Ηράκλειο: 33oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

«Παντοτινά χημικά» στο χιόνι: Πώς οι σκιέρ μολύνουν το περιβάλλον

29.05.2024, 5:37

Ίχνη από επιβαρυντικές ουσίες για την υγεία στις αυστριακές Άλπεις

Πριν μερικούς μήνες από έρευνα που διεξήγαγε ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Κα’ Φοσκάρι της Βενετίας προέκυψε ότι ίχνη από αντιηλιακά και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας βρέθηκαν στο χιόνι της Αρκτικής.

Σε διαφορετικό υψόμετρο, ακόμα και στην κορυφή, πέντε παγετώνων του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Ωκεανό, ανιχνεύθηκαν οκτοκρυλένιο και τη βενζοφαινόνη-3, δύο φίλτρα UV που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αντηλιακά, και εικάζεται ότι μεταφέρθηκαν μέσω αέρα από χαμηλά γεωγραφικά πλάτη

Όπως είχε εξηγήσει μέλος της ομάδας, η παρουσία αναδυόμενων ρύπων σε απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να αποδοθεί στο ρόλο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας σε μεγάλες αποστάσεις.

Τώρα νέα μελέτη του Ινστιτούτου Τζέιμς Χάτον στο Αμπερντίν της Σκωτίας και το πανεπιστήμιο Γκρατς της Αυστρίας αποκαλύπτει την παρουσία επικίνδυνων χημικών ουσιών PFAS, τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά», σε χιονοδρομικές πίστες.

Οι PFAS, ή αλλιώς υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές για το περιβάλλον και την υγεία αφού μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε ήπαρ, θυρεοειδή, προβλήματα γονιμότητας, ακόμα και καρκίνο.

Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές -εξ ού και «παντοτινά χημικά»- και ανιχνεύθηκαν σε ανησυχητικά υψηλές συγκεντρώσεις σε περιοχές τις οποίες σκιέρ επιλέγουν για να απολαύσουν το χειμερινό άθλημα, αναδεικνύοντας τον άμεσο αντίκτυπο της χειμερινής δραστηριότητας στη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κερί το οποίο χρησιμοποιείται για τις σανίδες του snowboard και τα σκι για να γλιστρούν στο χιόνι, ώστε να ενισχύεται η απόδοση, αλλά και να παρατείνεται η διάρκεια ζωής των σκι, βρίσκεται πίσω από την απελευθέρωση των ουσιών αυτών, οι οποίες παραμένουν στο σημείο από όπου έχει περάσει ο σκιέρ, συσσωρεύονται αλλά και εξαπλώνονται.

Δεκατέσσερις διαφορετικοί τύποι τέτοιων ουσιών βρέθηκαν στο έδαφος σε σημεία που συχνάζουν λάτρεις του σκι στις αυστριακές Άλπεις σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από ό,τι σε περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται για σκι.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Έφηβος σκότωσε με σφυρί τους θετούς γονείς του και τους έκαψε 

Αλεξιπτωτιστής σκόρπισε εξ ουρανού 100 εκατ. σπόρους στον Αμαζόνιο για αναδάσωση (βίντεο) 

Ο αλεξιπτωτιστής που σκόρπισε 100 εκατομμύρια σπόρους πάνω από τον Αμαζόνιο (vid)