Ηράκλειο: 27oC

Οροπέδιο Λασιθίου: Γιατί καθυστερεί το έργο των δικτύων που θα «ξεδιψάσει» τον κάμπο

20.05.2025, 15:27

Από παράταση σε…παράταση πηγαίνει το έργο των αρδευτικών δικτύων στο Οροπέδιο που υποτίθεται θα τελείωνε το 2022!

«Αγκομαχώντας» προχωρούν τα αρδευτικά δίκτυα  στο Οροπέδιο Λασιθίου, ένα κρίσιμο  έργο που δημοπρατήθηκε το 2019 στο πλαίσιο των λεγόμενου “πακέτου” αντισταθμιστικών οφελών για το φράγμα Αποσελέμη  και υποτίθεται θα ήταν έτοιμο το 2022, αλλά δυστυχώς καθυστερεί, παρουσιάζοντας  στην πορεία των εργασιών πολλαπλές  εμπλοκές και καθυστερήσεις.

Το  μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο των αρδευτικών δικτύων συνολικού μήκους 55.490 μέτρων, για την άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων 13.370 στρεμμάτων στον κάμπο του οροπεδίου Λασιθίου, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο που έχει εκτελεστεί ποτέ στην ιστορία της περιοχής αλλά , όπως αποδεικνύεται στην πράξη, η υλοποίηση του είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Η ολική προθεσμία περαίωσης του έργου, σύμφωνα με την σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και την ανάδοχο εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ(νυν ΑΚΤΟΡ) είχε καθοριστεί αρχικά σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Δηλαδή το έργο προβλεπόταν κανονικά να είχε ολοκληρωθεί ως τις  25-12-2022. Κατόπιν εμπροθέσμων αιτημάτων του αναδόχου εγκρίθηκαν διαδοχικές παρατάσεις της συνολικής προθεσμίας περαίωσης της σύμβασης , ενώ η τελευταία παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, με απόφαση του υπουργού Χρίστου Δήμα,  είναι για τις 31/10/2025.

Είμαστε δηλαδή ήδη 2,5 χρόνια έξω από τα χρονοδιαγράμματα και πάμε για να συμπληρώσουμε μια 3ετία ..«εκτροχιασμού» των χρονικών προβλέψεων, αν και εφόσον βέβαια τηρηθεί και η νέα προθεσμία παράτασης .

Το αξιοσημείωτο βέβαια είναι πως για τις μεγάλες καθυστερήσεις δεν ευθύνεται ο ανάδοχος, αλλά εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες. Για αυτό ακριβώς και εγκρίνονται τα απανωτά αιτήματα παρατάσεων που υποβάλλει ο ανάδοχος, αφού δεν προκύπτει καθυστέρηση με δική του υπαιτιότητα .

Συγκεκριμένα , το Υπουργείο Υποδομών ενέκρινε τη νέα παράταση εργασιών, διαπιστώνοντας ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου αλλά στα εξής:

-Στην  τροποποίηση του τρόπου εκσκαφής με μηχανικά μέσα, κατόπιν της με αριθ. πρωτ. 730053/07-04-2021 Απόφασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου με την οποία δεν επιτράπηκε η χρήση εκρηκτικών, έχει συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά η απαιτούμενη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση των εκσκαφών σε βραχώδες έδαφος. Συγκεκριμένα στην περιοχή του παλιού λατομείου σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην όρυξη της δασικής οδοποιίας και της θεμελίωσης της δεξαμενής αναρρύθμισης.
Η προαναφερόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εκσκαφών στο βραχώδες έδαφος προκάλεσε συνεπακόλουθη καθυστέρηση και στην παραγωγή
των θραυστών υλικών που απαιτούνται για τις ανάγκες του έργου, με αποτέλεσμα την παράταση της παραμονής του σπαστήρα στην περιοχή του αντλιοστασίου και την καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών κατασκευής του αντλιοστασίου και του τμήματος του κεντρικού αγωγού στην περιοχή του αντλιοστασίου.
– Στην ύπαρξη αχαρτογράφητων και αυθαίρετα τοποθετημένων υπόγειων αρδευτικών σωληνώσεων των καλλιεργητών στα σύνορα των αγροτεμαχίων και
στις αγροτικές οδούς, όπου πραγματοποιείται η κατασκευή του δευτερεύοντος και τριτεύοντος αρδευτικού δικτύου.
– Στον χρόνο παράδοσης των υδρομετρητών στο έργο, ο οποίος είναι κρίσιμος για την ολοκλήρωση των εργασιών της εργολαβίας

