Ηράκλειο: 28oC

Πάσχα: Έξυπνος και εύκολος τρόπος για να βάψετε τα αυγά

15.04.2025, 12:51

Πάσχα χωρίς βάψιμο αυγών δεν υπάρχει. Διαβάστε έναν πρωτότυπο, εύκολο και έξυπνο τρόπο για να βάψετε τα αυγά σας τηρώντας το έθιμο.

Το βάψιμο των αυγών το Πάσχα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας. Το κόκκινο χρώμα, παραδοσιακά κυριαρχεί, συμβολίζοντας το αίμα της θυσίας του Χριστού και την αναγέννηση μέσα από τον άδειο Τάφο. Τα τελευταία χρόνια, νέες μέθοδοι εμπλουτίζουν το έθιμο, πέρα της κλασικής συνταγής, όπως το βάψιμο των αυγών με κλωστές.

Όπως αναφέρει η Νεκταρία Κοκκινάκη, πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής από το ευρωπαϊκό δίκτυο Mediterranean Diet Network (MD.net) στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων«η τεχνική του βαψίματος με κλωστές ξεχωρίζει για την απλότητα, την οικολογική της διάσταση και το εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα».

«Αντί των κλασικών βαφών, πολύχρωμες κλωστές τυλίγονται σφιχτά γύρω από τα αυγά πριν μπουν στη κατσαρόλα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, οι χρωστικές των κλωστών μεταφέρονται στο τσόφλι, δημιουργώντας μοναδικά και απρόβλεπτα σχέδια, σαν μικρά έργα τέχνης. Όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να συμμετάσχουν και να δημιουργήσει ο καθένας, το δικό του ξεχωριστό αυγό» προσθέτει.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο είναι οι καθιερωμένες ημέρες που βάφονται τα αυγά με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή.

«Η κουζίνα μετατρέπεται σε ένα δημιουργικό εργαστήρι, όπου η φαντασία και τα χρώματα των κλωστών συνθέτουν μοναδικά πασχαλινά στολίδια» καταλήγει η κα Κοκκινάκη.

Βήμα βήμα η διαδικασία για το βάψιμο αυγών με κλωστές

Υλικά

  • Αυγά
  • Κλωστές φλος διάφορα χρώματα
  • Αλουμινόχαρτο κομμένο σε κομμάτια
  • 3 κουταλιές ξύδι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά με αρκετό νερό, ρίχνουμε ξύδι και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.
  • Καθώς είναι βρεγμένα τα αυγά, τυλίγουμε τις κλωστές ανάλογα με τα σχήματα που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
  • Στη συνέχεια τα κλείνουμε σφιχτά σε κομμάτια αλουμινόχαρτου και τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό.
  • Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για τουλάχιστον 10 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  • Τα βγάζουμε από το αλουμινόχαρτο και αφαιρούμε τις κλωστές. Τα σκουπίζουμε με στεγνό πανί.
  • Σε ένα απορροφητικό χαρτί βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και περνάμε τα αυγά για να γυαλίσουν.
πριν από 1 λεπτό
Καιρός

Τι καιρό θα έχουμε αύριο στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Σάλος στη Χαλκίδα: Απέλυσαν εργαζόμενη με κινητική αναπηρία – Σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Style

Τα παγωτά των ’80s που μας ξυπνούν αναμνήσεις σήμερα!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κόσμος

Diddy: Δικαστική νίκη για τον μουσικό παραγωγό – Απορρίφθηκε αγωγή εις βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κρήτη

Θλίψη στο Λασίθι: «Έφυγε» ο Γιώργος Βελημβασάκης – Αύριο 28/8 το τελευταίο αντίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Κεφαλονιά: Σπείρα προσποιείται τους τεχνικούς που… μετρούν το ίντερνετ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Γυναικοκτονία στον Βόλο: Την επιμέλεια των παιδιών την αναλαμβάνει η θεία τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ηράκλειο

Μαρία Αντωνακάκη στο cretaone: «Η εστίαση λειτουργεί υπό καθεστώς τρομοκρατίας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Πηγαδάκια

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κόσμος

Η Νιγηρία «κόβει» τις εξαγωγές καρυδιών – Πλήγμα στη βιομηχανία καλλυντικών

Διαβάστε περισσότερα