Ηράκλειο: 27oC

Πανελλήνιες 2025: Οι απαντήσεις στα θέματα της Έκθεσης από το Φροντιστήριο «Ολοκλήρωση»

30.05.2025, 9:18

Πρεμιέρα έκαναν το πρωί της Παρασκευής οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025

Ξεκίνησαν οι πανελλήνιες εξετάσεις για τους τελειόφοιτους των ΓΕΛ, που σήμερα (30/5) εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Έκθεση).

Η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία είναι το μόνο μάθημα που εξετάζονται από κοινού οι υποψήφιοι από όλες τις κατευθύνσεις.

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν στις 8:30 και η διάρκεια εξέτασης είναι τρεις ώρες.

Το θέμα της Έκθεσης 2025 θα ανακοινωθεί στις 10:00, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Το cretaone.gr σε συνεργασία με το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ θα ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2025 και τις απαντήσεις τους.

Απαντήσεις σε βίντεο από το φροντιστήριο «Ολοκλήρωση»

Πανελλήνιες 2025: Τα θέματα της έκθεσης

Πανελλήνιες 2025: Το σχόλιο του φροντιστηρίου ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ για θέματα

«Τη σημασία της δημιουργικότητας κλήθηκαν σήμερα να ερμηνεύσουν και να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Στους υποψήφιους δόθηκαν δύο κείμενα νεοελληνικής γλώσσας κι ένα αφηγηματικό κείμενο του Γιώργου Ιωάννου πάνω στα οποία θα βασίζονταν για να αναπτύξουν τις σκέψεις τους για τους λόγους που το σύγχρονο σχολείο οφείλει να καλλιεργεί τη δημιουργικότητα αλλά και τρόπους με τους οποίους ο νεός/νέα επιλέγει να την εκφράσει προσωπικά.

Γενικότερα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα θέματα ήταν αρκετά ενδιαφέροντα και ακολουθούσαν τις οδηγίες του ΙΕΠ στο σύνολο τους, χρειάζονταν όμως προσοχή στην ανάπτυξη και τη διαχείρισή τους – όπως αρμόζει στο μάθημα της έκθεσης. Οι ερωτήσεις αφορούσαν βασικά κομμάτια της θεωρίας συνεπώς δεν έκρυβαν εκπλήξεις. Επιλογικά, ένας συνεπής και προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε με ευκολία να απαντήσει στα θέματα και να διαπραγματευτεί το θέμα της έκθεσης».

Πανελλήνιες 2025: Οι απαντήσεις από το Φροντιστήριο Ολοκλήρωση

ΘΕΜΑ Α – ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Α1. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η δημιουργική σκέψη ξεκινάει στη βρεφική ηλικία και σχετίζεται με την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων. Αναλυτικότερα, αυτή πηγάζει αφενός από την συνδυαστική σκέψη και αφετέρου από την ανακάλυψη νέων ιδεών. Επισημαίνεται, ότι η δημιουργικότητα αφορά κυρίως ανθρώπους με ταλέντο και φαντασία, από το χώρο της τέχνης και της επιστήμης. Τέλος, η ερευνήτρια τονίζει, πως η διερεύνηση των αρνητικών παραγόντων είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών δημιουργικότητας.

ΘΕΜΑ Β – ΘΕΩΡΙΑ

Β1. ΚΕΙΜΕΝΟ 1:

  • ΣΩΣΤΟ (Η δημιουργικότητα νοείται ως μια διαδικασία, η οποία οδηγεί σε κάποια μορφή δημιουργικής παραγωγής και χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και αποτελεσματικότητα…)
  • ΣΩΣΤΟ (Η αξία της δημιουργικότητας είναι πολιτιστικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά αδιαμφισβήτητη, εξ ου και η ένταξή της στους γενικούς εκπαιδευτικούς στόχους παγκοσμίως. …)
  • ΛΑΘΟΣ (Η δυναμική σχέση της εκπαίδευσης μέσω των τεχνών με τη δημιουργικότητα έχει επιβεβαιωθεί ερευνητικά…)
  • ΛΑΘΟΣ (Στο ίδιο πνεύμα, … σε προβληματικές καταστάσεις…)
  • ΣΩΣΤΟ (Ταυτόχρονα, η ίδια εμπειρία παρέχει τη δυνατότητα ειδικά στο μικρό παιδί να καθρεφτιστεί στο δημιούργημά του, να νιώσει την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα του προσώπου του και να αναπτυχθεί.)

