Ηράκλειο: 25oC

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για το Μεσανατολικό

25.02.2025, 22:00

Τι ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Μετά από δεκαετίες πολέμου και αστάθειας, η Μέση Ανατολή βρίσκεται σήμερα πράγματι σε ένα σημείο καμπής» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης  μιλώντας για το Μεσανατολικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο και τη Γάζα, οι οποίες δείχνουν ότι «η ειρήνη μπορεί πράγματι να είναι εφικτή» είναι μια σημαντική εξέλιξη.

Η πρόσφατη κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, ανέφερε, αποτελούν παράδειγμα «του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω πολιτικής βούλησης».

Ο κ. Γεραπετρίτης επαίνεσε την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις «επίμονες διαμεσολαβητικές τους προσπάθειες» και τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης όλων των φάσεων της συμφωνίας για να διασφαλιστεί «η απελευθέρωση όλων των ομήρων και ο μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών».

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει δεινή, με εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και στέγαση». Το Συμβούλιο, ανέφερε, καλείται να δώσει προτεραιότητα «στην ανεμπόδιστη και συνεχή ροή βοήθειας». «Η επαναλειτουργία του συνοριακού περάσματος της Ράφα και η επανενεργοποίηση της αποστολής EU-BAM Rafah, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα, είναι καλοδεχούμενες εξελίξεις» ανέφερε.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η Ελλάδα παρέχει ενεργά βοήθεια στον λαό της Γάζας, περιθάλποντας τραυματισμένα παιδιά σε ελληνικά νοσοκομεία και υποστηρίζοντας παλαιστινιακές οικογένειες μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Επίσης, συνεχίζουμε να στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια για την υποστήριξη των Παλαιστινίων οικογενειών και, μέσω του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Μονής του Αγ. Πορφυρίου στη Γάζα έχει αποδειχθεί ασφαλές καταφύγιο για μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας, τόσο χριστιανούς και μουσουλμάνους» ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη μεταπολεμικού σχεδιασμού, διακυβέρνησης, ασφάλειας και ανασυγκρότησης στην περιοχή. «Οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να έχουν ηγετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς ο εκτοπισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακή αστάθεια» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα