Ηράκλειο: 19oC

Ποιες είναι οι χειρότερες για τον εγκέφαλό junk τροφές

05.11.2025, 3:00

Η κατάταξή τους βάσει έρευνας ειδικών

Όλοι μας έχουμε μπει στον… πειρασμό των junk food. Αρκετές από αυτές δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο.

Μπορεί να βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι. Είναι εύκολα, φθηνά και ομολογουμένως λαχταριστά. Όμως κοστίζουν ακριβά στην υγεία και τον εγκέφαλο μας. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (αλλαντικά, έτοιμα γεύματα, αναψυκτικά, φρουτοποτά κ.λπ.) είναι γνωστό πως επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό μας, όμως μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει επιπλέον στοιχεία, αποκαλύπτοντας και τις βλάβες που προκαλούν ορισμένα εξ αυτών στην γνωστική λειτουργία.

Επιστήμονες από το Virginia Tech εξέτασαν προσεκτικά την «πυραμίδα των junk τροφών», κατέταξαν τις πιο βλαβερές κατηγορίες επεξεργασμένων τροφίμων με βάση τον αντίκτυπό τους στον εγκέφαλο και κατέληξαν σε ένα σαφές συμπέρασμα: τα πλέον επιβλαβή είναι τα υπερεπεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη Health and Retirement του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία παρακολούθησε την υγεία 4.750 Αμερικανών ηλικίας 55 ετών και άνω, σε βάθος έως και 7 ετών. Η γνωστική κατάσταση των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε κάθε δύο χρόνια, από το 2014 έως το 2020.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Science Alert, χρησιμοποίησαν κοινές μεθόδους αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργίας, όπως τεστ άμεσης και καθυστερημένης ανάκλησης, καθώς και ασκήσεις αριθμητικών υπολογισμών (π.χ. μετρήσεις προς τα πίσω ή διαδοχικές αφαιρέσεις).

Οι μεγαλύτεροι ένοχοι

Υπερεπεξεργασμένα προϊόντα κρέατος
Κατανάλωση τουλάχιστον μιας επιπλέον μερίδας την ημέρα συνδέεται με 17% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης. Πρόκειται για τρόφιμα όπως τα επεξεργασμένα αλλαντικά, τα λουκάνικα, τα nuggets και άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί υψηλό βαθμό βιομηχανικής επεξεργασίας.

Ζαχαρούχα ροφήματα (αναψυκτικά, γλυκά κρύα τσάι, χυμοί με προσθήκη ζάχαρης)
Κατανάλωση τουλάχιστον μιας επιπλέον μερίδας την ημέρα σχετίζεται με 6% αυξημένο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων. Πρόκειται για ροφήματα που συχνά συνοδεύουν ένα «γρήγορο γεύμα» ή θεωρούνται «τονωτικά» στην καθημερινότητα.

Τι ισχύει με τα υπόλοιπα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Παρά τις γενικές ανησυχίες για το σύνολο των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) και παρότι έρευνες έχουν δείξει την επιβάρυνση που προκαλούν στην υγεία μας, η τρέχουσα μελέτη δεν έδειξε άμεση συσχέτιση με τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Κατηγορίες UPFs, όπως γλυκίσματα, αλμυρά σνακ, επεξεργασμένα δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα, spreads ή έτοιμα γεύματα δεν παρουσίασαν σημαντική επίδραση στον εγκέφαλο.

Συμβουλές διατροφής και… μαθήματα μαγειρικής

Η απάντηση είναι απλή – αν και όχι πάντα εύκολη: Περιορίστε τα υπερεπεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά. Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Brenda Davy, καθηγήτρια διατροφής και εκ των συγγραφέων της μελέτης, «μπορείς να αλλάξεις πράγματα, το θέμα είναι η μετριοπάθεια και η ισορροπία στις διατροφικές σου επιλογές».

Μάλιστα οι ερευνητές προχωρούν και σε μια πρωτοποριακή πρόταση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερκατανάλωσης UPFs στις σύγχρονες κοινωνίες: Τα μαθήματα μαγειρικής. Όπως σημειώνουν τα μαθήματα μαγειρικής θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μια σημαντική παρέμβαση στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Όπως λέει ο Ben Katz, ειδικός στην ανθρώπινη ανάπτυξη: «Άλλο το να σου λένε τι να τρως, κι άλλο το να ξέρεις να το μαγειρεύεις». Η γνώση γύρω από τη διατροφή και η ικανότητα προετοιμασίας υγιεινών γευμάτων μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Σύνοψη άρθρου

  • Τα υπερεπεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά είναι οι πιο επιβλαβείς κατηγορίες τροφίμων για τον εγκέφαλο.
  • Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 4.750 Αμερικανούς ηλικίας 55+ για να αξιολογήσει την επίδραση των junk food στη γνωστική λειτουργία.
  • Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων προϊόντων κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά 17%, ενώ τα ζαχαρούχα ροφήματα τον αυξάνουν κατά 6%.
  • Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών και μαθήματα μαγειρικής μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά ενάντια σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

ΟΛΜΕ: Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί για την Ειδική Αγωγή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Style

Έγκυος η Κατερίνα Καινούργιου: «Μέσα σε μια μικρή καρδιά που μόλις άρχισε να χτυπά, χωρά όλη μας η ευτυχία» – Δείτε τη φωτογραφία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Σπάνιο λευκό τσακάλι έκανε την εμφάνισή του στη Μεσσηνία!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Ο ναός που χρησιμοποιούνταν ως «καβάτζα» από το κύκλωμα ναρκωτικών – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ηράκλειο

Μακελειό στα Βορίζια: Στο φως της δημοσιότητας νέα ντοκουμέντα από τη φονική συμπλοκή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Κόσμος

Κύπρος: Δολοφονία 30χρονης Νιγηριανής – Συνελήφθησαν τρεις γυναίκες ίδιας καταγωγής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Ηράκλειο

Βορίζια: Προφυλακίστηκαν τα τρία αδέρφια Φραγκιαδάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Ελλάδα

Bόνιτσα: Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο 47χρονος υπάλληλος καθαριότητας που είχε εργατικό ατύχημα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Η σύλληψη αξιωματικού του Λιμενικού – Είχε λάβει χρηματική αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ από ιδιώτη για παράνομη μεσολάβηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Αθλητικά

Ο Πινέδα λύγισε τον βελτιωμένο ΟΦΗ και έδωσε τη νίκη 1-0 στην ΑΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →