Ηράκλειο: 26oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου της Γ.Σ.Ε.Ε. στο Cretaone.gr

11.03.2024, 18:47

Συνέντευξη: Νίκος Κοσμαδάκης

Αποκλειστική συνέντευξη έδωσε στο Cretaone.gr ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε., Γιάννης Παναγόπουλος ο οποίος μίλησε για την πενταήμερη παρουσία του στην Κρήτη η οποία αφορούσε τη δημιουργία κλίματος κινητοποιήσεων ενόψει της 17ης Απριλίου, ημέρα γενικής απεργίας.

Ο κ. Παναγόπουλος μίλησε για το σημαντικό ρόλο των αυτοδιοικητικών φορέων με τους οποίους ήρθε σε επαφή ως προς την ενημέρωση που οφείλουν να δώσουν στους πολίτες καθώς όπως υποστήριξε: «η ακρίβεια έχει φθάσει στο Θεό».

Μιλώντας για το βασικό πρόβλημα που έχει η σημερινή ελληνική αγορά εργασίας υποστήριξε: «Το σπουδαιότερο και το βασικότερο πρόβλημα είναι η μαύρη, η ψευδώς δηλωμένη, η υποδηλωμένη εργασία που αποτελεί τον πιο εύκαιρο τρόπο των εργοδοτών που στηρίζουν την κερδοφορία τους κάνοντας ανταγωνισμό κόστους εργασίας».

Ταυτόχρονα ανέφερε πως: «Υπάρχει αύξηση της παραβατικότητας στην τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας», ενώ σε επίπεδο Κρήτης, υποστήριξε: «υπάρχει εργοδοτική αυθαιρεσία και βρίσκεται στην εποχιακή απασχόληση που εξαιτίας του τουρισμού γνωρίζει άνθηση».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Παναγόπουλου στο δημοσιογράφο, Νίκο Κοσμαδάκη.

Κ. Παναγόπουλε, ήσασταν 5 ημέρες στην Κρήτη. Η πρώτη ερώτηση μου αφορά το λόγο παρουσίας σας στην Κρήτη και εάν επισκεφθήκατε χώρους εργασίας.

Απ: Σε υλοποίηση ομόφωνης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της Γ.Σ.Ε.Ε., κλιμάκιο της Γ.Σ.Ε.Ε. με επικεφαλής τον πρόεδρο ήρθε στην Κρήτη με σκοπό να εξηγήσουμε στους απλούς πολίτες και στο μισθωτό κόσμο τους λόγους για τους οποίους ξεκινούμε μια μεγάλη καμπάνια εναντίον της ακρίβειας. Η καμπάνια κορυφώνεται στις 17 Απριλίου όπου έχουμε γενική απεργία. Για το λόγο αυτό, συναντήσαμε ως κλιμάκια φορείς των πόλεων της Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο, Ηράκλειο) και έγιναν συνεντεύξεις τύπου. Έγιναν συναντήσεις με σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση του μισθωτού κόσμου επάνω στην ακρίβεια που συνιστά το μείζον πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εμείς στα συνδικάτα λέμε πως: «η ακρίβεια έχει φθάσει στο Θεό, ενώ οι μισθοί έχουν αγγίξει τα τάρταρα».

Είδα πως συναντηθήκατε τόσο με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη όσο και με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Αλέξη Καλοκαιρινό. Σε επίπεδο εργασίας, πόσο καθοριστικός μπορεί να είναι ο ρόλος τη τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης στη συγκρότηση ενός υγιούς εργατικού μοντέλου- προτύπου;

Απ: Είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης. Η αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα, κατά τη γνωστή ρήση, αποτελούν βάθρα της δημοκρατίας. Είναι συγγενείς θεσμοί που εκφράζουν τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου και γι’ αυτό το λόγο ζητήσαμε τη συμβολή των αιρετών δημοτικών και περιφερειακών αρχόντων σε αυτήν την προσπάθεια ανάδειξης των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η ακρίβεια στους μισθωτούς. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από τους αιρετούς άρχοντες της Κρήτης που έχουν μεγάλη επιρροή στον κόσμο να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα της ακρίβειας στους απλούς πολίτες. Η ακρίβεια δεν πλήττει με τον ίδιο τρόπο το σύνολο των εισοδημάτων. Η ακρίβεια πλήττει περισσότερο τους κοινωνικά ευάλωτους και αποκλεισμένους, τους χαμηλόμισθους κτλ.

Ως πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε. θα ήθελα να μου πείτε τις παθογένειες που παρατηρείτε στο υφιστάμενο εργασιακό μοντέλο και εάν θεωρείτε πως η κυβέρνηση τις έχει κατανοήσει  και επιθυμεί να τις αντιμετωπίσει.

Απ: Η απάντηση είναι γενικότερη. Εντός της εργασίας, όπως έχει δομηθεί η παραγωγή, υπάρχουν πολλά σημεία που έχουν εντοπιστεί. Το σπουδαιότερο και το βασικότερο πρόβληνα είναι η μαύρη, η ψευδώς δηλωμένη, η υποδηλωμένη εργασία που αποτελεί τον πιο εύκαιρο τρόπο των εργοδοτών που στηρίζουν την κερδοφορία τους κάνοντας ανταγωνισμό κόστους εργασίας, χρησιμοποιώντας τέτοια μέσα. Ταυτόχρονα, οι εργοδότες οδηγούν στην εξαθλίωση και στην ανέχεια μεγάλα τμήματα των απασχολουμένων. Αυτό είναι ένα σημείο που προσπαθούμε να το αποτρέψουμε.

Αυτό βέβαια έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Ό,τι δε δηλώνεται στην εργασία, δε δηλώνεται στην ασφάλεια με αποτέλεσμα να έχουμε ελλιπείς πόρους στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Και αυτοί οι πόροι πρέπει να αναπληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και η συνέπεια είναι να λείπουν χρήματα από τις κοινωνικές παροχές μέσω των παρακρατήσεων. Οι τελευταίες κυβερνήσεις το έχουν κατανοήσει.

Θέλω να αναφερθώ στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Κακά τα ψέματα. Οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι και ανεπαρκείς. Ειδικά, εδώ στην Κρήτη έχουμε θρηνήσει άτομα με την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών να είναι ενδεικτική. Και ρωτάω: τι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Εργασίας;

Απ: Το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του. Πίσω από τους ελέγχους, πρέπει να βρίσκεται το Υπουργείο Εργασίας και όχι να μεταθέτει τις ευθύνες σε μια ανεξάρτητη αρχή την οποία ποδηγετεί μέσα από συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις. Να γίνει ξανά μια ισχυρή γραμματεία (ενν. η ανεξάρτητη αρχή) του Υπουργείου Εργασίας με έμπειρα και ικανά στελέχη και να είναι επαρκώς εξοπλισμένα με τα σύγχρονα εργαλεία της επιστήμης που δίνουν τη δυνατότητα σε στελέχη να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Θα πρέπει να υπάρξουν μεταξύ άλλων τεχνικοί και εργασιακοί επιθεωρητές, καθώς είναι διαφορετικός ο έλεγχος σε τεχνικά θέματα με τον έλεγχο που γίνεται επί υγιεινής και ασφάλειας.

Υπάρχει αύξηση της παραβατικότητας η οποία να συνδέεται με την εργοδοτική αυθαιρεσία;

Απ: Βεβαίως. Υπάρχει αύξηση της παραβατικότητας στην τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Και να σας αναφέρω κ. Κοσμαδάκη πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, καθώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένα ενιαίο κέντρο αναφοράς, καταγραφής και αντιμετώπισης των επαγγελματικών κινδύνων και των δυστυχημάτων. Έτσι, θα δούμε πως διαφορετικά προσεγγίζεται ένα δυστύχημα, καθώς επικρατούν διαφορετικοί κανόνες από περιοχή σε περιοχή εάν το δυστύχημα είναι εργατικό, πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί κτλ.

Η Κρήτη «μυρίζει» εργοδοτική αυθαιρεσία;

Απ: Υπάρχει εργοδοτική αυθαιρεσία και βρίσκεται στην εποχιακή απασχόληση που εξαιτίας του τουρισμού γνωρίζει άνθηση. Υπάρχει και έλλειψη ευρύτερης προστασίας. Μιλάμε για ανθρώπους που δουλεύουν 6-7 μήνες το χρόνο και η κυβέρνηση δεν παρέχει όπως θα όριζε για 5 μήνες το επίδομα ανεργίας. Είδαμε ως κλιμάκιο επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία στην Κρήτη. Το θετικό είναι πως στην Κρήτη ευρύτερα υπάρχουν ισχυρά εργατικά κέντρα. Η Γ.Σ.Ε.Ε. είναι ένα συντονιστικό όργανο που δε μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα εργατικά κέντρα βρίσκονται ανά νομό και εγώ προσωπικά είμαι ικανοποιημένος από την κατάσταση των εργατικών κέντρων της Κρήτης. Είναι εργατικά κέντρα με κοινωνική παρουσία. Αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων και σε σωματεία, όπως τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης, που είναι δίπλα στα συμφέροντα των μισθωτών και θα είναι δίπλα μας στην προσπάθεια που θα κάνουμε ως Γ.Σ.Ε.Ε. για να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις, να φέρουμε γενναίες αυξήσεις στους μισθούς ώστε να αντιμετωπίσει ο μισθωτός κόσμος την ακρίβεια.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Καλοκαιρινού με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ στα πλαίσια ενημέρωσης για την πανελλαδική απεργία

Στον Περιφερειάρχη Κρήτης ο Πρόεδρος του ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νησί


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα