Δείτε αναλυτικά
Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει από το 2008-2009 ένα εντατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Προχωρημένης Φυσικής» («Master’s Program in Advanced Physics»).
Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού προσφέρεται η δυνατότητα απόκτησης Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ, Master’s) σε «Αστροφυσική & Διαστημική Φυσική» καθώς και Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) σε Θεωρητική και Παρατηρησιακή Αστροφυσική με την υποστήριξη και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Master’s σε αστροφυσική & διαστημική φυσική
Η διάρκεια του προγράμματος ΜΔΕ (Master’s) σε «Αστροφυσική & Διαστημική Φυσική» είναι ένα έτος (12 μήνες). Για να αποκτήσει το ΜΔΕ κάθε μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής ή άλλης συναφούς σχολής, να παρακολουθήσει επιτυχώς 5 μεταπτυχιακά μαθήματα (3 Γενικής Φυσικής και 2 Αστροφυσικής) και να ολοκληρώσει τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία του/της σε ένα θέμα Αστροφυσικής. Τα μεταπτυχιακά μαθήματα που προσφέρονται είναι:
- Μαθήματα Γενικής Φυσικής (Επιλέγονται 3)
Κλασική Μηχανική, Ηλεκτροδυναµική, Κβαντοµηχανική, Στατιστική Φυσική, Μαθηµατικές Μέθοδοι Φυσικής
- Μαθήματα Αστροφυσικής & Διαστημικής Φυσικής (Επιλέγονται 2)
Αστροφυσική ΙΙΙ, Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών, Παραγωγή και Διάδοση Ακτινοβολίας, Φυσική
Γαλαξιών, Φυσική Μεσοαστρικής Ύλης, Ειδικά Θέµατα Αστροφυσικής, Βαρύτητα και Σύγχρονη Κοσμολογία, Αστρική Εξέλιξη και Πυρηνοσύνθεση, Δυναµική Αερίων
Υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης μέχρι 3 μεταπτυχιακών φοιτητών με υποτροφίες (τυπικά ~450 Ευρώ / μήνα) για όλη την διάρκεια της διπλωματικής εργασία τους.
Διδακτορικό (phd) σε αστροφυσική & διαστημική φυσική
Η διάρκεια του προγράμματος Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) σε Θεωρητική Αστροφυσική ή Παρατηρησιακή Αστροφυσική είναι κατ ‘ελάχιστον τρία έτη. Για την απόκτηση του Διδακτορικού είναι απαραίτητη – κατά κανόνα – η κατοχή ΜΔΕ (Master’s) και η εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής υπό την επίβλεψη ενός μέλους του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Τμήματος Φυσικής ή ενός Ερευνητή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Μέρος της Διατριβής πρέπει να δημοσιευτεί σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές, με κύριο συγγραφέα τον υποψήφιο Διδάκτορα.
Υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης Διδακτορικών φοιτητών με υποτροφίες (~900 Ευρώ / μήνα) για όλη την διάρκεια των σπουδών τους.
Ερευνητικές υποδομές
Όλοι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος έχουν στη διάθεσή τους την σύγχρονη υλικοτεχνική και ερευνητική υποδομή του Τμήματος Φυσικής και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής. Σε κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή δίνεται γραφείο και πρόσβαση σε προσωπικό Η/Υ.
Για έρευνα σε Θεωρητική ή Υπολογιστική Αστροφυσική οι φοιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το cluster Metropolis του Τμήματος Φυσικής, καθώς και της υπολογιστικές υποδομές του ΙΤΕ και της ΕΔΥΤΕ.
Για έρευνα σε επίγεια Παρατηρησιακή Αστροφυσική οι φοιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 χλμ από το Ηράκλειο. Τα τηλεσκόπια είναι εξοπλισμένα με μία σειρά από σύγχρονα όργανα (οπτικές κάμερες, φασματογράφο longslit, καθώς και εξειδικευμένη πολαριμετρική κάμερα RoboPol). Επιπλέον, είναι δυνατή η πρόσβαση σε μεγάλες υποδομές για παρατηρήσεις σε ραδιοφωνικά κύματος μέσω στενών συνεργασιών.
Όσον αφορά στην Διαστημική Παρατηρησιακή Αστροφυσική, υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία και πρόσβαση σε δεδομένα διαστημικών τηλεσκοπίων τόσο σε ακτίνες Χ (Chandra, XMM-Newton, NuSTAR, IXPE) και ακτίνες γ (Fermi) όσο και στο υπέρυθρο (Spitzer, Herschel και James Webb).
Ερευνητικό προσωπικό
Η ομάδα αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ είναι η πιο δυναμική στην Ελλάδα με πλούσιο ερευνητικό έργο, δραστήριο πρόγραμμα επισκεπτών, χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, και στενές συνεργασίες με τα καλύτερα ιδρύματα αστροφυσικής παγκοσμίως. Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2024-25 η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους ακόλουθους 26 ερευνητές:
Γιάννης Αντωνιάδης (PhD 2013, Univ. of Bonn, Γερμανία)
Θέση: Ερευνητής B’, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Σχηματισμός και εξέλιξη συμπαγών αστέρων, υπερκαινοφανών, διπλών αστέρων νετρονίων, ραδιοφωνικών πάλσαρ, τεστ θεμελιώδους φυσικής, εξίσωση κατάστασης της πυρηνικής ύλης.
Αθανασία Γκόγκου (PhD 2023, Aix-Marseille Univ., Γαλλία)
Θέση: Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αστροφυσικής & Ινστιτούτο Πληροφορικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Κοσμολογία, δομές μεγάλης κλίμακας στο Σύμπαν.
Μάνος Ζαπάρτας, (PhD 2018, of Amsterdam, Ολλανδία)
Θέση: Μεταδιδακτορικός Υπότροφος ΕΛΙΔΕΚ, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Αστρική εξέλιξη, αστέρες μεγάλης μάζας σε δυαδικά συστήματα, τα τελικά εξελικτικά τους στάδια, υπερκαινοφανείς αστέρες κατάρρευσης πυρήνα, συμπαγή υπολείμματα, δυαδικοί αστέρες ακτίνων Χ και συγχωνευόμενα συμπαγή αντικείμενα.
Ανδρέας Ζέζας, (PhD 2000, Univ. of Leicester, Ηνωμένο Βασίλειο) – ERC Consolidator Grant
Θέση: Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης & Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Παρατηρησιακή Αστροφυσική με έμφαση σε ακτίνες Χ, ενεργοί και αλληλεπιδρώντες γαλαξίες, συμπαγείς πηγές ακτίνων Χ.
Νίκος Κυλάφης, (PhD 1978, Univ. of Illinois at Urbana Champaign, ΗΠΑ)
Θέση: Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Θεωρητική Αστροφυσική, με έμφαση στην παραγωγή και διάδοση ακτινοβολίας, συμπαγείς πηγές ακτίνων Χ, αστροφυσικά MASER και σπειροειδείς γαλαξίες.
Ιωάννα Λεωνιδάκη, (PhD 2012, Παν. Πατρών)
Θέση: Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Παρατηρησιακή Αστροφυσική με έμφαση στην μελέτη των supernovae remnants.
Γιάννης Λιοδάκης, (PhD 2017, Παν. Κρήτης) – ERC Starting Grant
Θέση: Ερευνητής Γ’, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Παρατηρησιακή Αστροφυσική με έμφαση στην μελέτη υπερμαζικών μελανών οπών και φαινομένων που σχετίζονται με αυτές (δίσκοι προσαύξησεις, πίδακες).
Γρηγόρης Μαραβέλιας, (PhD 2015, Παν. Κρήτης)
Θέση: Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ & ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Παρατηρησιακή Αστροφυσική με έμφαση στην μελέτη αστέρων μεγάλης μάζας.
Ιωσήφ Παπαδάκης, (PhD 1992, Queen Mary & Westfield College, Univ. of London, Ηνωμένο Βασίλειο)
Θέση: Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Παρατηρησιακή Αστροφυσική με έμφαση στην μελέτη των ενεργών γαλαξιών στο οπτικό και σε ακτίνες Χ.