Β2. Χαρακτηριστικά επιστημονικού λόγου

  1. Περιγραφικός λόγος με χρήση επιστημονικού ορισμού (Η δημιουργικότητα νοείται ως μια διαδικασία, η οποία οδηγεί σε κάποια μορφή δημιουργικής παραγωγής και χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και αποτελεσματικότητα, ενώ μπορεί να συνδυάζει ιδέες ή υλικά με νέους τρόπους.)
  2. Ειδικό – επιστημονικό λεξιλόγιο (πολυαισθητηριακές εμπειρίες μάθησης, καλλιέργεια της αποκλίνουσας σκέψης)
  3. Χρήση μακροπερίοδου λόγου (Συνδέεται άμεσα με τη φαντασία, την καινοτομία, την επίλυση προβλημάτων και την αποκλίνουσα σκέψη, αλλά η πολύπλευρη φύση της καθιστά δύσκολο το εγχείρημα να την ορίσει κάποιος.
  4. Χρήση Υποτακτικής σύνδεσης (Ταυτόχρονα, η ίδια εμπειρία παρέχει τη δυνατότητα ειδικά στο μικρό παιδί να καθρεφτιστεί στο δημιούργημά του, να νιώσει την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα του προσώπου του και να αναπτυχθεί.)
  5. Ονοματοποίηση (Μπορεί κανείς να πει ότι η επίλυση προβλημάτων, η εξεύρεση λύσεων και η παροχή πολύτιμης εργασίας μέσω της φαντασίας, της πρωτοτυπίας και της ευχέρειας απαιτούν δημιουργικό νου.)
  6. Αναφορική λειτουργία γλώσσας (Η συμμετοχή των παιδιών σε καλλιτεχνικές δράσεις)
  7. Χρήση τρίτου προσώπου (οδηγεί)
  8. Παθητική σύνταξη (εντοπίζεται ισχυρή σχέση)

Β3.

  • Ο τίτλος του κειμένου 2 «Η δημιουργικότητα αρχίζει από την κούνια» σύντομος και περιεκτικός, προιδεάζει τον αναγνώστη σχετικά με το περιεχόμενο του κειμένου.

Παράλληλα, με τη χρήση της μεταφοράς (από κούνια) και του χιουμοριστικού τόνου διεγείρει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ενώ, καταφέρνει επιτυχημένα να τον προβληματίσει για το πώς σχετίζεται η δημιουργικότητα με την βρεφική ηλικία.

  • Μετατροπή:

«Θα πρέπει, επομένως, να μελετηθούν οι συνθήκες εκείνες από τις οποίες επηρεάζεται αρνητικά η ανάπτυξη των δημιουργικών γνωστικών ικανοτήτων του βρέφους»

Με την μετατροπή σε παθητική σύνταξη το ύφος του αποσπάσματος καθίσταται περισσότερο επιστημονικό, επίσημο και απρόσωπο, ενώ η έμφαση πλέον δίνεται στην ανάγκη μελέτης των συνθηκών επιρροής. Τέλος, ενισχύεται η αποστασιοποίηση και η αντικειμενικότητα.

