για να σε συναντήσω.

Δεν έχει αρχή και τέλος,
δεν έχει μέτρημα,
θάλασσα που κυλάει
αυτό το αίσθημα.
Στο πιο βαθύ σκοτάδι,
στη δυνατή βροχή
γιορτάζει η αγάπη,
γιορτάζει η αγάπη,
της νύχτας το σκοτάδι,
φωτίζει το φιλί.

Αχ, για να γεννηθείς εσύ κι εγώ
γι’ αυτό, για να σε συναντήσω.
Γι’ αυτό έγινε ο κόσμος μάτια μου,
γι’ αυτό, για να σε συναντήσω.

Για να σε συναντήσω

Τα προβλήματα υγείας που ταλαιπώρησαν τον Μανώλη Λιδάκη

Η είδηση του τόσο πρόωρου χαμού του Μανώλη Λιδάκη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία . Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε το προηγούμενο διάστημα ήταν γνωστά, όμως τα μαντάτα ήταν ενθαρρυντικά και ο ίδιος φαινόταν, αυτή ήταν τουλάχιστον η αίσθηση που υπήρχε, ότι τα είχε ξεπεράσει και αφήσει στην άκρη.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, αν και ήταν αρχικά προγραμματισμένο να υποβληθεί σε επέμβαση στο πόδι, κόλλησε ένα μικρόβιο που του προκάλεσε φλεγμονή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να κινηθεί επί τρείς μήνες.  Επί 2 μήνες έπαιρνε αντιβίωση και το γόνατο του ήταν σαν μπάλα ποδοσφαίρου, πάρα πολύ πρησμένο. Οι κινήσεις του ήταν περιορισμένες στο ελάχιστο. Στο σπίτι του ήταν με το Πι. Μια μεγάλη ταλαιπωρία αυτή για τον αείμνηστο αγαπητό τραγουδιστή.
Τελικά, στα μέσα Ιανουαρίου υποβλήθηκε σε αρθροπλαστική ισχίου και με ανάρτησή του στα social media, φρόντισε να ενημερώσει τους διαδικτυακούς του φίλους για τις εξελίξεις, ευχαριστώντας τον γιατρό του, τα αδέλφια του, το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ και τον Υπουργό Υγείας για το ενδιαφέρον τους και τη στήριξή τους όλο αυτό το διάστημα.
Ο Μανώλης Λιδάκης εξέφρασε τότε  την αισιοδοξία του για την επιστροφή στην καθημερινότητα, ζητώντας παράλληλα από τα μέσα ενημέρωσης να μην ενοχλούν τους συγγενείς του. Συγκεκριμένα, στη δημοσίευση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ευχαρίστησε όποιον ενδιαφέρθηκε για την υγεία του και έστειλε σε όλους τις ευχές του.
Ειδικότερα, είχε αναφέρει:

«Αγαπημένοι μου φίλοι και συνάνθρωποι, σήμερα έγινε το χειρουργείο. Έκανα τοπική αναισθησία και παρακολούθησα την αρθροπλαστική. Θέλω να ευχαριστήσω τον εξαιρετικό επιστήμονα Γεώργιο Κουβίδη, τα αδέλφια μου, Γιάννη και Χαρά, το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ και τον Υπουργό Υγείας. Έδειξε απίστευτο ενδιαφέρον. Ναι, καλά διαβάσατε, ετοιμάζομαι να επιστρέψω στην κανονικότητα. Να είστε καλά και να υγιαίνετε! Παρακαλώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σταματήσουν να ενοχλούν τους συγγενείς μου».

Ποιος ήταν ο Μανώλης Λιδάκης

Ο Μανώλης Λιδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 28 Φεβρουαρίου 1960 και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Στα εννέα του χρόνια ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο όπου σπούδασε θεωρία της μουσικής, κιθάρα και πνευστά.

Από το 1970 ως το 1977 συμμετείχε σε δύο φιλαρμονικές ορχήστρες του Ηρακλείου, στις οποίες ο Μανώλης Λιδάκης έπαιζε εμφώνιο και τρομπέτα.

Δούλεψε ως μουσικός και τραγουδιστής σε ταβερνάκια και μπουάτ της Κρήτης ως το 1982 έρχεται στην Αθήνα για τη στρατιωτική του θητεία. Παρακινούμενος από φίλους, βρέθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Να Η Ευκαιρία» που τον οδήγησε στην υπογραφή του πρώτου του συμβολαίου με δισκογραφική εταιρία.

Ο πρώτος δίσκος έγινε με τον Γιώργο Κατσαρό σε στίχους του Ηλία Λυμπερόπουλου και τίτλο «Μετά Από Σένα».

Ακολούθησε η συμμετοχή του στο δίσκο «Μίλα Μου Απλά» με την Ελένη Δήμου και τον Γιάννη Πάριο.

Επίσης, συμμετείχε στους δίσκους «Ρεπορτάζ» του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον Γιώργο Νταλάρα, «Πρώτο Βράδυ Στην Αθήνα» του Νίκου Ξυδάκη και σε αρκετούς άλλους.

Από το 1983 που ο Μανώλης Λιδάκης ξεκίνησε τη δισκογραφική του καριέρα, τραγούδησε σε πολλά νυχτερινά κέντρα μαζί με μεγάλα ονόματα και έλαβε μέρος σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Το 1988 αλλάζει δισκογραφική εταιρεία. Υπογράφει με τη Sony Music κι αρχίζουν πια οι μεγάλες επιτυχίες.
Σταθμός θεωρείται ο δίσκος «Ούτε Που Ρώτησα» που κυκλοφόρησε το 1990. Ένας δίσκος που υπογράφουν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Σπανός, Σταμάτης Κραουνάκης, Αρλέτα, Λίνα Νικολακοπούλου, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Μανώλης Χιώτης κ.ά.

Τον Μάιο του 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος «Καράβι Απόψε Το Φιλί». Σε αυτόν το δίσκο ο Μανώλης Λιδάκης δίνει ξεκάθαρα το ερμηνευτικό του στίγμα με έναν τρόπο ανεπανάληπτο σε τραγούδια των Β. Τσιτσάνη, Μπαγιαντέρα, Κ. Ερνάνη, Δημ. Χριστοδούλου, Ι. Παπαϊωάννου, Τ. Γκρους, Ευτ. Παπαγιαννοπούλου κ.ά. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος (πάνω από 60.000 πωλήσεις).

Τον Ιούνιο του 1995 κυκλοφορεί ο νέος δίσκος «4 Κύκλοι Τραγουδιών».
Τίτλος του πρώτου κύκλου «Όλοι Μου Λένε Τι Να Κάνω» με τραγούδια της Βάσως Αλαγιάννη.
Τίτλος του δεύτερου κύκλου «Τραγούδια Του Δημήτρη Γκόγκου ή Μπαγιαντέρα».
Τίτλος του τρίτου κύκλου «Με Τα Φτερά Του Έρωτα» με τραγούδια των Ηλία Κατσούλη και Τάσου Γκρους.
Τίτλος του τέταρτου κύκλου «Νύχτες Στην Φρεαττύδα» με τραγούδια των: Μαρίας Παπαδοπούλου, Θοδωρή Γκόνη, Τάσου Ρεντζή, Μάρκου Σπυρλιδάκη, Κώστα Παπαδόπουλου, Κ. Βουγιουκλάκη και δύο διασκευές του Θύμιου Παπαδόπουλου.
Μια ακόμη ολοκληρωμένη δουλειά από τον σπουδαίο ερμηνευτή. Ο δίσκος έγινε χρυσός και μέχρι σήμερα έχει φτάσει τις 40.000 πωλήσεις.

Τον Απρίλιο του 1997 κυκλοφορεί ένα CD Single με δύο παλιά κρητικά τραγούδια διασκευασμένα από τον ίδιο, το οποίο έγινε πλατινένιο. Τίτλος του «Άστρα Μη Με Μαλώνετε».

Τον Ιούνιο του 1998 κυκλοφορεί ο νέος του δίσκος με τίτλο «Ο Ήλιος Του Γενάρη». Τα τραγούδια υπογράφουν οι Γιάννης Σπάθας, Ορφέας Περίδης, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Θοδωρής Γκόνης, Αλκίνοος Ιωαννίδης. Ο δίσκος έγινε χρυσός και έχει πλησιάσει τις 50.000 πωλήσεις.

Τον Δεκέμβριο του 1999 κυκλοφορεί ένα διπλό CD με τίτλο «Σαν Παλιό Κρασί», που περιλαμβάνει ζωντανά ηχογραφημένα τραγούδια και ανέκδοτες ηχογραφήσεις. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος με 160.000 πωλήσεις.

Τον Ιούνιο του 2001 κυκλοφορεί το album «Υλικό Ονείρων». Συμμετέχουν οι Γιώργος Ανδρέου, Λάκης Λαζόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας, Άλκης Αλκαίος, Κώστας Λειβαδάς.

Τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφορεί το album «Το Κλειδί» με τραγούδια των Τάκη Μπουρμά, Χρήστου Νικολόπουλου, Ηρακλή Βαβάτσικα, Ορφέα Περίδη, Άκη Πάνου.

Το 2007, ο Μανώλης Λιδάκης παρουσιάζει το «Αυστηρώς Λαϊκόν», ερμηνεύοντας κλασικά λαϊκά τραγούδια των Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολου Καλδάρα, Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστου Νικολόπουλου.

Έκτακτη είδηση: Πέθανε ο Μανώλης Λιδάκης

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα