Ηράκλειο: 25oC

ΟΠΕΚΕΠΕ: Φιάσκο με τις επιδοτήσεις – Όχι μόνο μικρό, αλλά και… τρύπιο το «καλάθι» των αγροτών!

20.12.2024, 13:17

Ζημιωμένοι οι ελαιοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί στην Κρήτη

Σε νέο… «φιάσκο» αναμένεται να οδηγηθεί η σημερινή διαδικασία της καταβολής των επιδοτήσεων στους παραγωγούς της χώρας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς όπως εκτιμάται, εκτός πληρωμών, αναμένεται να μείνει από το 20 % έως ακόμα και το 40 % των παραγωγών, ενώ περισσότερο ζημιωμένες από τη διαδικασία, θεωρείται σίγουρο πως θα βγουν οι παραγωγοί των δενδρωδών καλλιεργειών, όπως οι ελαιοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί, που αντιπροσωπεύουν και το πολυπληθέστερο τμήμα της παραγωγής στην Κρήτη.

«Οι σημερινές καταβολές αναμένεται να αναδείξουν για άλλη μια χρονιά τις παθογένειες και τις διαρθρωτικές αδυναμίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως άλλωστε έχει ήδη παραδεχθεί και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», τόνισε στο Cretaone.gr ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης Για την Ποιότητα Ζωής της Υπαίθρου κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Ο κ. Ιερωνυμάκης μιλώντας στο Cretaone.gr εκτίμησε ότι εκτός πληρωμών αναμένεται να μείνουν ίσως και 4 στους 10 αγρότες, ωστόσο το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη εκτός των ενισχύσεων αναμένεται να μείνουν παραγωγοί στο νησί καθώς τα στρέμματα τους δεν απεικονίζονται στο σύστημα ανίχνευσης monitoring, γεγονός για το οποίο, όπως πρόσθεσε «δεν ευθύνονται οι δικαιούχοι, αλλά το σύστημα». 

Πότε θα δουν τα χρήματα οι παραγωγοί

Οι παραγωγοί αναμένεται να δουν από σήμερα το μεσημέρι έως και την προσεχή Δευτέρα.

Ειδικότερα, όπως ήδη έχει γράψει το Cretaone.gr, η σημερινή πληρωμή περιλαμβάνει μόνο το υπόλοιπο 30% της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2024, την Αναδιανεμητική Ενίσχυση έτους 2024, καθώς επίσης και τη συμπληρωματική Ενίσχυση για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας έτους 2024 (young).

Αξίζει να προστεθεί ότι στο συγκεκριμένο πακέτο πληρωμών περιλαμβάνονται και οι Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων, ποσό ύψους 71 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε 35.670 μεταβιβαστές και μεταβιβάζοντες.

Την ίδια στιγμή μετά τα Χριστούγεννα και μέχρι στην Πρωτοχρονιά, πρόκειται να πληρωθεί στους δικαιούχους η Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2024, που αφορά πολλούς παραγωγούς και στην Κρήτη.

Πρόκειται για την Παρέμβαση Π.3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα», με δημόσια δαπάνη τα 245 εκατ. ευρώ, και αφορά τρεις δράσεις:

  • Δράση 1: «Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές».
  • Δράση 2: «Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών».
  • Δράση 3: «Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται να καταβληθούν τα οικολογικά σχήματα έως το τέλος του έτους στους παραγωγούς, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προγραμματίζει τις πληρωμές αυτές για τις πρώτες εβδομάδες του 2025.

Το γεγονός αυτό, σημαίνει ότι τα χρήματα που θα δουν σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα, οι παραγωγοί θα είναι… ελάχιστα και προμηνύουν δύσκολες γιορτές για τους αγρότες και τις οικογένειες τους.

Σύνδεση παραγωγής και ενίσχυσης

Παράλληλα, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης Για την Ποιότητα Ζωής της Υπαίθρου κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης επανέλαβε τη θέση του για ένα δίκαιο, όπως το χαρακτήρισε, σύστημα ενισχύσεων των παραγωγών, που θα πρέπει να έχει ως κεντρικό του πυρήνα, τη σύνδεση της παραγωγής με τις επιδοτήσεις. «Η ενίσχυση δίνεται ως αντιστάθμιση των χαμηλών τιμών προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες και συνεπώς ένα σωστό σύστημα ενισχύσεων της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει την στρεμματική ενίσχυση με τη σύνδεση της παραγωγής και για να το πάω ένα βήμα παραπέρα και με την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων» είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα ο κ. Ιερωνυμάκης τόνισε ότι το οικονομικό πρόβλημα για τους παραγωγούς είναι πολύ έντονο, λόγω από τη μια πλευρά του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής και από την άλλη τις τεράστιες μειώσεις των ενισχύσεων με τις τελευταίες δύο αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι αδικημένες από τη διαδικασία των ενισχύσεων οι δενδρώδεις καλλιέργειες.

Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι λόγω της ξηρασίας σε συνδυασμό και με το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, είναι δεδομένο ότι θα μείνουν πάρα πολλές ελιές αράβδιστες στο νησί, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί, οι οποίοι υπό αυτές τις συνθήκες θα εγκαταλείψουν μεσοπρόθεσμα το επάγγελμα.

Μείζων ζήτημα η ξηρασία στην Κρήτη

Τέλος ο κ. Ιερωνυμάκης υπογράμμισε ότι «η Κρήτη πρέπει να μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας και της παρατεταμένης ανομβρίας που επικρατεί στο νησί και να ενισχυθούν και να στηριχθούν οικονομικά οι παραγωγοί».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «εκείνοι που βρίσκονται σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα είναι άσχετοι με τον πρωτογενή τομέα και επικίνδυνοι, καθώς θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα της ξηρασίας που αποτελεί σήμερα και θα αποτελεί και για τα επόμενα χρόνια μείζων ζήτημα για την Κρήτη και για το οποίο, δυστυχώς, δεν ακούσαμε κουβέντα».

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα