Ηράκλειο: 21oC

Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι

14.01.2025, 8:36

Μία νόστιμη και υγιεινή συνταγή

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Υλικά

Για τη σαλάτα

  • 1 κιλό παντζάρια, μικρού μεγέθους
  • 130 γρ. φουντουκόψιχα ωμή
  • 5 πορτοκάλια
  • 1 μήλο Τριπόλεως, καθαρισμένο, σε πολύ λεπτές φέτες
  • 20 κάστανα, έτοιμα βρασμένα, καθαρισμένα και χοντροσπασμένα
  • 4 ματσάκια νεροκάρδαμο, καθαρισμένο (σε καλά μανάβικα και ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 500 γρ. παλαιωμένο κατσικίσιο τυρί Tomme de Chevre, κομμένο σε πολύ λεπτές «φλούδες» με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε λαχανικά (Είναι σκληρό κίτρινο τυρί από τη Γαλλία, με
  • πικάντικη γεύση – σε ντελί και καλά παντοπωλεία. Εναλλακτικά βάζουμε πικάντικο κατσικίσιο τυρί της αρεσκείας μας)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ντρέσινγκ

  • το λευκό μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
  • χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 80 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Σαλάτα

  1. Για να φτιάξουμε την παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
  2. Τυλίγουμε κάθε παντζάρι χωριστά με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τα ξετυλίγουμε και μόλις κρυώσουν λίγο, τα τρίβουμε με χαρτί κουζίνας για να τα ξεφλουδίσουμε – η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα.
  4. Τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  5. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C και βάζουμε τα φουντούκια σε ένα ταψάκι.
  6. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστούν, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
  7. Τα τρίβουμε με ένα καθαρό πανί για να τα ξεφλουδίσουμε και τα χοντροκοπανίζουμε.
  8. Με κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, αφαιρώντας τελείως και τη λευκή ψίχα της φλούδας, ώστε να μείνει μόνο η ζουμερή σάρκα. Με διαγώνιες τομές ανάμεσα στις μεμβράνες χωρίζουμε κάθε πορτοκάλι στα «φιλετάκια» του.

Ντρέσινγκ

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και αφήνουμε κατά μέρος.

Σερβίρισμα

  1. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τα παντζάρια, τα πορτοκάλια, το μήλο, τα φουντούκια, τα κάστανα και αλατοπίπερο.
  2. Περιχύνουμε με περίπου το μισό ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.
  3. Βάζουμε το νεροκάρδαμο σε ένα μπολ, περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας από το υπόλοιπο ντρέσινγκ και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
  4. Το ρίχνουμε στη σαλάτα, προσθέτουμε και τις φλούδες τυριού και ανακατεύουμε ελαφρά.
  5. Σερβίρουμε αμέσως την παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 6 λεπτά
Οικονομία

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Μπαράζ πληρωμών και αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Πώς αμείβεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κόσμος

Λούλα: «Οριστική λύση» στις επόμενες ημέρες για την κρίση Βραζιλίας – ΗΠΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Κρήτη

Ρέθυμνο: Σοβαρό τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση 36χρονος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Δύο συλλήψεις για το μαχαίρωμα 20χρονου στη Περαία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κόσμος

Το Πεκίνο καλεί σε τερματισμό των εμπορικών πολέμων – Ραντεβού κορυφής Σι Τζινπίνγκ – Τραμπ την Πέμπτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Κόσμος

Τουρκία: Νέο ένταλμα σύλληψης εις βάρος του φυλακισμένου Ιμάμογλου για «πολιτική κατασκοπεία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Style

Κλόε Καρντάσιαν: «Έχω να κάνω σεξ πάνω από 3 χρόνια»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

Εμπρηστική επίθεση σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Νέα Χαλκηδόνα – Πέντε Ι.Χ. καταστράφηκαν ολοσχερώς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή ενοικίου: Ποιοι θα πάρουν 800 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →