Ηράκλειο: 34oC

Πένες με κολοκύθα, θυμάρι και κατίκι

10.11.2024, 18:23

Ένα πεντανόστιμο καθημερινό πιάτο

Αψάδα από το κατίκι, γλύκα από την κολοκύθα, ευωδιά από το θυμάρι. Να μια ωραιότατη σάλτσα για ζυμαρικά, για ένα γρήγορο και πεντανόστιμο καθημερινό πιάτο!

Υλικά

  • 500 γρ. πένες (ή άλλο μεσαίου μεγέθους ζυμαρικό)
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες
  • 3 φλιτζ. τσαγιού κυβάκια από ψίχα κολοκύθας
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κατίκι ή τσαλαφούτι
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για τις πένες με κολοκύθα, θυμάρι και κατίκι, πρώτα βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 1 λεπτό λιγότερο από ό,τι αναγράφουν οι οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Στραγγίζουμε το ζυμαρικό και κρατάμε στην άκρη 2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό της κατσαρόλας.
  3. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο ή μια χαμηλή και πλατιά κατσαρόλα, μέχρι να κάψει.
  4. Ρίχνουμε εκεί το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.
  6. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το κατίκι, το θυμάρι, το μαϊντανό και όσο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών χρειάζεται για να είναι ζουμερό το μείγμα.
  7. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τις πένες.
  8. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας, διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment