Ηράκλειο: 20oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Ουκρανία: Η στήριξη της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν

24.02.2024, 14:59

Δύο χρόνια πολέμου

Στο Κίεβο βρίσκεται σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για 7η φορά από την έναρξη του πολέμου. «Η επίσκεψή μου στο Κίεβο σηματοδοτεί τη δεύτερη επέτειο του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. «Έρχομαι για να γιορτάσω την εξαιρετική αντίσταση του γενναίου ουκρανικού λαού», τόνισε, και πρόσθεσε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν όλες οι πτυχές της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία.

«Πρόσφατα κάναμε σημαντικές ανακοινώσεις όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να εκφράσουμε την ηθική μας υποστήριξη. Και φυσικά, αυτό το ταξίδι θα είναι η ευκαιρία να συζητήσουμε όλες τις πτυχές της ευρωπαϊκής μας υποστήριξης προς την Ουκρανία» επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε δήλωσή του με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, επεσήμανε ότι «σε αυτή τη ζοφερή επέτειο, πρέπει να ανανεώσουμε την αποφασιστικότητά μας. Βρέθηκα στο Κίεβο μόλις πριν από λίγες εβδομάδες και συνάντησα τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες. Κάθε οδυνηρή ιστορία ήταν μια υπενθύμιση του θάρρους της Ουκρανίας απέναντι στον τρομερό πόνο.

Ήταν μια υπενθύμιση του τιμήματος που πληρώνουν όχι μόνο για να υπερασπιστούν τη χώρα τους ενάντια σε μια εντελώς αδικαιολόγητη εισβολή, αλλά και για να υπερασπιστούν τις ίδιες τις αρχές της ελευθερίας, της κυριαρχίας και του κράτους δικαίου, από τις οποίες εξαρτόμαστε όλοι μας».

Στις 12 Φεβρουαρίου 2024, λίγο περισσότεροι από 200.000 Ουκρανοί πρόσφυγες είχαν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των προγραμμάτων «Σπίτια για την Ουκρανία» (Homes for Ukraine) και «Οικογενειακά Προγράμματα» (Family Schemes).

Τον περασμένο μήνα το μεγαλύτερο ενιαίο πακέτο αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ανέβασε τη συνολική υποστήριξη της χώρας σε 12 δισεκατομμύρια λίρες. Ο Ρίσι Σούνακ μαζί με την αύξηση υπέγραψε  στο Κίεβο δεκαετή συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας – την πρώτη του είδους της.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *