Ηράκλειο: 11oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Πλήθος κόσμου στη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου

25.10.2023, 16:40

Με αφορμή την αυριανή γιορτή του Αγίου Δημητρίου

Παρουσία πλήθους κόσμου έγινε σήμερα η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Κορωνιωτίσσης, των λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου και την έλευση της εικόνας της Παναγίας από την Ιερά Μονή Παναγίας Κορώνης Αγράφων.

Στην πομπή της λιτανείας, πέριξ του ναού του Αγίου Δημητρίου και έως το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και την οδό Ολύμπου, συμμετείχαν οι μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος. Τη λιτανεία ακολούθησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, οι μπάντες του Γ΄ Σώματος Στρατού, της Αστυνομίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης ενώ αγήματα του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού απέδωσαν τιμές. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης.

Νωρίτερα το πρωί, στον ιερό προσκυνηματικό ναό του Αγίου Δημητρίου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμοθέου. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται καθώς στις 6:30 το απόγευμα θα ψαλεί πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός και στις 9:30 το βράδυ θα τελεσθεί πανηγυρική ιερά αγρυπνία. Αύριο, ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, θα τελεστούν πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο και επίσημη δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης.

Σημειώνεται ότι η λιτανεία των λειψάνων και της ιεράς εικόνας του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου τελείται από το 1982, καθώς από το 1979 ως το 1980, λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη από την Ιταλία και συγκεκριμένα από το Σαν Λορέντζο ιν Κάμπο.

Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε, στο πλαίσιο του εορτασμού της πόλης, να φιλοξενείται πάντα μια εικόνα της Παναγίας. Κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί η εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί από το Άγιον Όρος και η εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισας από τα Ιεροσόλυμα.