Ηράκλειο: 29oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Ποια ποτά νοθεύονται πιο εύκολα;

11.06.2024, 5:28

Το 10% των ποτών που κυκλοφορούν είναι νοθευμένα

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και τα ευρήματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους, το 10% των ποτών που κυκλοφορούν είναι νοθευμένα. Αυτό ισχύει κυρίως για νυχτερινά μαγαζιά, μπαρ και πίστες, και σπάνια σε ταβέρνες. Η επικίνδυνη νοθεία, όμως, παρατηρείται κυρίως στα μεγάλα μαγαζιά.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο κ. Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ. Όπως εξήγησε, το πιο σύνηθες είναι να παρασκευάζονται τα νοθευμένα ποτά από φθηνές πρώτες ύλες και να μην είναι επικίνδυνα, αλλά να μην είναι αυθεντικά.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το iatropedia.gr, υπάρχει και ενδεχόμενο νοθείας με βιομηχανική αλκοόλη, η οποία είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία διότι μπορεί να περιέχει μεθανόλη. Η μεθανόλη μπορεί να έχει τοξικά αποτελέσματα:

Ζάλη και πονοκέφαλο

Έως απώλεια όρασης ή ακόμα και θάνατο, εάν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα
Οι παρενέργειες αυτές, όμως, δυστυχώς δεν είναι άμεσες, αλλά εκδηλώνονται μετά από κάποιες ώρες.

Τα λευκά και τα άλλα

«Κυρίως τα λευκά ποτά νοθεύονται πολύ και λιγότερο τα σκούρα, όπως το ουΐσκι» είπε. «Το κρασί μπορεί να νοθευτεί μόνο με αραίωση και επειδή το κέρδος δεν είναι μεγάλο, είναι λιγότερη η νοθεία. Και η μπύρα που συνήθως είναι σφραγισμένη είναι κάπως πιο ασφαλής».

Ο μόνος τρόπος προφύλαξης από αυτά και από τις δυνητικές παρενέργειές τους είναι η χρήση των αισθήσεων και η λογική. «Οι καταναλωτές να πίνουν συγκεκριμένο ποτό και συγκεκριμένης μάρκας. Έτσι θα γνωρίζουν καλά τη γεύση και το χρώμα του και θα είναι δύσκολο να ξεγελαστούν», είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Ειδικά οι νέοι, όμως, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι πίνουν ακριβώς, πρέπει να αποφεύγουν τα κοκτέιλ. Καλό είναι επίσης να επιλέγουν γνωστά ποτά, από μπουκάλια που θα ανοίγουν μπροστά τους, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: