Ηράκλειο: 34oC

Πεϊνιρλί νηστίσιμο λαχταριστό

28.09.2024, 0:17

Τα υλικά και η εκτέλεση

Πεϊνιρλί νηστίσιμο μια εύκολη συνταγή που θα λατρέψετε!

Υλικά

  • 500 γραμ. αλεύρι δυνατό ή για όλες χρήσεις
  • 1 κύβο νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 ½ κ.γλ. αλάτι
  • νερό χλιαρό όσο σηκώσει (περίπου 350 ml)
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • 50 γραμ. λιωμένη μαργαρίνη
  • 350 γραμ. φυτικό τυρί νηστίσιμο
  • λίγα ψητά ντοματίνια
  • λίγο δυόσμο
  • λίγο άνηθο ή μάραθο

Πεϊνιρλί νηστίσιμο

  • Σε ένα μικρό μπολ θρυμματίζουμε την φρέσκια μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, λίγο από το νερό και 1 κουταλιά από το αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά.
  • Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό σε μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και την ενεργοποιημένη μαγιά, καθώς και 2 κουταλιές από τη λιωμένη μαργαρίνη.
  • Με κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά.
  • Βουτάμε τα χέρια σε έξτρα αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή εύπλαστη ζύμη για το πεϊνιρλί νηστίσιμο.
  • Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε.
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά με 1 ώρα σε δροσερό σημείο (να μην φουσκώσει γρήγορα σε ζεστό σημείο η ζύμη).
  • Ανοίγουμε το ζυμάρι σε χοντρό φύλλο με τον πλάστη και δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο.
  • Βοηθάμε με τις παλάμες ώστε να ισιώσει το φύλλο.
  • Κόβουμε σε κομμάτια τόσα όσα και τα πεϊνιρλί που θέλουμε, σχηματίζοντας παραλληλόγραμμα φύλλα για μικρά ή μεγάλα πεϊνιρλί.
  • Αφήνουμε να ξεκουραστούν 5 λεπτά.
  • Η ζύμη όταν ξεκουράζεται δουλεύεται πιο σωστά και γίνεται πιο ελαστική και αφράτη.
  • Αλείφουμε περιμετρικά κάθε φύλλο με λίγο νερό με τα δάχτυλα.
  • Κλείνουμε σε σχήμα πεϊνιρλί βοηθώντας με τα χέρια να σχηματιστεί η κλασική γόνδολα.
  • Στην μια πλευρά διπλώνουμε σε γωνία τις δυο άκρες και φυλακίζουμε την ένωση από κάτω.
  • Το ίδιο κάνουμε στην απέναντι πλευρά.
  • Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά σχηματίζοντας τοίχος για να κρατήσει την γέμιση.
  • Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή πασπαλισμένο με αλεύρι.
  • Αφήνουμε κενό μεταξύ τους.
  • Γεμίζουμε με νηστίσιμο φυτικό τυρί και γαρνίρουμε με ψητή ντομάτα και ότι άλλο θέλουμε.
  • Αλείφουμε με λίγο νερό τα πεϊνιρλί για να τραγανίσει η ζύμη στο ψήσιμο και να κάνει κόρα.
  • Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου στην πιο δυνατή θερμοκρασία που έχει ο φούρνος (250ºC) για περίπου 13 λεπτά μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.
  • Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι καυτά, τα αλείφουμε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη.
  • Τα απολαμβάνουμε όσο είναι ζεστά.
  • Αν θέλουμε ετοιμάζουμε πολλά πεϊνιρλί και τα προψήνουμε για 4 με 5 λεπτά σε δυνατό φούρνο για κρατήσει το πεϊνιρλί το σχήμα του.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για άμεση χρήση.
  • Κατόπιν γεμίζουμε με την γέμιση που θέλουμε και ψήνουμε για να ροδίσουν.

Πηγή: argiro.gr

Advertisment