Ηράκλειο: 33oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Πωλήθηκε σε δημοπρασία το ακριβότερο… φτερό του κόσμου!

22.05.2024, 17:41

Πωλήθηκε έναντι 26.000 ευρώ

Το φτερό του εξαφανισμένου πτηνού huia της Νέας Ζηλανδίας κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ, αφού πωλήθηκε σε δημοπρασία για 28.417 δολάρια (26.000 ευρώ). Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που τοποθετούσαν την αξία του στα 3.000 δολάρια, το φτερό υπερέβη το προηγούμενο ρεκόρ για φτερό του ίδιου είδους κατά 450%, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Webb’s Auction House.

Το πουλί huia ήταν ιερό για τους Μαορί, με τους αρχηγούς και τις οικογένειές τους να χρησιμοποιούν συχνά τα φτερά του ως καλύμματα κεφαλής. Η τελευταία επιβεβαιωμένη θέαση του πτηνού ήταν το 1907, αν και το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας αναφέρει ανεπιβεβαίωτες θεάσεις 20 με 30 χρόνια αργότερα.

Το huia ήταν ένα μικρό πουλί που ανήκε στην οικογένεια wattlebird στη Νέα Ζηλανδία και ήταν γνωστό για το όμορφο φτέρωμά του, το οποίο διακρίνεται για την άσπρη άκρη κατά μήκος της άκρης.

Huia - Buller πτηνό

Το φτερό που πωλήθηκε τη Δευτέρα ήταν «σε θαυμάσια κατάσταση», σύμφωνα με την Λία Μόρις, επικεφαλής του τμήματος διακοσμητικών τεχνών του οίκου δημοπρασιών Webb’s Auction House. Ο οίκος δημοπρασιών πλαισίωσε το αντικείμενο πίσω από προστατευτικό γυαλί UV και με αρχειακό χαρτί, που σημαίνει ότι θα έχει «πραγματικά μεγάλη διάρκεια ζωής».

Το φτερό είναι καταχωρημένο ως taonga tūturu στο πλαίσιο ενός συστήματος προστασίας των αντικειμένων που κατασκευάζουν οι Μαορί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο οι συλλέκτες που είχαν λάβει την απαραίτητη άδεια είχαν τη δυνατότητα να το αγοράσουν. Επίσης, το φτερό δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα εάν δεν δώσει άδεια το Υπουργείο Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός των Νεοζηλανδών ανέβασαν την τιμή, σύμφωνα με την Μόρις.

«Στη Νέα Ζηλανδία νοιαζόμαστε πάρα πολύ για τη φροντίδα της γης, του περιβάλλοντος και της χλωρίδας και της πανίδας μας. Νομίζω πως επειδή αυτό το πουλί έχει πλέον εξαφανιστεί, θα κοιτάξουμε και άλλα πουλιά και θα πούμε ότι δεν θέλουμε να ξανασυμβεί αυτό», πρόσθεσε.

Στο παρελθόν, τα φτερά huia αποτελούσαν στοιχείο καταξίωσης για τους Μαορί. Το πτηνό αυτό, το οποίο ήταν σπάνιο ακόμη και πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων, έγινε στόχος συλλεκτών και b, γεγονός που οδήγησε στην εξαφάνισή του, σύμφωνα με το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Μαγευτικό θέαμα – Απελευθέρωση γυπών στο Βροντήσι! (βίντεο) 

ΑΝΙΜΑ: Η στιγμή που απελευθερώνονται οι γύπες στη φύση (βίντεο) 

Περίπου 1.400 είδη πουλιών έχουν εξαφανιστεί