ΘΕΜΑ Γ – ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ

Γ1. Ο ήρωας του κειμένου στο απόσπασμά μας θίγει την αδράνεια και την έλλειψη της δημιουργικότητας, καταστάσεις που συναντά στον εργασιακό του χώρο. «Καταφθάνουν λαχανιασμένοι» οι συνάδερφοι του, αναφέρει ήδη από την αρχή, και με την κινητική αυτή εικόνα αναδεικνύει την βιασύνη και το άγχος που καταπνίγουν το σύγχρονο εργαζόμενο και τον απομακρύνουν από τα  όποια ψυχολογικά και κοινωνικά οφέλη μπορεί να επιφέρει με την εργασία του. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το επίθετο «μπαγιάτικες φάτσες» με το οποίο δηλώνει την απαρέσκειά του απέναντι στον εφησυχασμό και στην αδράνεια των συναδέλφων του. Θεωρεί ότι ίσως το πολύ διάβασμα, ίσως η βαθιά σκέψη  «έχουν αποξηράνει και το σώμα και την καρδιά» των ανθρώπων αναδεικνύοντας με τον μεταφορικό αυτό λόγο έναν άνθρωπο που έχει χάσει κάθε επαφή με την δημιουργικότητα και την φαντασία, στοιχεία που ομορφαίνουν τη ζωή και συντελούν στην κοινωνική πρόοδο. Περισσότερο αποκαρδιωμένος φαίνεται όταν εντοπίζει την ίδια  κατάσταση και στα νεαρά ακόμα άτομα, δείγμα μιας παρηκμασμένης  και «αδιάφορης» εποχής.

Προσωπικά, αν και αντιλαμβάνομαι την απογοήτευση του ήρωά μας θεωρώ ότι θα αντιδρούσα με διαφορετικό τρόπο. Θα προσπαθούσα να εστιάσω στην προσωπική μου προσπάθεια για να αναδείξω τις δυνατότητες και την αξία μου,  βοηθώντας έτσι τόσο τον εαυτό μου όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, αποτελώντας, ίσως, ένα μικρό παράδειγμα προς μίμηση.

Εναλλακτικοί κειμενικοί δείκτες:

Χρήση πρωτοπρόσωπης αφήγησης (ανεβαίνω, σκέφτομαι)

Επιπλέον μεταφορές (ζαρώνει η καρδιά μου, μελετώ το καλημέρα)

Ασύνδετο σχήμα (ούτε τέχνη ξέρω, ούτε για να πάω μαθητευόμενος…)

ΘΕΜΑ Δ – ΕΚΘΕΣΗ

Δ1.  Τίτλος: Εκπαίδευση με δημιουργικά φτερά…

Πρώτο ζητούμενο: Αξία της δημιουργικότητας και ρόλος του σύγχρονου σχολείου

  1. Πνευματικό επίπεδο: διεύρυνση πνευματικών οριζόντων, όξυνση κριτικής σκέψης, ανάπτυξη της φαντασίας, εναλλακτικός τρόπος σκέψης – διαφορετικότητα
  2. Ψυχικό επίπεδο: αίσθηση ψυχικής ολοκλήρωσης και προσωπικής πληρότητας, συναισθηματική νοημοσύνη
  3. Τεχνολογικό επίπεδο: ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων
  4. Κοινωνικό επίπεδο: ενεργητική συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα ώστε να υποστηριχθεί η κοινωνική πρόοδος, συνεργατικότητα και βιωματική αλληλεπίδραση
  5. Οικονομικό – Εργασιακό: εργασιακή δημιουργικότητα και προσαρμοστικά οδηγούν σε οικονομικά οφέλη, καινοτομία στην επιχειρηματικότητα
  6. Πολιτιστικό: επαφή των παιδιών γικαλλιέργεια καλών τεχνών (θέατρο, δημιουργική γραφή, μουσική κλπ.)

Δεύτερο ζητούμενο: Τρόποι καλλιέργειας δημιουργικότητας από το άτομο:

  1. Ενασχόληση με την Τέχνη
  2. Εθελοντισμός
  3. Ψηφιακός ακτιβισμός
  4. Συμμετοχή στα κοινά – δράσεις
  5. Νεανική επιχειρηματικότητα (start-ups)
  6. Επαφή με τις νέες τάσεις – εξελίξεις στο τόμεα της τεχνολογίας
  7. Επαφή με το φυσικό περιβάλλον
  8. Συμμετοχή σε αθλητικά δρώμενα

Επιμέλεια απαντήσεων:

Σωπασής Νίκος

Πετράκη Χριστίνα

Χριστοδουλάκης Κωνσταντίνος

Τσιρώνη Στέλλα

Σωμαράκη Ελένη

Πανελλήνιες 2025: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην αίθουσα για τους μαθητές

Πανελλήνιες 2025: Χρήσιμες οδηγίες για τους εξεταζόμενους μαθητές

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Έκθεση) θα ξεκινήσουν σήμερα (30.05.2025) οι Πανελλήνιες εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια.

Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων διεκδικούν μία από τις 68.788 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2025-26.

Εν όψει της έναρξης των Πανελλαδικών, είναι σημαντικό οι υποψήφιοι να γνωρίζουν βασικά σημεία της διαδικασίας, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά.

Η έναρξη των εξετάσεων έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 8:30, ωστόσο οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν προσέλθει στις αίθουσες εξέτασης το αργότερο μέχρι τις 8:00.

Η διάρκεια της εξέτασης είναι 3 ώρες.

Υπενθυμίζεται πως το ερχόμενο Σάββατο (31.05.2025) ξεκινούν οι Πανελλήνιες και για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Πανελλήνιες 2025: Όλα όσα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι μαζί τους

Με σκοπό οι εξεταζόμενοι μαθητές να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις χωρίς προβλήματα, το υπουργείο προτείνει να έχουν μαζί τους τα εξής:

– Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο.
– Δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων.
– Στυλό μπλε ή μαύρου χρώματος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μολύβι στις απαντήσεις, παρά μόνον εάν ορίζεται σχετικά από τις οδηγίες των θεμάτων. Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους γόμα και ξύστρα.
– Γεωμετρικά όργανα, για τα μαθήματα που χρειάζονται.
– Ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό.
– Ρολόι χειρός, αλλά όχι έξυπνο ρολόι (smartwatch).

Ωστόσο, οι υποψήφιοι απαγορεύεται να έχουν μαζί τους τα εξής:

– Βιβλία, τετράδια και σημειώσεις.
– Διορθωτικό (blanco) οποιασδήποτε μορφής (υγρό ή ταινία).
– Κινητό τηλέφωνο και άλλα μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών και επικοινωνίας, υπολογιστικές μηχανές.

Πανελλήνιες ΑΠΕ ΜΠΕ

Πανελλήνιες 2025: Τι ισχύει για τα κινητά

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα κινητά τηλέφωνα, απαγορεύεται η κατοχή κινητού, έστω και απενεργοποιημένου, μέσα στην αίθουσα εξέτασης και συνιστά επαρκή λόγο για μηδενισμό του γραπτού.

Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευση του στο Εξεταστικό Κέντρο φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, είναι υποχρεωμένος να το παραδίδει στον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής, ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί.

Ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση του τετραδίου

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους να χρησιμοποιήσουν τις σελίδες του τετραδίου που θα τους δοθεί με φειδώ, καθώς δεύτερο τετράδιο δεν θα δοθεί σε κανέναν υποψήφιο, αφού οι σελίδες του τετραδίου έχουν θεωρηθεί επαρκείς για τις απαντήσεις.

Οι υποψήφιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία φύλλα του τετραδίου τους ως πρόχειρο, αφού αναγραφεί σαφώς η ένδειξη «ΠΡΟΧΕΙΡΟ» σε όσες σελίδες χρησιμοποιηθούν ως πρόχειρο. Οι σελίδες αυτές σε καμία περίπτωση δεν βαθμολογούνται.

Επιπλέον, κατά την αναγραφή των ονομαστικών τους στοιχείων στην αρχή της εξέτασης όσο και κατά την αναγραφή των απαντήσεων, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να διπλώνουν τα εξώφυλλα του τετραδίου τους ή να τσαλακώνουν το τετράδιο.

Πανελλήνιες ΑΠΕ ΜΠΕ ΑΠΕ ΜΠΕ

Πανελλήνιες 2025: Το πρόγραμμα των εξετάσων για τα ΓΕΛ

Advertisment