Ηράκλειο: 34oC

Πατατόπιτα νηστίσιμη με χωριάτικο φύλλο

02.10.2024, 0:47

Τα υλικά και η εκτέλεση

Πατατόπιτα νηστίσιμη με χωριάτικο φύλλο. Μία πεντανόστιμη συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά

  • 6 χωριάτικα φύλλα ή φύλλα κρούστας
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο για τη γέμιση
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 250 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα σε φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα καρέ και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά, να μαλακώσουν.
  • Τις στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με το πιρούνι.
  • Ρίχνουμε σε καυτό αντικολλητικό σκεύος 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά, να πιούν όλα τα υγρά τους και να στεγνώσουν τελείως.
  • Ρίχνουμε τα στεγνά μανιτάρια στις πατάτες.
  • Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και την πιπεριά για 4-5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες με τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε.
  • Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  • Λαδώνουνε ελαφρά ένα φύλλο κρούστας, το διπλώνουμε στη μέση και το στρώνουμε σε μικρό λαδωμένο ταψί 20×30 εκ.
  • Στρώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο άλλα δύο διπλωμένα φύλλα. Απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω τη γέμιση.
  • Καλύπτουμε την πατατόπιτα με τρία διπλωμένα και λαδωμένα φύλλα.
  • Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες νερό.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε την πίτα στη μεσαία σχάρα καλά προθερμασμένου φούρνου, στους 170°C, στον αέρα, για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.

Πηγή: argiro.gr

Advertisment