Ιωάννης Παπαμαστοράκης, (PhD 1975, Univ. of Munich, Γερμανία)
Θέση: Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Παρατηρησιακή Αστροφυσική με έμφαση στη μελέτη υπερκαινοφανών (supernova), πλανητικών νεφελωμάτων και γαλαξιών.
Βασιλική Παυλίδου, (PhD 2005, Univ. of Illinois at Urbana Champaign, ΗΠΑ)
Θέση: Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κρήτης & Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Αστροφυσικής
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Θεωρητική Αστροφυσική, Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών, Σκοτεινή Ύλη, σχηματισμός μεγάλων δομών στο Σύμπαν, Κοσμολογία.
Δημήτρης Σουροπάνης, (PhD 20232, Παν. Αθηνών)
Θέση: Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Φωτοϊονισμός, σύνθεση δυαδικών αστρικών πληθυσμών, αστρική εξέλιξη, άστρα μεγάλης μάζας, αλληλεπιδρώντα διπλά συστήματα, υπερκαινοφανείς εκρήξεις, πλανητικά νεφελώματα, πηγές υπερμαλακών ακτίνων Χ.
Κώστας Τάσσης, (PhD 2005, Univ. of Illinois at Urbana Champaign, ΗΠΑ) – ERC Consolidator Grant
Θέση: Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Θεωρητική Αστροφυσική, Σχηματισμός Αστέρων, Μαγνητο-ρευστοδυναμική, μεσοαστρική χημική εξέλιξη και σκόνη, σχηματισμός και εξέλιξη γαλαξιών.
Μαρία Χαρίση, (PhD 2017, Columbia University, ΗΠΑ) – ERC Starting Grant
Θέση: Επίκουρη Καθηγήτρια, Washington State Univ. (ΗΠΑ) & Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΑ-ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Φυσική διπλών συστημάτων υπερμαζικών μελανών οπών, βαρυτική ακτινοβολία.
Βασίλης Χαρμανδάρης, (PhD 1995, Iowa State University, ΗΠΑ)
Θέση: Καθηγητής, Παν. Κρήτης – Διευθυντής, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ & Αστεροσκοπείο Σκίνακα Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Παρατηρησιακή Αστροφυσική με ειδίκευση σε εξωγαλαξιακή αστροφυσική και διαστημική αστρονομία στο υπέρυθρο.
Beatriz Agís González, (PhD 2012, Univ. of St. Petersburg, Ρωσία)
Θέση: Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Υπερμαζικές μαύρες τρύπες, ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες, παλιρροιακέςδιαταραχές, ημιπεριοδικές εκρήξεις, πολωσιμετρία πολλαπλών μηκών κύματος, φασματική μεταβλητότητα σε πολλαπλά μήκη κύματος.
Dmitry Blinov, (PhD 2012, Univ. of St. Petersburg, Ρωσία)
Θέση: Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Θεωρητική Αστροφυσική με έμφαση στη μελέτη των blazar.
Victor Bonjean, (PhD 2019, Observatoire de Paris – PSL, Γαλλία)
Θέση: Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ & Ινστιτούτο Πληροφορικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Κοσμολογία και ανάπτυξη στατιστικών εργαλείων για το διαχωρισμό των συνιστωσών εικόνας από διαστημικά τηλεσκόπια με δίκτυα βαθιάς μάθησης.
Carolina Casadio, (PhD 2016, Univ. of Granada, Ισπανία) – ERC Starting Grant
Θέση: Ερευνήτρια Γ’, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Παρατηρησιακή Αστροφυσική με έμφαση σε μελέτη Ενεργών Γαλαξιακών
Tanio Diaz Santos, (PhD 2009, Univ. Complutense Madrid, Ισπανία)
Θέση: Ερευνητής Β’, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Παρατηρησιακή Αστροφυσική με ειδίκευση σε εξωγαλαξιακή αστροφυσική σε υπέρυθρα και χιλιοστομετρικά μήκη κύματος. Μελέτη προβλημάτων που σχετίζονται με εξέλιξη των γαλαξιών στο κοντινό και μακρινό Σύμπαν.
Sebastian Kiehlmann, (PhD 2015, Univ. of Cologne, Γερμανία)
Θέση: Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες, blazar, πίδακες ύλης, ραδιοαστρονομία, αστροφυσική υψηλών ενεργειών, οπτική πόλωση, ταχέως χρονικά μεταβαλλόμενα αστροφυσικά φαινόμενα.
Alessandro Paggi, (PhD 2019, University of Torino, Ιταλία)
Θέση: Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Εκπομπή ακτίνων-Χ από AGN, γαλαξίες και σμήνη- μελέτες blazars σε πολλαπλά μήκη κύματος- ανάπτυξη μεθοδολογίας για αυτοματοποιημένη ανάλυση δεδομένων.
Ethan Partington, (PhD 2024, Wayne State University, ΗΠΑ)
Θέση: Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Υπερμεγέθεις διπλές μαύρες τρύπες, ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες, χαρτογράφηση αντήχησης, υπολογιστική αστροφυσική, μηχανική μάθηση.
Felix Poetzl, (PhD 2021, MPIfR Bonn, Γερμανία)
Θέση: Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες, εξωγαλαξιακή αστροφυσική, κοσμολογία, ραδιοφωνικό και χιλιοστομετρικό VLBI, πολωσιμετρία.
Pablo Reig, (PhD 1996, Univ. of Valencia, Ισπανία)
Θέση: Ερευνητής Α’, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Παρατηρησιακή Αστροφυσική με έμφαση σε μελέτη διπλών μεταβλητών αστέρων (Be, CVs, High Mass X-ray binaries) με σύγχρονες παρατηρήσεις στο οπτικό και στις ακτίνες Χ.
Maria Sánchez-García, (PhD 2022, Univ. Complutense Madrid, Ισπανία)
Θέση: Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Σχηματισμός αστέρων σε τοπικούς γαλαξίες σε όλες τις χωρικές κλίμακες, αλληλεπιδράσεις και συγχωνεύσεις γαλαξιών, μεσοαστρική ύλη και επίδραση του περιβάλλοντος σε φωτεινούς υπέρυθρους γαλαξίες (LIRGs).
Jean-Luc Starck, (PhD 1992, Univ. of Nice, Γαλλία)
Θέση: Ερευνητής CEA/Saclay (Γαλλία), ERA Chair in Astroinformatics. ΙΤΕ
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Αστροστατιστική, Κοσμολογία, διαστημική αποστολή Euclid.
Διδακτορικοί φοιτητές
Οι 22 φοιτητές που εκπονούν την διδακτορική τους διατριβή σε θέματα αστροφυσικής κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2024-25 στο Τμήμα Φυσικής και υποστηρίζονται με πλήρη υποτροφία από ερευνητικά προγράμματα των μελών του Ινστιτούτου Αστροφυσικής – ΙΤΕ είναι οι ακόλουθοι:
Diego Álvarez Ortega, (PhD 2021-σήμερα) Επιβλέπουσα: C. Casadio
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες, ραδιοφωνικό & χιλιοστομετρικό VLBI.
Sara Capecchiacci, (PhD 2024-σήμερα)
Επιβλέπων: Ι. Λιοδάκης
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες (AGNs), Quasars, Blazars, πολωσιμετρία, αστρονομικά όργανα.
Román Fernández Aranda, (PhD 2021-σήμερα)
Επιβλέπων: Τ. Diaz Santos
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Εξέλιξη Γαλαξιών στο κοντινό και μακρινό σύμπαν.
Alberto Floris, (PhD 2024-σήμερα)
Επιβλέπων: Ι. Λιοδάκης
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες και η μεταβλητότητα εκπομπής ακτινοβολίας τους, Γεγονότα Παλιρροϊκής Διαταραχής, σχηματισμός αστέρων και μεσοαστική ύλη.
Pauline Gorbachev, (PhD 2024 – σήμερα)
Επιβλέποντες: J.-L. Starck, Β. Παυλίδου
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Μεγάλες δομές στο Σύμπαν – Κοσμολογία με το τηλεσκόπιο Euclid.
Avinash Kumar, (PhD 2022 – σήμερα)
Επιβλέπουσα: C. Casadio
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες, εξωγαλαξιακή αστροφυσική, κοσμολογία, ραδιοφωνικό και χιλιοστομετρικό VLBI.
Arnab Lahiry, (PhD 2023 – σήμερα)
Επιβλέποντες: J.-L. Starck, Τ. Diaz Santos
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Εξέλιξη Γαλαξιών – κοσμολογία και σχηματισμός δομών μεγάλης κλίμακας – μηχανική μάθηση – νευρωνικά δίκτυα – ανάλυση αστρονομικών εικόνων.
Maria Cristina Lofaro, (PhD 2022 – σήμερα)
Επιβλέπων: Τ. Diaz Santos
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Εξέλιξη Γαλαξιών στο κοντινό και μακρινό σύμπαν.
Ευαγγελία Βαϊκούση, (PhD 2023-σήμερα)
Επιβλέπουσα: Α. Ζέζας
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών, Υψηλής Μάζας Διπλά Συστήματα Εκπομπής Ακτίνων-Χ, Παρατηρησιακή Αστροφυσική.
Χαράλαμπος Δαούτης, (PhD 2022-σήμερα)
Επιβλέπουσα: Α. Ζέζας
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Εξέλιξη και δραστηριότητα γαλαξιών, Παρατηρησιακή Αστροφυσική, Μηχανική μάθηση στην Αστροφυσική, Διαγνωστικές μέθοδοι, Ενεργοί Πυρήνες
Δημήτριος-Αλκίνοος Λάγγης (PhD 2024-σήμερα)
Επιβλέπουσα: Ι. Παπαδάκης
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Ενεργοί Ενεργοί Γαλαξικοί Πυρήνες, Κοσμολογία, Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική, Θεωρητική Αστροφυσική.
Άννα Κυβερνητάκη-Συνάνη, (PhD 2023-σήμερα)
Επιβλέπουσα: Β. Παυλίδου
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες, Συμπαγή Συμμετρικά Αντικείμενα, Διπλά συστήματα υπερμαζικών μελανών οπών, Πολωσιμετρία, Γαλαξιακό μαγνητικό πεδίο, Κοσμολογικά μοντέλα και σχηματισμός δομών στο Σύμπαν.
Ιωάννης Κυπριωτάκης, (PhD 2017-σήμερα)
Επιβλέποντες: Κ. Τάσσης
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Υπολείμματα Υπερκαινοφανών, Αστέρες Πάλσαρ (Υψηλών Ενεργειών), Πολωσιμετρία, Αστρονομικές Μέθοδοι και Όργανα.
Ηλίας Κυρίτσης, (PhD 2020-σήμερα)
Επιβλέπων: Α. Ζέζας
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Διπλά Συστήματα Εκπομπής Ακτίνων-Χ Υψηλής Μάζας, Μέθοδοι Μηχανικής Μάθησης στην αστροφυσική.
Άννα Κωνσταντίνου, (PhD 2021-σήμερα)
Επιβλέπων: Κ. Τάσσης, Ε. Ντορμούση
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Διαστρικά νέφη, μαγνητικά πεδία, γαλαξίες, αστροβιολογία.
Νίκος Μανδαράκας, (PhD 2020-σήμερα)
Επιβλέπων: Κ. Τάσσης
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Φαινόμενα πόλωσης λόγω μεσοαστρικής ύλης.
Κατερίνα Παπαδάκη, (PhD 2021-σήμερα)
Επιβλέποντες: Γ. Τζαγκαράκης, Κ. Τάσσης
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Τεχνητή νοημοσύνη, τομογραφία του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας.
Μάριος Παπουτσής, (PhD 2023-σήμερα)
Επιβλέπων: Ι. Παπαδάκης
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Παρατηρησιακή Αστροφυσική, Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες, Δίσκοι Προσαύξησης.
Στυλιανός Ρωμανόπουλος, (PhD 2019-σήμερα)
Επιβλέπουσα: Β. Παυλίδου
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Μεγάλες δομές στο Σύμπαν – Κοσμολογία.
Δημοφιλή
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα