Ηράκλειο: 31oC

Πατατοσαλάτα με λάδι αρωματισμένο με δεντρολίβανο

22.11.2024, 0:29

Δείτε τη συνταγή 

Πανεύκολο και έξτρα αρωματικό λάδι που δεν θα περιορίσουμε μόνο στις πατατοσαλάτες μας.

Υλικά

Για τις πατάτες

  • κατά προτίμηση βιολογικές
  • αλάτι και πιπέρι

Λάδι δεντρολίβανου

  • 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου (σε ματσάκια ή σε γλαστράκια σε φυτώρια, καλά μανάβικα και πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αν δεν βρείτε φρέσκο μπορείτε να βάλετε ξερό – βλ. μυστικό)
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο

Λαδολέμονο

  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Διαδικασία

Πατάτες

  • Για να ετοιμάσουμε την πατατοσαλάτα με λάδι αρωματισμένο με δεντρολίβανο πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βράζουμε όπως είναι με τη φλούδα σε μια κατσαρόλα μέσα σε άφθονο νερό για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τις ελέγχουμε τρυπώντας τες με ένα λεπτό μαχαίρι.
  • Είναι έτοιμες όταν τις διαπερνά με ευκολία.

Λάδι δεντρολίβανου + λαδολέμονο

  • Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα φύλλα του δεντρολίβανου.
  • Τα βράζουμε για 20 δευτερόλεπτα, ρίχνουμε το μαϊντανό και βράζουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα.
  • Σουρώνουμε τα φύλλα και τα βάζουμε σε λίγο νερό με πάγο για να κρυώσουν.
  • Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο για 2 λεπτά. Σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι.
  • Καθαρίζουμε το μπλέντερ και ρίχνουμε μέσα το λάδι δεντρολίβανου.
  • Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού, τα χτυπάμε για 1 λεπτό και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Πατατοσαλάτα

  • Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  • Τις ρίχνουμε στο μπολ με το λαδολέμονο, ρίχνουμε αρκετό αλατοπίπερο, ανακατεύουμε προσεκτικά να μη διαλυθούν και σερβίρουμε.

Μυστικά

  • Αν δεν βρείτε φρέσκο δεντρολίβανο, θα χτυπήσετε κατευθείαν στο μπλέντερ 1/2 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο μαζί με το λάδι, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού, χωρίς να προσθέσετε μαϊντανό.
  • Το λάδι δεντρολίβανου (χωρίς τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού) διατηρείται στο ψυγείο 1 εβδομάδα.
  • Στην πατατοσαλάτα μπορείτε να προσθέσετε: 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ή 1 φρέσκο, ψιλοκομμένα, 200 γρ. καπνιστή πέστροφα ή σολομό και 1 κουτ. σούπας κάππαρη

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment