Ηράκλειο: 13oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο: Οι αλλαγές για τους συνταξιούχους

19.10.2023, 11:30

Δίνεται η δυνατότητα για συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με χρέη προς τον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο με διατάξεις κοινωνικοασφαλιστικού χαρακτήρα που σπεύδουν στην ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και της διευκόλυνση συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η Καθημερινή, διασφαλίζεται και νομοθετικά η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ανοίγει ο δρόμος προς τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με χρέη προς τον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ, καταργείται το πέναλτι -30% στη σύνταξη όσων συνεχίζουν να εργάζονται και επιβάλλεται εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ στο εισόδημα από απασχόληση ενώ καθιερώνεται επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες.

Κατά την προηγούμενη θητεία της, η κυβέρνηση μείωσε την περικοπή της σύνταξης του απασχολούμενου συνταξιούχου από 60% που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ σε 30%. Αποτέλεσμα της παραπάνω ρύθμισης ήταν ο πενταπλασιασμός των εργαζόμενων συνταξιούχων στην επίσημη αγορά εργασίας, παρότι σε απόλυτους όρους ο αριθμός των εργαζομένων συνταξιούχων παραμένει χαμηλός. Παρά τη βελτίωση, η περικοπή αυτή ισχύει είτε ένας συνταξιούχος εργαστεί για μία ημέρα, είτε έχει πλήρη απασχόληση.

Με την παρούσα διάταξη, καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματός των συνταξιούχων, η προώθηση της ενεργού γήρανσης και η περαιτέρω αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλασιο της εθνικής σύνταξης.

Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος που εργάζεται και δικαιούται σύνταξη ύψους €1.200, αντιμετωπίζει παρακράτηση ύψους €360 βάσει του ισχύοντος καθεστώτος. Εάν αυτός ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, με μικτό μηνιαίο μισθό €780, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και η παρακράτηση ύψους €360 αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 78€. Όφελος: €282 μηνιαίως.

Παράδειγμα 2: Εάν ο ίδιος συνταξιούχος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση, όπως η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών τότε η παρακράτησή ύψους €360 αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο €169,95×50%=84,98€. Όφελος: €275,02 μηνιαίως.