Ηράκλειο: 15oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας: «Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα»

10.10.2023, 7:50

ΠΟΥ: «Ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζει με προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική τους υγεία, την ευημερία τους, τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με τους άλλους και τα μέσα διαβίωσής τους»

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Η εν λόγω ημερομηνία ορίστηκε το 1994, με κοινή απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας αφουγκράζεται και ένα άλλο θέμα. Φέτος, ο ΠΟΥ θεώρησε πως είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους και τις κοινότητες να ενωθούν και να κινητοποιηθούν με γνώμονα το θέμα «Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα» με σκοπό τη βελτίωση της γνώσης, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση δράσεων που προάγουν και προστατεύουν την ψυχική υγεία όλων ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.

Παράλληλα με την ανακοίνωση του θέματος της Ημέρας, ο ΠΟΥ συμπληρώνει πως «ο καθένας, όποιος και όπου κι αν είναι, έχει δικαίωμα στο υψηλότερο εφικτό επίπεδο ψυχικής υγείας. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα στην προστασία από τους κινδύνους στην ψυχική υγεία, το δικαίωμα στη διαθέσιμη, προσβάσιμη, αποδεκτή και καλής ποιότητας περίθαλψη, καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ένταξη στην κοινότητα.»

Τα στατιστικά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή, και την έκθεση του 2022 «Η υγεία με μια ματιά» έδειξε ότι σχεδόν ένας στους δύο νέους Ευρωπαίους αναφέρει ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες περίθαλψης όσον αφορά την ψυχική υγεία, ενώ το ποσοστό των νέων που αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης σε αρκετές χώρες της ΕΕ υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.