Ηράκλειο: 25oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Δραματική μείωση 65% της οινοπαραγωγής στην Κρήτη

05.03.2024, 10:38

 Οι παράνομες ελληνοποιήσεις γονατίζουν την αμπελουργία και στο νησί

Μειωμένη κατά 65% είναι η οινοπαραγωγή στην Κρήτη το 2023, ποσοστό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών για την παραγωγή του πολύτιμου και δημοφιλούς προϊόντος, στο νησί.

Τα εισαγόμενα φθηνά κρασιά από τρίτες χώρες, σε συνδυασμό με τις ελληνοποιήσεις, έχουν επιδράσει αρνητικά στην παραγωγή του κρασιού, καθώς οδηγούν εκατοντάδες αμπελουργούς στην εξαθλίωση και εν τέλει στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος.

Το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που καλλιεργείται από τις παράνομες ελληνοποιήσεις καθιστούν την διαδικασία της παραγωγής του κρασιού, ζημιογόνα.

Ταυτόχρονα στην κατακόρυφη πτώση της οινοπαραγωγής, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ο περονόσπορος, καθώς επίσης και τα ακραία και ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν το 2023. Οι ανοιξιάτικες συνεχείς βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τους διαδοχικούς καύσωνες του Ιουλίου, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και στους κρητικούς αμπελώνες, όπως σημείωσε στο Cretaone.gr, ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Ο κ. Ιερωνυμάκης μιλώντας στο Cretaone.gr έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για το κρητικό κρασί, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λάθος και σύντομα θα έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς η Ελλάδα και η Κρήτη κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς αμπελώνες. «Πως μπορούμε να έχουμε κρητικό κρασί χωρίς αμπελώνες», αναρωτήθηκε ο κ. Ιερωνυμάκης.

«Δεν συμβαδίζει να έχουμε άριστο δίκτυο οινοποιών στο νησί, ενώ την ίδια στιγμή ένα μικρό ποσοστό να εισάγει μούστο από τρίτες χώρες, χρησιμοποιώντας τον για να αυξήσει το τελικό  του προϊόν, βαφτίζοντας το κρητικό», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη τακτική γονατίζει και καταστρέφει τους αμπελουργούς της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. «Αν τελειώνει το κρασί στους οινοποιούς και έχουν επιπλέον παραγγελίες, θα πρέπει να αγοράζουν μούστο από Έλληνες οινοποιούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης.

«Ευρωπαϊκό το πρόβλημα – Να μπουν ξανά δασμοί στις εισαγωγές»

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ τόνισε ότι το πρόβλημα των εισαγωγών προϊόντων από τρίτες χώρες στην ΕΕ, είναι ευρωπαϊκό, ενώ έφερε ως παράδειγμα, εκείνο της γαλλικής πόλης Μπορντό, που φημίζεται διεθνώς για το ομώνυμο κρασί της, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν στον κόσμο. «Οι κάτοικοι του Μπορντό ζήτησαν να πάνε σε αγρανάπαυση, δηλαδή επιδότηση γι9α την εκρίζωση των αμπελώνων» συμπλήρωσε.

Τέλος ο κ. Ιερωνυμάκης υπογράμμισε ότι απαιτείται αλλαγή πολιτικής και ότι είναι αναγκαίο να μπουν ξανά κανόνες στην Ε.Ε., συμπληρώνοντας ότι πρέπει να μπουν άμεσα δασμοί στα προϊόντα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οποιαδήποτε χώρα έβαζε προϊόν στην ΕΕ, που το παρήγαγε κάποια χώρα, μέλος της Ένωσης, πλήρωνε δασμούς και μάλιστα το ποσό αυτό το καθόριζε η χώρα που παρήγαγε το ίδιο το προϊόν» ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης, προσθέτοντας ότι αν δεν γίνει αυτό, σύντομα η Ελλάδα θα βρεθεί χωρίς αμπελώνες.

Δείτε επίσης: Ανοιχτή πληγή για το αγροτικό εισόδημα οι παράνομες ελληνοποιήσεις


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα