Ηράκλειο: 30oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Παρέμβαση Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

25.10.2023, 20:08

«Οφείλουμε να προνοούμε για μια συνεχή αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας του τόπου μας»

Την ανάγκη ενσωμάτωσης λογικών βιώσιμης ανάπτυξης στο μοντέλο του ελληνικού τουρισμού υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης μιλώντας σήμερα Τετάρτη στη Βουλή στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού. Ο Βουλευτής Χανίων υποστήριξε ότι είναι ακόμα αναγκαία η διαμόρφωση μιας συνεκτικής και μακρόπνοης στρατηγικής για την ελληνική τουριστική οικονομία, ώστε να παραμείνει αποδοτική αλλά και ταυτόχρονα να γίνει ανθεκτική στις προκλήσεις του αύριο.

«Οφείλουμε να προνοούμε για μια συνεχή αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας του τόπου μας.  Μια ανάπτυξη η οποία με άλλα λόγια δεν θα υπονομεύει το αύριο ούτε της ίδιας αλλά ούτε και συνολικά της οικονομίας μας και του τόπου μας. Αν σκεφτούμε ότι ο τουρισμός αντιστοιχεί άμεσα στο 11-12% του ΑΕΠ και έμμεσα αγγίζει το 25% καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια από τις πλέον σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα η οποία αγκαλιάζει ταυτόχρονα το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, καθώς αφορά το 40% των απασχολούμενων. Χρειάζεται την προσοχή και την επιμέλεια ης Πολιτείας για να παραμείνει ένα πολύτιμο και υγιές κομμάτι της οικονομίας και της κοινωνίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Χανιώτης Βουλευτής στη δημιουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού με τη συμμετοχή και των 13 Περιφερειαρχών της χώρας, συνδέοντάς το με την εμπειρία του στην Περιφέρεια Κρήτης. «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδα τη θέσπιση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού. Το ξεχωρίζω διότι καθώς έχω υπηρετήσει σχεδόν μια δεκαετία στην Αυτοδιοίκηση θεωρώ πολύ σημαντική τη συμμετοχή της στη διαμόρφωση της εθνικής τουριστικής στρατηγικής. Οι άνθρωποί της γνωρίζουν πολύ καλά τα δεδομένα και τα τελευταία χρόνια πολλές περιφέρειες έχουν κάνει σημαντικά βήματα στη χάραξη τοπικών και περιφερειακών σχεδίων τουριστικής ανάπτυξης. Ειδικά για την περίπτωση της Κρήτης η εμπειρία μου στην Περιφέρεια δείχνει ότι έχουμε πολλά να προσφέρουμε. Ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη έχει κάνει μια σημαντική στροφή στην ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών, των παραδοσιακών προϊόντων και της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η εισαγωγή της έννοιας της βιώσιμης ανάπτυξης είναι το αυτονόητο επόμενο βήμα για την τουριστική βιομηχανία του νησιού και είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε πολλά και σε αυτόν τον τομέα».