Ηράκλειο: 32oC

Οι ελαιοπαραγωγοί εκπέμπουν SOS – Αντιμέτωποι με τη λειψυδρία, το κόστος παραγωγής και τους κλέφτες

19.07.2025, 12:52

«Όταν πρέπει να βάλεις και από την τσέπη σου, πώς θα συνεχιστεί;»

Οι διαρκείς μεταβολές στις κλιματολογικές συνθήκες, η ακραία λειψυδρία, η εκτίναξη του κόστους παραγωγής του ελαιόλαδου και οι επαναλαμβανόμενες κλοπές οδηγούν σε αδιέξοδο την ελληνική ελαιοπαραγωγή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. Οι αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους να μειώνονται κάθε χρόνο, ενώ καλούνται να πληρώνουν περισσότερο για λίπανση, κλάδεμα και πότισμα.

«Κανείς νέος δεν μένει στα χωράφια», λέει χαρακτηριστικά ένας παραγωγός. Η έλλειψη κέρδους απομακρύνει κάθε προοπτική διαδοχής, ενώ η επιδείνωση των συνθηκών κάνει το μέλλον δυσοίωνο. «Όταν πρέπει να βάλεις και από την τσέπη σου, πώς θα συνεχιστεί;» διερωτώνται όσοι προσπαθούν να κρατήσουν τις καλλιέργειες ζωντανές.

Καύσωνες, ασθένειες και μειωμένη παραγωγή

Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, με τους καύσωνες να πλήττουν άμεσα την ποιότητα και την ποσότητα του ελαιολάδου. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, τα δέντρα χρειάζονται περισσότερα ποτίσματα, περισσότερη φροντίδα, μεγαλύτερες δαπάνες», επισημαίνουν οι αγρότες, ενώ η μείωση της παραγωγής καταγράφεται πλέον σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Λειψυδρία και ανασφάλεια

Οι παραγωγοί αναγκάζονται να δαπανούν μεγάλα ποσά για άρδευση, χωρίς να έχουν καμία εγγύηση ότι θα αποδώσει. Παράλληλα, η έξαρση κλοπών από ελαιώνες οδηγεί σε επιπλέον μέτρα ασφαλείας. «Έχουμε βάλει κάμερες και φύλακες. Κάποιος από την οικογένεια πρέπει να μένει τη νύχτα στα σακιά για να μην τα κλέψουν», δηλώνει αγρότης από την Πελοπόννησο.

Εργάτες γης: Απλησίαστο κόστος, δυσεύρετο εργατικό δυναμικό

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι η έλλειψη εργατών γης. Όσοι καταφέρνουν να βρουν κάποιον διαθέσιμο, αναγκάζονται να πληρώνουν διπλάσια μεροκάματα – ακόμη και 80 ευρώ ανά ημέρα εργασίας – την ώρα που η τιμή του λαδιού υποχωρεί. «Δεν έρχεται κανείς. Μένουμε να μαζεύουμε μόνοι μας, νύχτα», λένε χαρακτηριστικά.

Η απειλή των πυρκαγιών

Η καταστροφή των καλλιεργειών από τις φωτιές είναι η τελευταία απειλή σε έναν κατάλογο διαρκώς αυξανόμενων προκλήσεων. Πέρυσι, κάηκαν περισσότερα από 11.000 στρέμματα ελαιώνων, φέρνοντας νέες απώλειες για τους παραγωγούς και αφήνοντας πίσω αποκαΐδια και απόγνωση.