Με αυτά και με αυτά λοιπόν, έχουμε νέες καθυστερήσεις και στο Οροπέδιο Λασιθίου θα πρέπει να κάνουν κι άλλη …υπομονή μέχρι να δουν να  ολοκληρώνεται το έργο «Αρδευτικά δίκτυα λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου».  Ένα έργο , σημειωτέον, που έρχεται να αποκαταστήσει  και μια μεγάλη αδικία για την παραγωγική περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου, που το περιμένει χρόνια, μιας και τα πολυσυζητημένα αρδευτικά δίκτυα συγκαταλέγονται στο περίφημο «πακέτο» των αντισταθμιστικών έργων του φράγματος Αποσελέμη…

Άρδευση

Το προφίλ του έργου των αρδευτικών δικτύων στο Οροπέδιο Λασιθίου 

Το έργο “Αρδευτικά δίκτυα λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου” με χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ από τα υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί το μεγαλύτερο τεχνικό έργο άρδευσης από την ενετική περίοδο, που κατασκευάστηκε το αποστραγγιστικό δίκτυο. Το νερό στη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου, χωρητικότητας 2.150.000 κυβικών μέτρων, πρόκειται να αρδεύσει καλλιεργούμενες εκτάσεις 13.370 στρεμμάτων, του κάμπου του Οροπεδίου Λασιθίου που δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο γειτονικό δίκτυο άρδευσης ταμιευτήρα Χαυγά. Σε ό,τι αφορά τη διαδρομή των αγωγών, οι προβλεπόμενοι αγωγοχαράσσονται κατά μήκος των υφιστάμενων αγροτικών οδών. Στις περιοχές όπου δεν υφίστανται οδοί, οι αγωγοί προβλέπεται να κατασκευαστούν κατά μήκος των ορίων μεταξύ των αγροτεμαχίων. Επίσης, θα χαραχτεί οδός πρόσβασης στο αντλιοστάσιο και τη δεξαμενή αναρρύθμισης.

Η απαιτούμενη πίεση λειτουργίας στα στόμια υδροληψιών εξασφαλίζεται με την κατασκευή αναρρυθμιστικής δεξαμενής, σε θέση κατάλληλου υψομέτρου, στην οποία ανυψώνεται το νερό άρδευσης με τη βοήθεια αντλιοστασίου και καταθλιπτικού αγωγού.

Το αντλιοστάσιο προβλέπεται να τροφοδοτείται, μέσω της κατασκευής αγωγού μεταφοράς, από τη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου. Από τη δεξαμενή αναρρύθμισης, ξεκινά το υπόγειο σωληνωτό υπό πίεση δίκτυο άρδευσης (κεντρικός αγωγός και κλάδος Β).

Ο κεντρικός αγωγός που θα κατασκευαστεί θα μεταφέρει τις παροχές άρδευσης στους δευτερεύοντες και τους τριτεύοντες αγωγούς τού δικτύου άρδευσης, το οποίο έχει ακτινωτή διάταξη. Η μέθοδος άρδευσης που προβλέπεται είναι με μικροπαροχές (στάγδην άρδευση). Σε ό,τι αφορά τη διαδρομή των αγωγών, οι προβλεπόμενοι αγωγοί χαράσσονται κατά μήκος των υφιστάμενων αγροτικών οδών. Στις περιοχές όπου δεν υφίστανται οδοί, οι αγωγοί προβλέπεται να κατασκευαστούν κατά μήκος των ορίων μεταξύ των αγροτεμαχίων. Επίσης, θα χαραχθεί οδός πρόσβασης στο αντλιοστάσιο και τη δεξαμενή αναρρύθμισης.

 

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα