Σε μια ανησυχητική ανακάλυψη στα βάθη της Μεσογείου προχώρησαν ειδικοί σε έρευνά τους. Ποια είναι αυτή.
Μία διεθνής ερευνητική ομάδα κατέβηκε στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως «Φρέαρ των Οινουσσών» (Calypso Deep), περίπου 5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ανησυχητική συγκέντρωση απορριμμάτων
Όπως ανέφερε το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, εντοπίστηκαν συνολικά 167 αντικείμενα στον πυθμένα του Calypso Deep, τα περισσότερα από τα οποία ήταν από πλαστικό, γυαλί, μέταλλο και χαρτί.
Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Marine Pollution Bulletin, αποκαλύπτουν μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις θαλάσσιας ρύπανσης που έχουν καταγραφεί σε τόσο μεγάλα βάθη.
Χρήση υποβρυχίου για τη συλλογή δεδομένων
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το Limiting Factor, ένα υψηλής τεχνολογίας επανδρωμένο υποβρύχιο, για να φτάσουν στο βάθος και να τραβήξουν εικόνες που αποδεικνύουν ότι τα απόβλητα μπορούν να φτάσουν ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα και βαθιά σημεία της Μεσογείου, επισημαίνοντας μια σοβαρή υπενθύμιση για την κατάσταση του περιβάλλοντος.
Από τα 167 αντικείμενα, τα 148 θεωρούνται θαλάσσια απόβλητα, ενώ τα υπόλοιπα υπολογίζονται ως ανθρώπινης προέλευσης.
Μια εικόνα-σοκ για το μέλλον
Ο Μιγκέλ Κανάλς, καθηγητής στο Τμήμα Γης και Δυναμικής Ωκεανών και διευθυντής της έδρας Βιώσιμης Μπλε Οικονομίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, ανέφερε: «Βρήκαμε επίσης αποδείξεις για την απόρριψη σακουλών γεμάτων σκουπίδια από σκάφη, όπως αποδεικνύεται από την σωρεία αποβλήτων».
Στη συνέχεια, προειδοποίησε: «Δυστυχώς, όσον αφορά τη Μεσόγειο, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι “κανένα σημείο της δεν είναι καθαρό”».
Πρόκληση για την καθαριότητα και ανάγκη για πολιτική δράση
Η πρόσβαση σε βάθη όπως το Calypso Deep είναι μια τεράστια πρόκληση και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την απομάκρυνση αυτών των απορριμμάτων. Για τον λόγο αυτό, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάγκη εφαρμογής παγκόσμιων πολιτικών για τη μείωση των αποβλήτων στους ωκεανούς, καθώς και στην προώθηση αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες και στη μείωση των απορριμμάτων.
Η Μεσόγειος πλήττεται ιδιαίτερα από αυτό το περιβαλλοντικό πρόβλημα, με προηγούμενη έρευνα να αποκαλύπτει ότι το Στενό της Μεσσήνης έχει τη μεγαλύτερη γνωστή πυκνότητα θαλάσσιων αποβλήτων στον κόσμο.
Μια κλήση για δράση
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα «ξυπνήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες» και κυρίως τις προσπάθειες στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της ρίψης απορριμμάτων, ιδιαίτερα πλαστικών, στο φυσικό περιβάλλον και τελικά στη θάλασσα.
Ο καθηγητής Κανάλς πρόσθεσε: «Η βαθύτερη περιοχή του ωκεανού παραμένει ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στο ευρύ κοινό, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτικής σχετικά με τη διατήρηση αυτών των περιοχών».
Είναι αναγκαίο να γίνει από κοινού προσπάθεια μεταξύ επιστημόνων, δημοσιογράφων, μέσων μαζικής ενημέρωσης, επιρροών και άλλων ατόμων με κοινωνική επιρροή για να ενισχυθεί η συνειδητοποίηση γύρω από αυτό το πρόβλημα, που μπορεί να μην είναι άμεσα ορατό, αλλά έχει τεράστια κλίμακα.
Πηγή: FOXreport.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι
Θρήνος και οδυρμός στην κηδεία της 2χρονης Αλεξάνδρας