Ηράκλειο: 16oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Πατάει «γκάζι» και φέτος ο τουρισμός στην Κρήτη

12.02.2024, 9:24

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία προκρατήσεων σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς

Ευοίωνες μέχρι στιγμής είναι οι προβλέψεις για την τουριστική περίοδο 2024. Η βαριά βιομηχανία της χώρας αναμένεται να κερδίσει το στοίχημα και φέτος με αυξημένες αφίξεις και τουριστικές εισπράξεις.

Η Κρήτη αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητα φαβορί προορισμό για τους Ευρωπαίους πολίτες. Κάτι που αποδεικνύεται και στα στοιχεία ρεκόρ που παρουσίασε η περσινή χρονιά, 2023. Πιο συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, Νίκος Καζαντζάκης σημειώθηκε αύξηση 4,9% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 2,6 εκατ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,1 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 7,1%.

«Ποδαρικό» κάνουν οι πρώτες αφίξεις το Μάρτιο

Όπως όλα δείχνουν δειλά – δειλά η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει το Μάρτιο με τις πρώτες αφίξεις. Όπως επιβεβαιώνει στο cretaone.gr, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, κος Χαλκιαδάκης Νίκος «η τουριστική περίοδος ξεκινάει τέλη Μαρτίου και θα έχουμε έναν ήπιο Απρίλιο μέχρι τα τέλη του και από εκεί και έπειτα θα σημειωθεί ανοδική πορεία».

Αλλά και ο Πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, κος Βλατάκης Μιχάλης «μετά τις 20 Μαρτίου οι πρώτες αφίξεις καθώς το Καθολικό Πάσχα φέτος «πέφτει» νωρίς. Η λειτουργία των περισσότερων ξενοδοχείων αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου». Αξίζει να σημειωθεί, μία ακόμη αφορμή για πιο πρώιμες διακοπές δίνει το Πάσχα των Καθολικών, το οποίο πέφτει στις 31 Μαρτίου. Δηλαδή ένα μήνα περίπου πριν το Πάσχα των Ορθοδόξων, που σημαίνει ότι θα μεσολαβήσουν διαλείμματα στις αφίξεις.

τουρισμός ξενοδοχείο Νίκος Χαλκιαδάκης

Συγκρατημένα αισιόδοξοι

Ο πιο νευραλγικός κλάδος της οικονομίας έχει να αντιμετωπίσει ποικίλες προκλήσεις. Εν καιρώ δύο πολέμων, δημιουργείται έντονος προβληματισμός και επιφύλαξη. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή καθώς και ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, συμβάλλουν ως καταλυτικοί παράγοντες για τη σεζόν. Αν και τη χώρα μας την καθιστά ελκυστική ακόμη και η ασφάλεια του προορισμού.

Ο κος Χαλκιαδάκης κάνει σαφές ότι «θα επηρεαστεί ο τουρισμός σε κάποιο βαθμό αν και στο τέλος της προηγούμενης σεζόν που ξεκίνησε το Μεσανατολικό, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουμε μηδενικές αφίξεις από Ρωσία παρά μόνο πλούσιους με δικά τους αεροσκάφη»

Ο κος Βλατάκης μας αναφέρει ότι «υπάρχει άγχος για την αρχή και το τέλος της σεζόν. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε δύο πολέμους όχι μακριά από εμάς και στερούμαστε μία καλή αγορά, όπως αυτή του Ισραήλ. Όπως επίσης και η Ρωσία συνεχίζει να μας στερεί μία καλή «αγορά», καθώς δεν έχουμε πλέον αυτή την πελατεία»

τουρισμός ξενοδοχείο Νίκος Χαλκιαδάκης

Πιθανές απώλειες από τους σταθερούς «πελάτες»

Συνεχίζοντας ο κος Βλατάκης κάνει λόγο και για τους Γερμανούς, οι οποίοι μέχρι τώρα καταλαμβάνουν την πρώτη θέση των αφίξεων στην Κρήτη «καλό θα είναι να μην ενθουσιαζόμαστε και να έχουμε κάποιες επιφυλάξεις ακόμη και για τους Γερμανούς λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν».

Με επιφυλακτικότητα, λοιπόν, ως προς τις διαθέσεις των Γερμανών εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης και οικονομικής ύφεσης της χώρας τους. Τόσο ο πληθωρισμός όσο και το ενεργειακό κόστος αποτελούν μεγάλο «αγκάθι» περιορίζοντας το εισόδημα τους χωρίς να αποκλείονται περικοπές στις διακοπές τους.

Ο προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη για δύο λόγους αφενός για τη Γερμανία ως διοργανώτρια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και αφετέρου για τη Γαλλία ως διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων. Επομένως, δεν αποκλείονται πιθανές απώλειες με τους επισκέπτες να προτιμήσουν να μείνουν στη χώρα τους.

Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και τις κρατήσεις αναμένεται να παρουσιαστούν σταθερά μεγαλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το 2023 και το 2019, όπως αναφέρει ο κος Χαλκιαδάκης.

Το αεροδρόμιο Καστελίου θα «απογειώσει» τον τουρισμό

Αλλαγή του τουριστικού τοπίου στην Κρήτη έρχεται να φέρει το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου, με τον κο Βλατάκη να δηλώνει πως «μόνο θετική εξέλιξη για τον τουρισμό θα είναι, ειδικά αν πετύχουμε το στοίχημα να έχουμε δωδεκάμηνο τουρισμό, έχοντας τις κατάλληλες υποδομές που δε θα μοιάζουν σε τίποτα με το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»».

Βασική επιδίωξη είναι η σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού με περισσότερες κρατήσεις ακόμη και το φθινόπωρο, δηλαδή μέχρι τέλη Νοεμβρίου, καθιστώντας το νησί μας έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο.